Bakgrund
Kanske har du hört talas om Dolby Atmos i samband med att du gått på bio eller när du shoppat efter ett nytt högtalarsystem? Tekniken introducerades 2012 i samband med premiären av filmen Brave och har sedan dess blivit tillgänglig i allt fler biografer. Under de senaste åren har formatet även blivit allt vanligare i musikanläggningar som är tillgängliga för oss vanliga dödliga att köpa. Idag har de flesta nya TV-apparater stöd för formatet, och streamingtjänster som t.ex. Netflix och HBO producerar filmer och serier i Atmos.
Läs mer KMR:s tjänster i Dolby Atmos
Vad är Dolby Atmos?
För att ge en enkel förklaring av vad ljudformatet innebär kan man börja med att fundera på formaten som fanns innan Dolby Atmos:
- Mono: När ljudet spelas upp från en enda källa
- Stereo: När ljudet spelas upp från två källor (höger och vänster)
- Surround (5.1): 3 högtalare framför dig och 2 stycken bakom, samt en subwoofer för extra bas. Detta gör att ljudet kan spelas upp så att det upplevs som bakom eller framför lyssnaren (samt till höger och vänster)
- Dolby Atmos tar nästa steg och introducerar höjd. Ett sådant system har även högtalare i taket, vilket gör att ljudet nu kan röra sig hela vägen runt och även ovanför lyssnaren.
För att göra en liknelse skulle man förenklat kunna säga att om mono är 1D (en punkt) och stereo 2D (en linje), så är Dolby Atmos 3D (ett rum). Möjligheterna med formatet är oändliga, vilket gjorde många av oss väldigt exalterade när Apple under hösten 2021 presenterade att deras streamingplattform Apple Music numera stödjer formatet (utan extra kostnad för lyssnarna).
Den stora skillnaden mellan Dolby Atmos och alla andra format är att ljudet inte längre upplevs som om det kommer från högtalarna. Det låter som ljudet kommer från rummet du är i, vilket förändrar hela upplevelsen – oavsett om det rör musik, film eller spel. Du lyssnar inte längre på en inspelning – du är på platsen där den spelades in.
Vem har tillgång till Dolby Atmos?
”Men”, tänker du, “jag har ju inte ett rum fullt av högtalare anpassade för ett Atmos-system. Detta lär ju inte vara relevant för mig, eller?”
En stor fördel med Atmos-formatet är att materialet anpassas efter ljudsystemet som spelar upp materialet. Detta gör att du inte måste ha ett dedikerat rum där du installerat ett Dolby Atmos-system med 12 högtalare (i en så kallad 7.1.4-konfiguration) för att kunna njuta av en film eller ett album som använder formatet. Det nya avancerade formatet ”känner av” vilket ljudsystem som spelar upp ljudet och anpassar sig sedan efter det.
Det görs konstant nya tekniska framsteg som gör Dolby Atmos-tekniken mer tillgänglig. Idag behöver du inte ens högtalare för att kunna lyssna på musik eller film i formatet, utan det räcker med ett par hörlurar! Detta är möjligt tack vare en teknik som heter binauralt ljud. Det finns idag ingenting som exakt kan återskapa det som ett 7.1.4-system kan göra, men formatet gör onekligen skillnad även i ett par hörlurar. Så för dig som vill lyssna på musik i Dolby Atmos är allt du behöver ett par schyssta hörlurar och ett medlemskap hos t.ex. Apple Music eller Tidal.
Vi på KMR Studios har stora förhoppningar för Dolby Atmos framöver och erbjuder dig som kund möjligheten att få din musik mixad och mastrad för vad vi tror är framtidens ljudformat! Vi är även en av få studios i världen som erbjuder produktion direkt i Atmos. Det gör vi i vår Dolby-Certifierade Studio A.
Vi erbjuder även tv, spel och filmskapare tjänster inom postproduktion.
Läs mer tjänster i Dolby Atmos
Mer om Dolby Atmos
Dolby Atmos Certifikat
I den här artikeln kommer vi ta oss en närmre titt på vad certifikatet innebär [...]
Hur fungerar Apple Spatial Audio?
Apple Spatial Audio är en banbrytande ljudteknologi på Apple Music som skapar en imponerande och [...]
Upptäck Dolby Atmos
Utforska den banbrytande ljudtekniken Dolby Atmos och upplev musik på en ny nivå. Upptäck fördelarna [...]
Från stereo till Atmos
Del 3 av vår Atmos i Logic Pro-serie kommer handla om hur du kan göra [...]
Kontakta oss
Ta kontakt med oss!
Portfolio
Lyssna vart du vill