Olai släpper ”Surrender”

Olai, den folkinspirerade singer-songwritern från Uppsala, är nu aktuell med dubbelsingeln ”Surrender”, bestående av låtarna ”Surrender” och ”Never Let A Good Thing Die”. Genom en akustisk ljudbild och känslosamma texter bjuder Olai in lyssnaren till en resa genom kärlek, förlust och försoning. Med starka influenser från folkrockens stora namn och med stöttning av talangfulla musiker, tar han sina låtar till nya höjder. Här berättar Olai mer om arbetet bakom musiken och varför denna release är så personlig för honom.

Lyssna på musiken

En personlig och känslosam skapelse

Den nya dubbelsingeln består av två låtar som båda bär på en djup personlig betydelse för Olai. Låten ”Surrender” skrevs ursprungligen 2016, dagen efter en tuff separation och samtidigt som Olai fick veta att hans hjärta bokstavligen var för stort och att han skulle behöva ta medicin resten av livet. Han beskriver med viss ironi att det fanns en koppling mellan dessa händelser: ”Det fanns en viss ironi i det; att jag fick veta att jag hade för stort hjärta samma dag som jag avslutade en långvarig relation. Jag var förvirrad och ledsen och att skriva ’Surrender’ blev då ett sätt för mig att rymma från verkligheten för en stund.”
”Surrender” började som en enkel akustisk låt, men med tiden utvecklades den. En andra melodi formades i hans huvud under liveframträdanden, vilket ledde till att låten blev en duett. För att förverkliga detta tog han hjälp av sångaren Filip Killander på KMR Studios, vars höga register och starka känsla tillförde den dimension som Olai alltid hade föreställt sig. ”Never Let A Good Thing Die” har en liknande historia av förvandling. Ursprungligen skriven 2017 om försoning i en kärleksrelation, fann låten sin slutgiltiga form när Olai arbetade med folkmusikern Alice Thorsell. Slutresultatet blev en vacker duett med Saga Marie, vars sång och trumpetspel bidrog till låtens värme och känslomässiga tyngd.
olai-2

Ett samarbete som lyfter musiken

För Olai var arbetet med dubbelsingeln en påminnelse om musikens kraft att skapa band mellan människor. Samarbetet med andra musiker har lyft låtarna på sätt som han själv inte hade kunnat åstadkomma: ”Det absolut roligaste med projektet har varit att jag inte har varit ensam. Jag har fått hjälp av flera duktiga musiker och det har lyft båda låtarna till höjder som jag inte kunde nå på egen hand.” Att arbeta med Filip Killander och Saga Marie har inte bara resulterat i starka musikaliska samarbeten, utan även utvecklat Olais eget sound, där han nu har funnit sin plats inom folkrocken.
Låtarna på ”Surrender” reflekterar ett samspel mellan akustiska gitarrer, sång och trumpet. Olais musik hämtar inspiration från artister som Simon & Garfunkel, Mumford & Sons och First Aid Kit. Han beskriver hur dessa influenser hjälper honom att skapa musik som känns genuina och närvarande. ”Låtarna förmedlar känslor av värme och osäkerhet,” säger Olai. ”Värmen finns främst i det akustiska soundet och i melodierna, medan osäkerheten finns i texterna och budskapet i låtarna.” Dessa samarbeten och influenser har gett dubbelsingeln ett unikt och tidlöst uttryck.
olai-1

Musiken förmedlar kraftfulla ögonblick

När Olai beskriver sina favoritstunder i de två låtarna är det tydligt att det finns många ögonblick som han är stolt över. I ”Surrender” lyfter han fram slutet på andra refrängen, där han och Filip Killander delar upp sig i olika stämmor och sjunger ut de centrala orden ”I’ll surrender to you!”. Detta följs av ett elektriskt gitarriff och ett energiskt munspelssolo som skapar en kraftfull stämning. ”Då svänger det!” berättar Olai med ett leende.
I ”Never Let A Good Thing Die” är det den sista refrängen som står ut för honom. Här byggs låten upp successivt och kulminerar i ett crescendo där alla instrument och sångstämmor smälter samman. ”Sången, gitarrerna, trumpeten, pianot, orgeln, basen och trummorna, allt förenas i ett avslutande crescendo.” Det är den här typen av ögonblick som gör hans musik speciell, där känslor och instrument förenas för att skapa något större än summan av delarna.
För Olai var inspelningen av musikvideon till ”Never Let A Good Thing Die” ett särskilt starkt minne. Att stå i studion på KMR och sedan lyssna igenom låtarna en sista gång i Atmosformatet från början till slut var en otrolig upplevelse, och det blev en känslomässig punkt för ett projekt som har varit med honom så länge. Nu ser han mest fram emot att få dela dessa låtar med sin publik: ”Det här är låtar som har funnits med mig en väldigt lång tid och att jag nu får dela dem med andra betyder mycket och det är det jag ser mest fram emot.”
 
Denna artikel är skriven i samarbete med KMR Studios, där Olai har spelat in och producerat sin dubbelsingel. Om du är intresserad av att veta mer om hur KMR Studios kan hjälpa dig med dina musikprojekt, tveka inte att höra av dig. KMR Studios har lång erfarenhet av musikproduktion och erbjuder en rad tjänster för att hjälpa dig ta din musik till nästa nivå. Kontakta oss för mer information och rådgivning om hur vi kan stötta dig på din musikaliska resa.

Project Members

Medverkade
Artist: Olai
Låtskrivare: Olai

Arrangemang: Olai

Musiker
Olai: Sång, gitarr 
Filip Killander: Sång
Saga Marie: Trumpet, sång

Inspelning
Produktion: Olai

Mixning (Atmos & Stereo): Filip Killander
Mastering (Atmos & Stereo): Filip Killander

Studio
Recording: Olai
Mixning (Atmos & Stereo): KMR Studios
Mastering (Atmos & Stereo): KMR Studios

Produktion
Foto & Video: Filip Killander
Grafisk formgivning: Filip Killander

Redaktör: Kasper Randler
Label: KMR Studios

Hemsida - Mix och Master - KMR Studios - Studio A

Mixad och mastrad i Dolby Atmos

Den här produktionen har mixas och mastrats i framtidens ljudformat, Dolby Atmos. KMR Studios är en av få studios i Sverige som är certifierade av Dolby. Det innebär att både studiorummet och teknikern som arbetar på musiken når upp till en internationellt nivå.

Beställ mixning Vad är Dolby Atmos?