En introduktion

Det här är en artikel skriven för dig som nyligen blivit intresserad av Dolby Atmos. Vi berättar här bland annat om skillnaderna mellan Atmos och andra format. Artikeln erbjuder även information om utrustningen, samt ger en introduktion till att mixa musik för Dolby Atmos. För mer avancerade användare så rekommenderar vi att ni kontaktar oss direkt. Då kan vi hjälpa er vidare i er process att konvertera er studio till Atmos. Vi erbjuder även kurser både på distans och på plats. 

Boka möte

Hur Dolby Atmos utmärker sig – vilka möjligheter har man i formatet?

För att kunna ge ut sin musik för Dolby Atmos-formatet behöver musiken också vara mixad och anpassad för formatet. Det som skiljer att mixa musik för Dolby Atmos mot traditionell mixning i stereo är främst upplevelsen av att man som lyssnare befinner sig i rummet där musiken är. Stereo innebär att ljudet kan komma från två källor (höger och vänster). Vad Dolby Atmos nu tillåter är att du kan placera ljuden i din låt vart du vill runt lyssnaren som så kallade ”objekt”. Dessa objekt kan vara placerade bakom, framför, höger om, vänster om eller ovanför lyssnaren. Detta innebär 360 grader av mixningsfrihet.

I skrivande stund har Dolby Atmos stöd för 128 objekt i en och samma låt. Detta innebär en otrolig frihet. Du kan exempelvis placera gitarrerna bakom lyssnaren, sången och trummorna framför lyssnaren, och samtidigt i taket ha en kör och ett åskväder som rör på sig. Möjligheterna är oändliga!

Läs mer KMR:s tjänster i Dolby Atmos

Utrustning för att arbeta i Dolby Atmos

För att kunna lyssna på Dolby Atmos helt fulländat krävs ett 7.1.4-system. Detta är alltså en högtalarkonfiguration bestående av sju högtalare i öronhöjd runt om lyssnaren, en subwoofer samt fyra takmonterade högtalare. Det är dock möjligt att skapa en mix med ett par vanliga hörlurar tack vare en teknik som heter binauralt ljud. Tekniken lurar öronen att tro att de hör ljud ”utanför” hörlurarna. Det är en teknik som fortfarande är under utveckling och blir allt bättre med tiden.

Att mixa en låt helt i hörlurar är dock inte rekommenderat. Detta beror på att det finns saker som binauralt ljud inte kan återskapa lika väl som ett 7.1.4-system kan. Däremot kan det vara ett bra alternativ för personen som vill testa att mixa i Dolby Atmos. Det är även klokt att som mixare hålla koll på hur mixen låter i hörlurar eftersom majoriteten av lyssnarna kommer uppleva musiken på det viset.

Utöver att ha den rätta hårdvaran (högtalarsystem 7.1.4 och ljudkort med stöd för Dolby Atmos) krävs rätt programvara. Idag finns det musikprogram som t.ex. Logic Pro X som har stöd för formatet. Vi anser dock att det ändå är klokt att införskaffa Dolbys egna programvaror (framförallt Dolby Atmos Renderer).

 

Det enklaste och billigaste sättet att arbeta i Dolby Atmos

  • Ett musikprogram med stöd för Dolby Atmos
  • Dolby Atmos Renderer
  • Hörlurar

Detta är inte ett rekommenderat sätt att arbeta i hörlurar om du gör arbete på professionell nivå. Däremot är det ett fantastiskt bra sätt att börja tänka kring formatet. Använder du Logic så behöver du egentligen inte Dolby Atmos Renderer, men vi rekommenderar det ändå. Detta för att verktyget gör att du kan skapa versioner av din mix som du kan lyssna på i din mobil. Samt en rad andra smarta funktioner. 

Vill du lära dig mer så får du gärna kontakta oss så berättar vi mer. Och håll utkik på vår hemsida för vi kommer fortsätta dela med oss av artiklar om Atmos!

 

KMR är certifierade av Dolby

Hos KMR Studios hanteras all musik i programmet Logic Pro X, som har fullt stöd för Atmos-formatet. Vi har utöver det också de verktyg och program som Dolby själva utvecklat för att kunna bearbeta ljud i Dolby Atmos.
Dolby har själva varit med och designat vårt rum Studio A. De har även kalibrerat rummet så du kan alltid vara trygg med att resultatet från KMR Studios når upp till en internationellt hög kvalitetsnivå.

Läs mer KMR:s tjänster i Dolby Atmos

 

Läs mer om Dolby Atmos

3D objekt i Logic Pro

I denna artikeln kommer vi prata om Dolby Atmos 3D objekt och hur man använder [...]

Surround Panner i Logic Pro

I denna artikel kommer vi att tips om hur man börja arbeta med panorering i [...]

En jämförelse mellan Ambisonic och Dolby Atmos

Ambisonic och Dolby Atmos är två framstående ljudtekniker som syftar till att skapa en imponerande [...]

Dolby Atmos Certifikat

I den här artikeln kommer vi ta oss en närmre titt på vad certifikatet innebär [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO