En kvalitetsstämpel av masteringstudion

Apple Digital Masters är en kvalitetsstämpel som Apple delar ut till de studios de anser lever upp till en viss kvalitetsnivå och som har ett workflow som säkerställer att musiken får bästa förutsättningar att låta bra oavsett vart den spelas. Ett exempel på en sådan studio är KMR Studios i Uppsala.

I den här artiklen skriver vi om:

  • Bakgrunden till Apple Digital Masters
  • En insyn av hur arbetsflödet kan se ut 
  • Varför artister, tekniker och lyssnare bör bry sig

AAC-fil

Om du någonsin använt Apple Music-tjänsten så har du lyssnat på en AAC-fil. Det kanske inte säger dig så mycket eftersom vi lyssnar på olika filformat hela tiden utan att lägga större vikt vid hur de har skapats. Objektivt sätt är AAC-kodningsprocessen det som just nu låter bäst och det som liknar PCM-filen (originalfilen) mest. Den genomsnittliga lyssnaren kanske inte märker så stor skillnad på de olika filformaten men för en artist eller musiktekniker som spenderat tid och energi på att skapa en låt, EP eller album är det viktigt att ljudet låter så bra som möjligt. 

En AAC-fil är, precis som en MP3-fil, något man brukar kalla för en ”lossy”-file eller direkt översatt en ”förlust”-fil. Namnet kommer från att filformen raderar ”onödig” data för att minska filstorleken. I många andra förlustfiler skapas det ofta nya övertoner, brus eller distorsion vilket försämrar kvaliteten på ljudfilen. Apples AAC-kodning minimerar dessa fenomen eller tar bort dem helt. Läs mer här.

Fördelarna med AAC-kodning

Namnet förlustfil klingar kanske negativt men så är inte alltid fallet. När vi pratar om onlinestreaming så behövs dessa filer för att påskynda streamingprocessen. Större PCM-filer skulle sakta ner den här processen märkbart. En PCM-fil är en WAV- eller AIFF-fil som skapas med en hög samplingshastighet och bit-djup. Samplingshastighet är antalet samplingar som tas per sekund och bitdjupet är antalet bitar per sample. När man skapar en förlustfil och tar bort viss information uppstår vissa problem. Som vi nämnt tidigare är exempel på problem distorsion, brus eller övertoner. Problemen går ibland att fixa genom dithering/brus för att maskera och slumpa kvantiseringsdistortionen. Detta resulterar dock också i ett ökat brusgolv som kan vara starkare än distorsionen som den är utformad att täcka över. Det skadar alltså mer än det gör nytta. 

AAC-filer är kodade med 24 bitars kvantisering. Resultatet blir ett lägre brusgolv med en mycket lägre kvantiseringsdistorsion än andra förlustfiler. Med andra ord skapar AAC-kodning en “ren” förlustfil utan extra distorsion eller brus. Detta är något som man idag inte kan uppnå genom att använda andra former av förlustkompression.

Apple använder alltså en avancerad kodningsprocess under konverteringen av samplingsfrekvensen. Kort förklarat så sparar de och paketerar filen som en 32 bits “float”-fil som kallas “.caf-file” för att sedan använda filtrering som säkerställer att alla övertoner som bildas under nedsamplingsprocessen inte blir hörbara. En 32 bitars “float”-fil skyddar också mot klippning. AACs kodningsprocess är alltså i så pass bra kvalitet att den duckar för de negativa effekter som vanligtvis påverkar filformatet.

De bästa filerna att skicka för Apple Digital Masters

Även om många producenter föredrar att utföra konvertering under masteringsprocessen ber Apple att de ska avstå från att göra det och istället skicka sin fil i så hög kvalitet som möjligt. Vad de menar är att man skickar en master som är i originalets samplingshastighet och bitdjup vilket om man har möjlighet ska vara i 24 bitar och 96kHz i samplingshastighet. Det vanligaste formatet som används är dock 24 bitar och 48KHz i samplingshastighet. Genom att skicka dessa filer kan Apple använda sin kodningsprocess som är anpassad för att skapa AAC-filer av hög kvalitet.

Apple Digital Master Badge

Verktyg som Apple Digital Masters tillhandahåller

På sin webbplats tillhandahåller Apple många verktyg som du kan använda när du skapar en master. Det finns några som låter dig konvertera din WAV till AAC och vice versa, det finns några som tillåter äldre Mac-användare att mäta och konvertera sitt ljud. När vi på KMR mastrar använder vi dessa verktyg och gör hela processen åt dig men för att få en liten uppfattning om vad vi gör, låt oss fokusera på ett verkligt användbart verktyg, AUroundTripAAC-verktyget.

AURoundTripAAC

AURoundTripAAC-verktyget är väldigt användarvänligt, eftersom det dyker upp i din DAW som ett plugin. Denna plugin är tillgänglig i de flesta versioner av Logic ProDen låter dig koda din master som en AAC-fil i realtid och observerar eventuella toppar som kan skapas under kodningsprocessen. Du kan även växla mellan kodade format med Apple Music’s 256 kbps AAC-fil som standard. Det finns också lägre kvalitetsformat tillgängliga. Du kan välja ett av Apples alternativ eller modellera en anpassad konvertering. Den kommer att visa när den mätte en topp och det kan användas för att bättre förstå hur din master kommer att låta när den kodas till deras standard. Detaljsektionen kommer ange typen av topp och kanalen från vilken den kom.

Apple Digital Masters-protokollet kräver att masterproducenter använder dessa verktyg innan de skickar in sina masters. På så sätt kan alla toppar som inträffar under kodningsprocessen redovisas och undvikas för att säkerställa bästa ljudresultat.

Normalisering av ljudstyrkan

En viktig aspekt av mastering för Apple Music eller någon annan streamingtjänst är normaliseringen av ljudstyrkan som kommer att tillämpas innan låten laddas upp. Tjänster som Spotify använder programvara känd som ReplayGain och Apple Music har skapat en version av ljudstyrkenormalisering som kallas SoundCheck.

Soundcheck använder en normaliserad LUFS på -16 och Spotifys ReplayGain en integrerad LUFs på -14 så om du söker efter en bra ljudstyrka att mastra din musik efter är det bra att förhålla sig till dessa, men det är inget måste.

KMR Studios Apple Digital Masters mindre logga

Varför ska jag som artist bry mig?

Förutom att du får en otroligt bra kvalité på din låt så är en Apple Digital Masters stämpel en fantastisk möjlighet för artister som vill att deras låtar ska hamna på Apples spellistor. Detta eftersom Apple Music har dedikerat en hel sektion av deras plattform till Apple Digital Masters. Det enda sättet du kan få en sådan stämpel är att din låt blir mastrad och inlämnad av en Apple Digital Masters certifierad studio. KMR är en certifierad Apple Digital Masters studio.

Varför ska jag som tekniker bry mig?

Som tekniker är ditt mål att kunna leverera så bra material som möjligt till dina kunder. Därför borde det vara en självklarhet att använda sig av ett filformat där du både kan minska filstorleken och behålla kvaliteten. Med hjälp av Apple Digital Masters stämpeln kan du dessutom garantera att din musik är fri från klippning och levererar det bästa ljudet möjligt.

Varför ska jag som lyssnare bry mig?

Fördelen med att lyssna på en låt i AAC-format med Apple Digital Masters stämpel är att låten kommer låta näst intill exakt som den lät i studion den spelades in i och du är garanterad högsta möjliga ljudkvalitet. Dessutom vet du som lyssnare att artisten du lyssnar på värdesätter musik med bra kvalitet.

KMR Studios som certifierad Apple Digital Masters Studio

KMR Studios har blivit certifierade av Apple Music och har ett Apple Digital Masters certifikat. Vi kan garantera att din låt kommer vara av högsta möjliga kvalitet utan brus, distorsion eller klippning. Låter detta intressant? Vill du att din musik ska vara av högsta möjliga kvalitet? Tveka inte att höra av er till oss!

Musikstudio Mastering

Utforska våra senaste artiklar 

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Se alla guider och tips

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO