Optimera dina chanser att nå ut!
Denna guide riktar sig till dig som vill komma igång med SubmitHub. Vi ger dig fem enkla tips på hur du använder tjänsten och hur du optimerar dina chanser att nå ut till fler lyssnare. Men först: en kort bakgrund.
Vad är SubmitHub?
SubtmitHub är en plattform där musiker kan skicka sin musik till kuratorer för spellistor, YouTube-kanaler, bloggar, skivbolag etc. De har två nivåer för användare: en premiumversion och en gratisversion. Det är mycket större chans att bli accepterad av en kurator om du har premium, så därför kommer denna artikel att fokusera på det.
Betalningssystemet bygger på att man köper credits som man använder när man ska ansöka till en kurator. Dessa kan köpas i paket, t.ex. 100 credits för 80 $, alltså lite mindre än 1 $ per credit. En ansökan till en kurator kostar mellan 1 och 3 credits.
Så kommer du igång med SubmitHub
1. Välj rätt profilinställningar
Efter att du har laddat upp den låt som du vill skicka till kuratorer är det dags att välja vilken typ av credit du vill använda. Där väljer du premium, vilket inkluderar:
- Garanterad respons från kuratorn inom 48 timmar (annars får du pegarna tillbaka).
- Din ansökan kommer att gå före ansökningar från gratisanvändare.
- Kuratorn måste lyssna på minst 20 sekunder av din låt.
- Om din låt blir avvisad måste kuratorn ge dig feedback på minst 10 ord.
Sedan får du välja vem du vill skicka låten till. Där rekommenderar vi att du väljer ”curators/bloggers/playlisters”.
I processen av att komma igång med SubmitHub rekommenderas du av deras grundare att alltid välja att du vill ha skriftlig feedback från kuratorer. På detta sätt får du individuell feedback, eftersom det inte är tillåtet för kuratorn att bara kopiera och klistra in feedback. Kuratorer kan ibland inse medan de skriver feedbacken att de tycker om din låt tillräckligt mycket för att acceptera den. Detta beror på att de helt enkelt inte kan motivera vad de inte gillar med låten.
Lockas inte av att du får 90 sekunders lyssning hos kuratorer om du väljer alternativet utan feedback. Det ger dig faktiskt sämre chans att bli accepterad – bara 5 %. Om du däremot väljer att du vill ha feedback kommer du öka dina chanser att bli accepterad till 14 %. Så om du inte vill ha feedback – låt bara bli att läsa den.
Du rekommenderas också att godkänna att kuratorer får använda din låt. Då kan de ladda upp låten på t.ex. sina YouTube-kanaler. Slutligen väljer du låtens genre/genrer. Undvik att välja generiska kategorier som commercial eller auto-tune, eftersom det kan innebära lite vad som helst.
2. Filtrera smart
Listan på kuratorer är lång, så därför bör du filtrera den så att du får upp de kuratorer som är mest relevanta för dig. I filtren på vänsterkanten väljer du först vilka genrer som är aktuella för dig.
Om du fokuserar på Spotify bör du bocka i att du har en Spotifylista under additional filters. Där bockar du alltså ur allt utom ”Spotify playlisters” under type. Men du kan så klart välja precis vilka du vill (bloggare, youtubers etc.). Bloggar tenderar att generera färre följare med bättre kvalité, medan youtubers och influencers alltid är mer av en chansning.
Under price kan du välja om du vill hitta kuratorer som kostar 1, 2 eller 3 credits.
3. Använd informationen om kuratorerna effektivt
Varje sökträff i listan innehåller mycket information. Du bör använda dessa så effektivt som möjligt för att inte slösa tid och pengar. Först visas kuratorns namn, följt av titel (t.ex. ”Spotify playlister”).
Sektionen about anger bl.a. hur många ansökningar kuratorn har fått under de senaste 24 timmarna. About anger också och om dessa ansökningar anger specifika önskemål. Läs alltid detta och respektera vad en kuratorer vill ha! Att skicka en instrumental låt till en kurator som specifikt efterfrågar låtar med sång är att slösa både din och deras tid.
Under genre match kan du se hur bra din valda genre passar med vad kuratorn vill ha. Approved visar hur många procent som blivit accepterade inom den valda genren. Vidare visar Received hur många ansökningar de har tagit emot. En response rate på 100 % betyder att de alltid svarar, medan 10 % betyder att de troligen inte svarar, vilket innebär att du får pengarna tillbaka. Det gör alltså inget om du ”slösar” credits på kuratorer med låg approved om de också har låg response rate.
Quick facts
Quick facts visar t.ex. hur länge kuratorn lyssnar på en låt i genomsnitt och om de är snabba med att dela den musik som de tar emot. Här anges också om de har många Spotify-lyssnare, vilket även syns längst ner i sökträffen. Där kan du se i detalj hur ofta de delar en spellista och hur många lyssnare listan har per månad.
Additional notes
Additional notes kan vara t.ex. information om hur länge de behåller en låt i sin spellista. Genre history, å andra sidan, visar hur många låtar inom genren som de har godkänt och vilka stilar de gillar. Kolla om det matchar dig, för detta kan ibland stämma dåligt trots en bra genre match. Till vänster om kuratorns namn finns en dollarsymbol som visar hur många credits det kostar att skicka till dem.
4. Välj kurator noga
När det är dags att välja vilken kurator du vill skicka din låt till kan du tillämpa olika strategier. Det kan ibland vara värt att gå på 1 credit-kuratorer och ibland mer värt att gå på dem med högre credits. I det senare fallet kan det krävas att du gör mer research, t.ex. att du kollar spellistans tillväxt och om listans låtar är en bra match.
Valet av kurator beror på hur mycket pengar du är villig att riskera gentemot hur mycket arbete du vill lägga på det. Kom ihåg att hög approval rate inte alltid är bra – du vill inte ha någon med extremt hög sådan. Kom också ihåg att någon som har få lyssnare på sin lista ändå kan vara värd att söka till om den är en bra match i övrigt och bara kostar 1 credit.
Du ansöker genom att bocka i rutan ovanför pengarsymbolen på den/de kuratorer som du valt och sedan klicka på ”submit”. Var noga med att fylla i din mailadress eftersom du får svar via mail.
5. Gör en pitch i din ansökan
I din ansökan får du göra en kort pitch på max 200 tecken, vilket starkt rekommenderas. SubmitHub visar förslag ovanför fältet som du kan ta inspiration från. Har du t.ex. många följare på någon plattform bör du använda det till din fördel, men utan att vara överdrivet skrytsam. Skriv inte att du är en ”superstar”.
En bra kurator kommer att göra en bedömning utifrån musiken. Däremot om hen väger mellan några låtar och ser att du har en stor följarskara kan det bli avgörande.
Om du känner att du har mer tid än pengar att lägga på SubmitHub kan du göra lite mer research om kuratorn inför pitchen. Det extra jobbet kan öka dina chanser att bli accepterad. Kolla på t.ex. deras instagram och se vad de lägger upp och undersök närmare vilka artister dem har i sina spellistor.
Skriv deras namn i pitchen och nämn t.ex. att du gillar deras spellista eller YouTube-kanal. Kuratorer uppskattar en ansökan som visar att du har gjort din research. Står kuratorn och väger mellan flera låtar kan även detta bli avgörande.
Lycka till med att komma igång med SubmitHub!
Allt detta ökar dina chanser rejält att bli accepterad, men kom ihåg att den genomsnittliga andelen som blir accepterade bara är runt 15 %.
Vi hoppas denna guide var till nytta för dig som vill komma igång med SubmitHub. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om hur du optimerar din Spotify-profil.
Guider och tips
Loudness i Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide
Den här artikeln är för dig som vill ta reda på mer om hur mätning [...]
Exportera masterfiler från Atmos-projekt i Logic Pro
Den här artikeln ger dig mer information om hur man exporterar masterfiler från Logic Pro [...]
Mixa i Dolby Atmos: Workflow från början till slut
Vill du jobba med Atmos i Logic? Är du nyfiken på hur man på ett [...]
Skillnad mellan Singel, EP och Album
Funderar du på att släppa din musik? Kanske är den första frågan om du ska [...]
Kontakta oss
KONTAKTA OSS
Kom ihåg att du måste för att skicka formulär. Skicka ett mail direkt till info@killandermusicrecords.com om du inte vill acceptera cookies.
VÅR PORTFOLIO
KMR Studios har under de senaste åren gett ut hundratals låtar åt ett stort antal artister. För att göra det enklare för dig att hitta det du söker, har vi organiserat musiken i olika spellistor. Klicka på länken nedan för att utforska vår musik efter format (stereo eller Dolby Atmos) eller genre.
Portfolio