I Sverige finns tre organisationer som på olika sätt förvaltar ekonomiska rättigheter inom musik: STIM, SAMI och IFPI. Men vad exakt gör de och varför är de relevanta för dig?

Logotyp - STIM

STIM

STIM står för Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå och är en medlemsorganisation utan vinstintresse. Deras främsta uppdrag är att ge musikskapare ersättning när deras musik har spelats i ett offentligt sammanhang, t.ex. på en radiostation, på en konsert eller som bakgrundsmusik i en butik. Den ansvariga i dessa sammanhang betalar en avgift till STIM, som i sin tur betalar ersättning till musikskaparen och musikförlaget. För att detta ska kunna ske behöver du ansluta dig till STIM och anmäla dina låtar.

STIM är viktiga för dig som skriver egen musik och text, eftersom de förvaltar dina ekonomiska rättigheter i såväl Sverige som internationellt. Med andra ord: de ser till att du får betalt för ditt arbete.

Logotyp - SAMI

SAMI

SAMI står för Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation. Precis som STIM samlar de in ersättning från verksamheter som spelar musik offentligt, men ersättningen går istället till alla som medverkat på en inspelning. Hälften av den går också till IFPI, som du kan läsa om längre ner. SAMI har 65 internationella avtal, vilket innebär att du även kan få ersättning när musik som du medverkat på spelas utomlands. Allt du behöver göra är att ansluta dig till SAMI och registrera inspelningen via så kallade SAMI-listor.

SAMI är en viktig aktör för att fler än bara låtskrivarna ska få betalt för sin musik. De är alltså särskilt viktiga för dig som spelar eller sjunger på låtar som du inte har skrivit själv.

Logotyp - IFPI Sverige

IFPI

IFPI, eller International Federation of the Phonographic Industry, är en bransch- och rättighetsorganisation för musikbolag. De arbetar främst med att upprätta licenser med bl.a. TV- och radiostationer för att på så sätt samla in ersättning. Hälften av ersättningen går till SAMI (och vidare till musiker) medan resten delas ut av IFPI till musikbolagen som äger rättigheterna till musiken. För att få ersättning behöver du registrera ditt musikbolag samt inspelningarna som du äger rättigheterna till i IFPI:s rättighetsdatabas.

IFPI är viktiga för dig som exempelvis driver ett skivbolag och vill få betalt när bolagets inspelningar används på TV, radio och internet. Förutom rättighetsuppdraget bidrar IFPI även med statistik för musikbranschen och står bakom musikpriset Grammis.

 

Slutligen

Vi hoppas att denna artikel var till nytta för dig som vill lära dig mer om vad STIM, SAMI och IFPI är. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om hur royalties fungerar.

Guider & tips

Musiksamarbeten

Att samarbeta med andra artister kan vara mycket fördelaktigt för din musikkarriär av flera skäl. [...]

Släppa en Cover eller en Remix

I den här artikeln hittar du information om vad en cover och vad en remix [...]

Skapa och optimera din: TikTok-profil

TikTok, plattformen där du kan gå från totalt okänd till viral över en natt. För [...]

Skapa och optimera din: Spotify-profil

Din Spotify-profil är det första intrycket dina potentiella fans får av dig som artist. I [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO