Bakgrund

Kanske har du hört talas om Dolby Atmos i samband med att du gått på bio eller när du shoppat efter ett nytt högtalarsystem? Teknologin introducerades 2012 i samband med premiären av filmen Brave. Sedan dess har den blivit tillgänglig i allt fler biografer. Under de senaste åren har formatet även blivit allt vanligare i musikanläggningar som är tillgängliga för oss vanliga dödliga att köpa. Idag har de flesta nya TV-apparater stöd för formatet. Till och med streamingtjänster som t.ex. Netflix och HBO producerar filmer och serier i Atmos.

Läs mer KMR:s tjänster i Dolby Atmos

Vad är Dolby Atmos?

Om du har hört talas om formatet men fortfarande ställer dig frågan: ”men vad är Dolby Atmos?”, så är det förståeligt. För att ge en enkel förklaring av vad ljudformatet innebär kan man börja med att fundera på formaten som fanns innan Dolby Atmos:

Mono: När ljudet spelas upp från en enda källa

Stereo: När ljudet spelas upp från två källor (höger och vänster)

Surround (5.1): 3 högtalare framför dig och 2 stycken bakom, samt en subwoofer för extra bas. Detta gör att ljudet kan spelas upp så att det upplevs som bakom eller framför lyssnaren (samt till höger och vänster)

Dolby Atmos tar nästa steg och introducerar höjd. Ett sådant system har även högtalare i taket, vilket gör att ljudet nu kan röra sig hela vägen runt och även ovanför lyssnaren.

För att förtydliga skulle man kunna beskriva det här i termer av dimensioner. Om mono är 1D (en punkt) och stereo 2D (en linje), så är Dolby Atmos 3D (ett rum). Möjligheterna med ett sådant format är oändliga. Detta gjorde många av oss väldigt exalterade när Apple under hösten 2021 presenterade att deras streamingplattform Apple Music numera stödjer formatet (utan extra kostnad för lyssnarna).

 

KMR Studios - Studio A - Revolutionerar musikprojekt

Den stora skillnaden mellan Dolby Atmos och alla andra format är att ljudet inte längre upplevs som om det kommer från högtalarna. Det låter som ljudet kommer från rummet du är i. Detta förändrar hela ljudupplevelsen – oavsett om det rör musik, film eller spel. Du lyssnar inte längre på en inspelning – du är på platsen där den spelades in.

Vem har tillgång till Dolby Atmos?

”Men”, tänker du, “jag har ju inte ett rum fullt av högtalare anpassade för ett Atmos-system. Detta lär ju inte vara relevant för mig, eller?”

En stor fördel med Atmos-formatet är att materialet anpassas efter ljudsystemet som spelar upp materialet. Ett Dolby Atmos-system innefattar normalt en så kallad 7.1.4-konfiguration (i.e. 12 högtalare), men du måste inte ha detta för att kunna njuta av formatet. Atmos ”känner av” vilket ljudsystem som spelar upp ljudet och anpassar sig sedan efter det.

Det görs konstant nya tekniska framsteg som gör Dolby Atmos-tekniken mer tillgänglig. Idag behöver du inte ens högtalare för att kunna lyssna på musik eller film i formatet, utan det räcker med ett par hörlurar! Detta är möjligt tack vare en teknik som heter binauralt ljud. Det finns idag ingenting som exakt kan återskapa det som ett 7.1.4-system kan göra, men formatet gör onekligen skillnad även i ett par hörlurar. Så för dig som vill lyssna på musik i Dolby Atmos är allt du behöver ett par schyssta hörlurar och ett medlemskap hos t.ex. Apple Music eller Tidal.

 

Vi på KMR Studios har stora förhoppningar för Dolby Atmos framöver. Vi erbjuder dig som kund möjligheten att få din musik mixad och mastrad för vad vi tror är framtidens ljudformat! Vi är även en av få studios i världen som erbjuder produktion direkt i Atmos. Det gör vi i vår Dolby-Certifierade Studio A.
Vi erbjuder även tv, spel och filmskapare tjänster inom postproduktion.

Läs mer tjänster i Dolby Atmos

 

Mer om Dolby Atmos

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

3D objekt i Logic Pro

I denna artikeln kommer vi prata om Dolby Atmos 3D objekt och hur man använder [...]

Surround Panner i Logic Pro

I denna artikel kommer vi att tips om hur man börja arbeta med panorering i [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO