Clippers är ett av de vanligast förbisedda verktygen inom mixning och mastering. Genom att kontrollera ljudnivåer och forma ljudets karaktär hjälper de till att skapa en mer balanserad och kraftfull mix. I denna artikel går vi på KMR Studios igenom vad en clipper är, hur de används och hur du kan integrera användandet av en clipper i din mix- och masteringsprocess. Har du redan koll på vad en clipper är och vill ha tips på vilken clipper som är rätt för just dig? Kolla in guiden vi skrivit till 5 grymma clippers här nedanför!

 

Vad är en clipper?

En clipper är ett ljudredigeringsverktyg som klipper topparna på en ljudsignal som överstiger en viss nivå. Detta gör att signalen blir mer konsekvent utan påverka dynamiken på samma sätt som en kompressor gör. Clipping introducerar dock ofta harmonisk distorsion, även om detta i sig inte måste vara någonting dåligt – det kan användas för att forma ljudets tonalitet!

Clipping har sina rötter i analog utrustning, där förstärkare och bandspelare ofta skapade naturlig distorsion. Ljudtekniker upptäckte att denna distorsion kunde ge mixen en mer fyllig och aggressiv karaktär. Med digital teknik har clippers blivit ett kontrollerat verktyg i DAWs, där producenter kan välja mellan hård och mjuk clipping beroende på den önskade effekten. Vill du ha mer direkt support eller hjälp med din mix/master så kan du kolla in de musiktjänsterna vi erbjuder genom att klicka på knappen här nedanför.

KMR Studios - 2024 - Mixning Pro Tools

När använder man clippers?

Clippers används ofta i flera skeden av musikproduktionen:

  • Produktion: I tidiga skeden kan clippers användas på individuella spår för att kontrollera dynamiken hos instrument som trummor och syntar. Det är inte heller ovanligt att använda dem i produktionsskedet på ett överdrivet sätt, för att avsiktligt skapa clip-distorsion.
  • Mixning: Clippers hjälper till att tämja transienter utan att påverka den totala nivån för mycket. De används ofta på trummor och percussion för att skapa en mer kontrollerad och kraftfull ljudbild.
  • Mastering: Under masteringprocessen används clippers för att öka den upplevda ljudstyrkan utan att införa oönskad kompression. Detta gör man genom att, med hjälp av clippern, kapa transienterna diskret, och därmed effektivt kontrollera och jämna ut det starkaste värdet ljudfilen når. Efter det kan man sedan höja ljudnivån på hela filen, nu med större kontroll över det TruePeak-värdet som man uppnår. På det här viset kan du pressa upp loudness-upplevelsen på din låt – nu kan du konkurrera med professionella mixar/masters!

Vad är skillnaden mellan en clipper och en limiter?

Det är inte helt ovanligt att den här frågan uppstår när man börjar lära sig mer om clippers. Grundtanken med funktionen är ju liknande, men en limiter och en clipper arbetar på mycket olika sätt, vilket kan vara bra att veta när man använder sig av respektive verktyg. En limiter är en extrem form av kompressor som begränsar ljudnivåns toppar genom att gradvis sänka deras amplitud. Detta kommer förstås att påverka dynamiken hos ljudet något, men minskar risken för distorsion. En clipper däremot klipper av topparna direkt vid en viss nivå, vilket kommer introducera harmonisk distorsion och – vid hårdare användning – en mer aggressiv karaktär. Clippers används ofta för att tämja transienter i trummor och andra perkussiva element utan att påverka den övergripande dynamiken. Sammanfattningsvis är limiters ett transparent verktyg för att kontrollera ljudnivåer och övergripande dynamik, medan clippers används för att kapa transienter, sänka peak-värdet och forma ljudets karaktär genom kontrollerad distorsion.

Standardmetoder och kreativa användningsområden

Den vanligaste användningen av clippers är att placera dem efter en kompressor i signalkedjan. Detta gör att kompressorn minskar dynamiken medan clippern hanterar kvarvarande toppar. Detta är särskilt effektivt på trumspår och andra transienttunga ljud. Det går dock bra att placera clippern innan kompressorn också, med den effekten att kompressorn inte måste jobba lika hårt!

Utöver standardmetoder kan clippers användas på mer okonventionella sätt:

  • Distorsion och mättnad: Genom att avsiktligt överstyra en signal kan du skapa en varm och aggressiv ljudkaraktär. Just den här aggressiva ljudkaraktären uppnås genom så kallad hard clipping, då clippern reagerar på ett liknande sätt som du ser på exempelbilden nedan!
  • Kreativa effekter: Clippers kan användas för att skapa lo-fi-effekter eller simulera banddistorsion, vilket kan ge mixen en mer unik klang.

Typen av distorsion din clipper producerar går ofta att reglera, men ser olika ut i olika clippers. Vill du lära dig mer om specifika clippers kan du läsa vår guide till 5 olika clippers som kan hjälpa dig i ditt mixnings- och masteringsarbete.

Avslutningsvis

I den här artikeln har vi gått igenom clippers som verktyg, samt deras roll i världen av musikproduktion, mixning och mastering. Vi hoppas att du nu har en lite bättre förståelse för hur du kan använda dem för att förbättra dina mixar och masters. Om du behöver mer handfast hjälp eller coachning inom dessa områden, tveka inte att kontakta oss på KMR Studios. Lycka till med din musikskapanderesa!

Senaste artiklar

Guider & Tips

Vad är en clipper?

Har du gett dig in i världen av mixning och [...]

Guider & Tips

5 Clippers som tar din mix till nya höjder

Vet du inte vilken Clipper du ska använda när du [...]

Guider & Tips

Bemästra stämmor för sång

Läs om hur du kan tänka för att bemästra stämmor [...]

Dolby Atmos Ljudteknik

Loudness i Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide

Den här artikeln är för dig som vill ta reda [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS

Kom ihåg att du måste för att skicka formulär. Skicka ett mail direkt till info@killandermusicrecords.com om du inte vill acceptera cookies.


VÅR PORTFOLIO

KMR Studios har under de senaste åren gett ut hundratals låtar åt ett stort antal artister. För att göra det enklare för dig att hitta det du söker, har vi organiserat musiken i olika spellistor. Klicka på länken nedan för att utforska vår musik efter format (stereo eller Dolby Atmos) eller genre.

Portfolio