Ge din release de bästa av förutsättningar!

När du släpper musik vill du så klart att så många som möjligt hör den. Därför är det viktigt att marknadsföra din release, både innan och efter releasedagen. Här har vi listat 10 saker du kan göra för att ge din musik de bästa av förutsättningar att nå ut till rätt lyssnare. Kontakta oss gärna om du har frågor eller om du vill ha hjälp med detta!

 

1. Uppdatera dina sociala medier

Se till att dina sociala medier är uppdaterade och att du 2-3 veckor innan låten släpps börjar informera med jämna mellanrum om att du ska släppa musik. Passa på att berätta om låten – vad den handlar om, hur du tänkte när du skrev den o.s.v.

 

2. Skapa nedräkning på Instagram Stories

Använd nedräkningsfunktionen på Instagram Stories. Sätt den exempelvis på en vecka före releasedagen för att hinna bygga upp spänningen.

 

3. Använd Hyperfollow

Om du använder DistroKid för att ladda upp din musik på streamingtjänster kan du också använda tjänsten HyperFollow. Med hjälp av denna tjänst kan folk spara musiken i förväg på Spotify, det vill säga innan den släpps. Skicka runt, dela och informera om din HyperFollow-sida. Om du har släppt musik tidigare bör du påminna alla dina vänner om att de ska börja följa dig på Spotify.

 

4. Skapa en teaser

Om du är duktig på rörligt material kan du skapa en teaser, som innehåller en bit av låten till ett kort videoklipp. Du kan också använda dig av färdiga videor helt gratis från Pexels. Dela videon på t.ex. Instagram, Facebook och YouTube för att bygga uppmärksamhet kring releasen.

 

5. Dela din musik överallt

Se till att dela låten på alla din plattformar när den släpps. Skriv till familj och vänner och fråga om de vill lyssna på din låt. Du kan även tillägga att de hemskt gärna får dela låten om de gillar den.

 

6. Dela låten som en Story via Spotify

Se också till att dela låten som en Story på Instagram via Spotify. Då kan dina följare klicka sig direkt från Instagram till Spotify. När du gjort det kan du spara Storyn som en highlight i din profil. Fler liknande tips hittar du i vår guide om marknadsföring på Spotify.

 

7. Schemalägg inlägg

Om du har en artistsida på Facebook kan du schemalägga inlägg på både Facebook och Instagram samtidigt. Detta är ett bra knep för att lägga ut regelbundna inlägg både innan och efter releasen.

 

8. Använd SubmitHub

Skapa ett konto på SubmitHub. Här kan du pitcha din låt på egen hand till bloggare, kuratorer och influencers. Det kostar från 30 kr per pitch. Väl värt investeringen! Läs mer i vår guide om SubmitHub.

 

9. Starta en betald kampanj

Starta en betald kampanj på Facebook eller Instagram om releasen. Detta kan du göra själv, men vi rekommenderar att du tar hjälp av ett PR-bolag om din budget för detta överstiger 1 000 kr.

 

10. Fortsätt marknadsföra

Fortsätt att påminna dina följare om släppet även efter releasedagen. Eftermarknadsföring är minst lika viktig som all annan marknadsföring.

 

Lycka till!

Vi hoppas att denna guide var till nytta för dig som vill marknadsföra din release. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om hur vi kan hjälpa dig med detta.

Guider och tips

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

 

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO