Den här artikeln djupdyker i hur du på bästa sätt kan mäta loudness när du mixar i Dolby Atmos med hjälp av Logic Pro. Tipsen vi tar upp i den här artikeln är anpassade efter användning av endast Logic’s egna plug-ins. Vill du läsa något mer grundläggande kan du kika på vår artikel om hur ett workflow i Dolby Atmos kan se ut, eller vår artikel som handlar om vad Dolby Atmos är för något.

Mäta Loudness i ADM-filer för Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide

När du arbetar med ADM-filer (Audio Definition Model) – dvs i Dolby Atmos – i Logic Pro är det viktigt att mäta loudness korrekt, särskilt om din mix ska användas för streaming eller spelas upp i formatet spatial audio. Denna artikel guidar dig genom hur du mäter LUFS (Loudness Units Full Scale) och TPdB (True Peak dB) för en Atmos-mix, med de verktyg som finns i Logic. För den mest exakta mätningen är det dock bäst att använda Dolby Atmos Renderer (Dolbys egna programvara för hantering av ADM-filer), som också möjliggör skapandet av en spatial audio-version av mixen. I den här artikeln utgår vi dock från att de enda tillgängliga verktygen är de som ingår i Logic Pro.

KMR Studios - Apple Digital master

Steg 1: Förberedelse inför mätning

  1. Aktivera Dolby Atmos: Börja med att säkerställa att Dolby Atmos är aktiverat i ditt projekt. Gå till MenyMixDolby Atmos.

  2. Lägg till Logic’s Loudness-plugin: Efter att du har lagt till Atmos-pluginen på masterbussen, lägger du också till Logic’s ”Loudness”-plugin för att kunna mäta LUFS och true peak.

  3. Atmos-plugin inställningar:

    – Öppna Atmos-plugin och ställ in Monitoring Format på 7.1.4.
    – Klicka på den lilla menyn till höger i Atmos-fönstret för att visa alternativen för Binaural Renderer. Ändra inga inställningar här, men notera att dessa kan justeras senare beroende på hur du vill att mixen ska låta i hörlurar.
    – Gå vidare till fliken Downmix & Trim:

    • Under Downmix Controls, ställ in ”5.1 and 5.1.x” till ”Direct with room balance”.
    • Under Trim Controls, gå igenom alla fyra flikar och ändra ”Automatic” till ”Manual” för varje flik. Se till att alla reglage är inställda på 0dB eller 0%.
  4. Förbered låten: Ställ in start- och slutpunkt för låten med hjälp av Cycle Range. Det gör att exporten kommer att inkludera hela låten i analysen.

  5. Loudness-plugin: Öppna Logic’s ”Loudness”-plugin, se till att den ligger efter Atmos-plugin i signalvägen.

Steg 2: Starta mätningen

  1. Exportera mixen: Tryck på Start i Loudness-plugin, och använd kortkommandot Command + B för att starta bounce/export-processen. Om du har använt mätaren tidigare, tryck på ”Reset” innan du börjar.

  2. Ställ in exporten:

    • Destination: PCM
    • Start/End: Som det är
    • Mode: Offline
    • Include Audio Tail: Nej
    • Include Tempo Information: Ja
    • Normalize: Off
    • File Format: Wave
    • Bit Depth: 24
    • Sample Rate: 48kHz
    • File Type: Interleaved
    • Dithering: None
    • Surround Bounce: Ja
    • Add to Project: Nej
  3. Starta exporten: Klicka på OK för att starta exporten och mätningen.

Steg 3: Analysera resultatet

Efter exporten kommer du att ha ett LUFS-värde. Ett mål bör vara att hålla volymen runt -18 LUFS för att säkerställa att mixen inte blir för hög för streamingplattformar. Om värdet är högre än -18 LUFS bör du justera volymen nedåt.

Studio verktyg för alla dina behov, för din produktion på KMR Studios

Steg 4: Justera volymen med VCA

Om mixen låter bra men bara behöver en volymjustering kan du använda en VCA (Voltage Controlled Amplifier) för att justera alla slutstationer (bussar eller objekt) i mixen. Här är hur du gör:

  1. Skapa en VCA:

    • Gå till Logic’s mixer och högerklicka på ett spår. Välj Channel Strip ComponentsVCA.
    • Markera alla slutstationer (bussar eller objekt) och tryck på VCA-fältet under Pan-symbolen i mixern.
    • Välj Create a new VCA for the selected channel strips.
  2. Justera loudness: Använd VCA-fadern för att justera volymen tills du når önskat LUFS-värde.

Steg 5: Mätning av binaural-version

För att mäta loudness på binaural-mixen, följ dessa steg:

  1. Öppna Atmos-plugin och ställ in Monitoring Format till Dolby Renderer.

  2. Exportera binaural-mixen: Följ samma steg som för ADM-exporten, men se till att Surround Bounce inte är kryssad.

  3. Analysera binaural-filen: Efter exporten kan du importera filen i Logic och använda Logic’s MultiMeter-plugin för att analysera LUFS och true peak. Skriv ut resultatet och se till att din binaural-mix håller sig runt -16 LUFS totalt, vilket är standard för streamingtjänster.

Steg 6: Avslutning och ADM-export

När du är nöjd med din mix kan du exportera hela projektet som en ADM-fil för distribution:

  1. Gå till MenyFileExportProject as ADM BWF.

ADM-filen fungerar som din master, men du behöver också skapa en stereo-master. Detta görs enklast genom att använda binaural-versionen. Exportera en binaural-version och använd den som grund för din stereo-master. Se till att den ligger inom de standardvolymer som krävs för stereo-mastering.

Dolby atmos hos KMR Studios

Avancerade tips för binaural rendering

Om du vill optimera binaural-mixen ytterligare, kan du justera binaural-render-inställningarna för enskilda spår i hörlurar och testa olika ”Near”, ”Mid”, och ”Far”-lägen. Detta kan göra mixen luftigare och krispigare i hörlurar. När du gjort ändringar, kör en ny loudness-mätning eftersom binaural-rendering påverkar den totala volymen.

Genom att hålla en organiserad mixstruktur och regelbundet mäta loudness, kommer du att kunna leverera en professionell Dolby Atmos-mix som håller sig inom alla nödvändiga specifikationer.

Avslutningsvis

Att ge sig in i världen av Dolby Atmos är spännande, men om man är van vid stereomixande kan det stundtals kännas förvirrande – det är just därför vi på KMR Studios gärna tillhandahåller just den här typen av guider! Vi ser gärna att fler börjar jobba med framtidens ljudformat. Om du känner dig mer nyfiken på att jobba i Dolby Atmos men gärna vill samarbeta med yrkesverksamma tekniker som arbetar i formatet, kan du antingen kontakta oss, eller läsa mer om våra tjänster i Dolby Atmos.

Musikstudio Kontakt