Ta dina låtar till nya höjder

Hemmastudio där man kan utveckla sitt låtskrivande

 

Att skriva låtar kan verka enkelt vid första anblick, men vid en närmare titt märker man snabbt att det är många bitar som måste falla på plats. Det är med andra ord lätt att köra fast. Den här guiden riktar sig till dig som är van att skriva egna låtar, men känner att du vill utveckla ditt låtskrivande. Om du precis ska börja skriva din första låt kan våran guide om hur man skriver en låttext passa bättre för dig.

 

Utveckla ditt låtskrivande med 4 enkla tips

Känner du också att dina låtar saknar något? Man brukar prata om ”det där lilla extra” utan att riktigt definiera vad det är, men bryter man ner en låts beståndsdelar kan det vara lättare att förstå. Följande fyra tips syftar till att få dig att börja tänka på var dina styrkor och svagheter ligger som låtskrivare, för att du på så sätt ska veta vad du behöver lägga mer fokus på. Är dina låtar för lika? För långa? För svåra att komma ihåg? Saknar de kontrast?

 

1. Använd melodiska motiv

Ett melodiskt motiv är en melodi som upprepas och får oss att känna igen låten, komma ihåg den och vilja sjunga med i den. Låtens olika delar, såsom verser och refränger, kan ha olika melodiska motiv. I kommersiell musik är det vanligt att ett motiv upprepas väldigt många gånger, vilket så klart inte är ett krav för all musik. Men en låt bör ha något slags mönster för att vi ska kunna identifiera den, eftersom vi annars riskerar att glömma bort den direkt efter att vi hört den.

Tänk på att korta melodier oftast är lättare att komma ihåg än långa melodier som ändras mycket. Se också till att använda ”rest space”, det vill säga pauser mellan toner och strofer där lyssnaren får vila. Allt detta måste inte vara med i en låt för att den ska vara bra, men det är riktmärken att förhålla sig till i låtskrivandet. Fundera över vilka motiv du kan hitta i dina låtar.

 

2. Skapa melodisk kontrast

När du har ett tydligt motiv i en vers är det enklare att göra något helt annat i refrängen som skapar kontrast till versen. Det finns fem olika sätt att skapa kontrast med hjälp av melodier:

  • Fraslängd
  • Tonlängd
  • Tonhöjd
  • Position
  • Form

Fraslängd är längden på dina melodiska motiv. En vers kan t.ex. ha långa fraser som kontrasteras mot en bryggas korta fraser med mycket rest space, som i sin tur kontrasteras mot en refrängs långa fraser. Detta är mycket vanligt i kommersiell musik. Du kan också variera tonlängden, t.ex. korta toner i en vers som står i kontrast till långa toner i en refräng, eller tonhöjden, t.ex. låga toner i versen och högre toner i refrängen.

Position är ett annat sätt att skapa kontrast och har att göra med vilket taktslag som fraserna börjar på, t.ex. att versen börjar på ettan medan refrängen börjar på fyran. Om detta sätt att tänka känns främmande – fundera på när du börjar spela och när du börjar sjunga. Kommer sången före eller efter att du slår an första ackordet? Eller kommer sång och ackord samtidigt? Slutligen kan du variera formen på dina melodier, t.ex. att de går ner och sedan upp i en vers men det omvända i en refräng.

 

3. Variera tempo och ackord

Går alla dina låtar i ungefär samma tempo? Lätt hänt! För att undvika att fastna i samma gamla hjulspår kan du utmana dig själv genom att skriva en och samma låt i flera olika tempon. Utgå från enbart en låttitel och prova dig fram. Något som först kändes som en solklar ballad kanske visar sig passa bättre som en rivig rockdänga! Här bör du också tänka över valet av instrument. Använder du alltid samma instrument? Spelar du alltid på samma sätt? Våga gå utanför din ”comfort zone”.

Ackord behöver inte vara komplexa, utan det räcker ofta med enkla ackord som upprepas. Att använda relativt få ackord i en och samma låtdel gör det lättare att skapa kontrast mot nästa del där ackorden ändras. Tänk också på när du byter ackord. Det är vanligt att man fastnar i att t.ex. byta ackord i varje takt, vilket kan göra låtarna enformiga. Prova att byta ackord oftare eller mer sällan. Skapa kontrast genom att byta olika ofta i olika delar av låten.

 

4. Skapa mönster och kontraster i texten

Även när det kommer till text är det viktigt med mönster, t.ex. att en hel mening består av två textrader eller att varje rad börjar med ett verb. En tydlig språklig uppbyggnad som repeteras kan göra texten lättare att ta in. Se också till att variera uppbyggnaden mellan låtens olika delar för att skapa kontrast. Prova att läsa den högt för att höra om den flyter på. Utelämna inte jobbet att fylla i småord till dina lyssnare, utan skriv precis som du menar.

Försök att använda alla dina sinnen när du skriver en text och beskriv synintryck, smaker, lukter, ljud och rörelser. Se till att även skapa kontrast i innehållet, t.ex. att refrängen levererar huvudbudskapet med stora ord som sammanfattar en känsla, medan verserna går in på budskapet i detalj och underbygger refrängens trovärdighet.

 

Lycka till med att utveckla ditt låtskrivande!

Vi hoppas denna guide var till nytta för dig som vill utveckla ditt låtskrivande och ta dina låtar till nya höjder. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om hur man formaterar en låttext.

Guider och Tips

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO