Spara tid och nå bättre resultat

Håller du på att lära dig att mixa och vill ha några smarta knep för att snabbare komma framåt? Eller är du kanske en van mixare som söker nya tips om mixning för att effektivisera arbetet? Oavsett tror vi att du kan ha nytta av dessa enkla knep. Spara tid och energi samtidigt som slutresultatet blir bättre!

Är du intresserad av att få ditt projekt mixad av proffs med erfarenhet så har våra mixtekniker mixat hundratals låtar och kan hjälpa dig. Läs mer

Beställ mixning Våra tjänster inom musik

21 tips om mixning

1. Använd bussar

Om du har flera spår för ett och samma instrument blir det ofta tidskrävande och krångligt att lägga på samma verktyg eller effekt på varje spår. Då kan man istället använda sig av en teknik som kallas ”bussing”. Det går ut på att man ändrar spårens output till ett enda AUX-spår, vilket gör att samtliga spår för instrumentet påverkas av de effekter som läggs på bussen. Då räcker det att t.ex. lägga på en kompressor en gång. Det sparar tid och ”limmar ihop” spåren. Dessutom kräver det mindre CPU, vilket gör att datorn inte kraschar lika lätt.

 

2. Slapback delay för sång och melodier

Att lägga på reverb är en vanlig teknik för att ge sången rymd och få den att låta naturlig, men det kan också göra att sången flyttas mot bakgrunden av mixen. Ett sätt att komma runt detta är att istället använda stereo slapback delay. Det låter naturligt och inte lika torrt som utan effekten, men sången håller sig framme i mixen.

 

3. Lägg på reverb för att göra spåren enhetliga

En vanlig utmaning för de som spelar in i sin hemmastudio är att olika instrument spelas in i olika rum och får därför olika rumsklanger. Att, i efterhand, lägga samma reverb på instrumenten kan skapa illusionen av att de är inspelade på samma ställe. Detta kan göras med två olika reverb. Den ena behandlar tidiga reflektioner som avgör ljudets distans från dig, medan den andra behandlar sena reflektioner som skapar ljudets rumsklang. Olika mycket av varje instrument skickas till dessa två reverb, beroende på hur man vill att instrumentet ska låta.

 

4. Referenslåtar för att få din mix att låta bra överallt

En referenslåt är en välmixad låt i samma genre, stil och/eller instrumentuppsättning som din låt och som kan användas som mall vid mixningen. Utan referenslåtar mixar man i blindo och riskerar att göra ändringar som bara låter bra i studion, men inte i andra sammanhang. Referenslåtarna är redan anpassade för att låta bra på olika ställen (mobilen, bilstereon etc.). Mixar man sin egen låt på ett liknande sätt kommer den också att låta bra överallt.

 

5. Seriekompression för ett naturligt ljud

Ett vanligt misstag vid kompression är att man använder för mycket gain reduction, vilket leder till ett kontrollerat men onaturligt ljud. Istället bör man använda så kallad seriekompression eller ”serial compression”. Istället för att använda en kompressor som komprimerar 10 dB, använd två eller tre kompressorer på rad som alla komprimerar runt 3 dB. Detta ger samma kontroll, men låter mycker mer naturligt.

Bonustips! Använd olika mycket attack och release på kompressorerna.

 

6. Fokusera på volymbalansen

Det räcker med att ett instrument är 4 dB för högt för att det ska förstöra en hel mix. Därför bör man utgå från ”height order”, vilket innebär att man loopar den starkaste delen av låten och skruvar ner allt utom den viktigaste beståndsdelen (kan vara alltifrån sång till något trumljud) som ställs in på -5 dB. Därefter tar man in den näst viktigaste beståndsdelen och ställer in en balanserad volym utifrån den första beståndsdelen. Slutligen tar man in resten av spåren. Gör detta i början av mixningen och återkom till det vartefter mixen förändras.

 

7. Planera innan du börjar

Som nybörjare är det lätt att man vill prova alla tips och trix direkt, utan att veta när eller hur man implementerar dem. Det slutar ofta med att det tar onödigt lång tid. Därför bör du ha en plan innan du börjar, t.ex:
  1. Balansera volymen på alla instrument.
  2. Korrigera/ta bort eventuella misstag eller ljud som låter dåligt.
  3. Förstärk. Få allt att låta större och häftigare.
  4. Forma. Ge allting en plats i mixen. Ex: Kagge och bas i lägre frekvenser.
  5. Rymd och djup. Panorera, lägg på reverb och delay. Flytta saker mot förgrunden/bakgrunden.

 

8. Mixa i mono för att mixen ska låta bra överallt

Många apparater spelar upp ljud i mono, t.ex. mobilhögtalare, vilket kan skapa problem för stereomixar. Ett tips är därför att göra delar av mixningen i mono för att undvika detta (därför är t.ex. panorering sist i listan i föregående punkt).

En mix som låter bra i mono kommer låta fantastiskt i stereo!

 

9. Utför gain staging för bättre ljud

Många plugins är designade utifrån analoga hårdvaror vilka är designade för att låta bra vid 0 dBVU. Genom så kallad ”gain staging” kan du få dina effekter att låta så bra som möjligt. Använd en VU Meter och en gain plugin/trim plugin (beroende på vilken DAW du använder). Spela upp ett spår och justera volymen i din gain plugin för att få mätaren i din VU meter att stanna på runt 0 dBVU. Upprepa detta på alla spår och få allt som läggs på spåren att låta bättre!

10. Om det låter bra är det bra!

Bara för att något inte är enligt ”reglerna” betyder det inte att det är fel. Visst finns det generella riktlinjer, t.ex. hur snabb attacktid en kompressor ska ha, och det är bra att lära sig dessa för att veta när man kan bryta mot dem. Tänk inte på om du gör rätt tänk på vad som låter bra!

 

11. Använd rätt verktyg för volymautomatisering

Att redigera alla ljudevent ”manuellt” på varje spår tar lång tid och kräver många onödiga klick. Istället kan du använda verktyget ”marquee” eller ”selector tool” (olika DAWs har olika namn för detta). Det hjälper dig att välja särskilda delar av ett spår genom att bara markera området, och därefter kan du enkelt höja eller sänka det. Verktyget kan också användas för att klippa av spåret.

12. Använd kortkommandon

Det är lätt att trötta ut sig själv när man mixar och måste lyssna på samma sak om och om igen. Ett användbart tips om mixning är därför att minimera tiden som varje ändring tar, vilket man enkelt kan göra genom att använda kortkommandon på tangentbordet. Prioritera funktioner som du ofta använder som t.ex. spara, kopiera, ta bort, spela in, lägg till ett nytt spår o.s.v. Varje gång du går till menyn för att fixa något, kolla upp vad kortkommandot för detta är. Det är väl värt att lägga tid på i början eftersom allt kommer att gå mycket fortare när du lärt dig detta.

 

13. Spara en kopia av låten innan du börjar mixa

När det känns som att du kört fast i mixningen eller att det inte låter bra längre kan du gå tillbaka till kopian för att se hur långt du har kommit. Då märker du vilka framsteg du har gjort! Det kan ge dig självförtroende och hindra dig från att ge upp.

 

14. Variera panoreringen

En låt som är 100 % stereo hela tiden är egentligen 0 % stereo. Konstant panorering uppfattas inte längre som en effekt, utan får mixen att tappa kraft och variation. Ett tips om mixning gällande just panorering är därför att göra refrängen bredare, d.v.s. mer stereo, än verserna. En vanlig teknik är t.ex. att ändra spåren för trummornas overhead-mickar så att de är mindre stereo i verserna och mer stereo i refrängen.

 

15. Feedback

Skicka det första utkastet av din mix till andra musiker i din bekantskapskrets och se vad de tycker. Fråga om styrkor, svagheter och vad du kan göra för att förbättra mixen. När du då börjar mixa igen kommer du direkt förstå åt vilket håll du behöver gå i mixningen. Detta gör också att du lär dig att mixa snabbare, genom att du upptäcker vilka dina svagheter är och kan träna på dem.

 

16. Använd nudging för att få dina instrument tajta

Om en musiker spelar lite för snabbt eller för långsamt i ett parti kan du prova att knuffa den delen av spåret några millisekunder framåt eller bakåt för att se om det löser problemet. Denna teknik kallas ”nudging”. Flytta området 10 ms i taget och lyssna om det blir tajtare. Du kan också ändra inställningen till 1 ms för att få exakt den förskjutning som behövs. Se bara till att fixa till ”skarvarna” när du är klar, genom att dra ut spåret och lägga till crossfades så att det inte blir ett hack innan eller efter området som du justerat.

 

17. Justera quantize strength för att behålla den mänskliga känslan

MIDI-instrument kan enkelt justeras så de är 100 % i takt genom att trycka på Q (quantize) eller motsvarande verktyg i andra DAWs. Men problemet är att detta kan låta som att instrumentet spelas av en robot. Genom att justera ”quantize strength” kan du behålla en viss otajthet. Ett värde på runt 50-60 % brukar räcka för att behålla den mänskliga känslan, utan att det uppfattas som otajt.

18: Försök inte rädda en dålig inspelning

Lita på ordspråket ”du kan polera det tills det skiner, men det är fortfarande skit”. Om inspelningen är dålig från början spelar det ingen roll hur mycket du ändrar under mixning. Se därför till att spela in noggrant, i ett bra rum med bra mickplacering. Ju bättre inspelning desto högre potential vid mixning.

 

19. Vila öronen

Ju längre tid du lyssnar på något desto sämre blir dina öron på att höra små skillnader. Du kommer inte längre höra mixen korrekt om du sitter många timmar i sträck, utan riskerar att ta dåliga beslut. Se därför till att pausa ungefär var 30 minut och ha högtalarna i vanlig samtalsvolym (du ska kunna prata med någon samtidigt). Se också till att lyssna på dina referenslåtar för att friska upp minnet av hur det ska låta.

 

20. Sola inte, använd en gain plugin istället

Det är viktigare hur ett instrument låter i kontexten med andra instrument än hur det låter ensamt. Om alla instrument är mixade för att låta så bra de kan på egen hand kommer de att konkurrera med varandra när de spelas upp tillsammans. Ett användbart tips om mixning är därför att använda en gain plugin för att höja volymen på det instrument du mixar för tillfället och gör ändringar med hänsyn till kontexten. Sedan är det bara att stänga av din gain plugin.

 

21. Öva, öva, öva

Alla tips är värdelösa (ja, till och med de tidigare 20 tipsen i den här listan) om du inte övar. Det bästa sättet att öva på är att fundera på vad det är du vill uppnå innan du gör en ändring i mixen. Gör inget bara för att någon har sagt att du ska göra det. Tänk också på att varje låt är unik.

 

Lycka till!

 

Vill du ha hjälp att mixa din musik?

Vi på KMR kan hjälpa dig att både mixa och mastra din musik. Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta oss!

Beställ mixning Våra tjänster inom musik

 

Guider och Tips

Loudness i Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide

Den här artikeln är för dig som vill ta reda på mer om hur mätning [...]

Exportera masterfiler från Atmos-projekt i Logic Pro

Den här artikeln ger dig mer information om hur man exporterar masterfiler från Logic Pro [...]

Mixa i Dolby Atmos: Workflow från början till slut

Vill du jobba med Atmos i Logic? Är du nyfiken på hur man på ett [...]

Skillnad mellan Singel, EP och Album

Funderar du på att släppa din musik? Kanske är den första frågan om du ska [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS

Kom ihåg att du måste för att skicka formulär. Skicka ett mail direkt till info@killandermusicrecords.com om du inte vill acceptera cookies.


VÅR PORTFOLIO

KMR Studios har under de senaste åren gett ut hundratals låtar åt ett stort antal artister. För att göra det enklare för dig att hitta det du söker, har vi organiserat musiken i olika spellistor. Klicka på länken nedan för att utforska vår musik efter format (stereo eller Dolby Atmos) eller genre.

Portfolio