Det viktigaste med en artistprofil på Spotify är så klart musiken, men efter att ha hört den vill säkert lyssnaren veta mer om dig. Med hjälp av verktyget Spotify for Artists kan du redigera din artistbiografi, ladda upp bilder och länka till sociala medier med mera. Det ger dig som artist möjlighet att själv kontrollera hur du framställs på Spotify. Denna guide ger dig några enkla tips på hur du kan optimera din Spotify-profil. 

Optimera din Spotify-profil med Spotify for Artists

Artistbiografi

Texten i din artistbiografi bör ha ett personligt uttryck. Du kan berätta om din senaste release, om dina inspirationskällor eller hela din historia, så länge du håller dig inom 1 500 tecken. Att bifoga en sådan text är ett bra sätt att optimera din Spotify-profil. Spotify själva ger följande 6 tips på hur en bra bio ser ut:

1. Anpassa bion efter musiken

Innan du börjar skriva bör du fundera på hur du vill förmedla din identitet som artist till dina lyssnare. Vill du framstå som seriös eller lättsam? Fundera på vilken känsla din musik förmedlar och försök att matcha den känslan i bion. En avslappnad och informell ton kan passa till glad festmusik, medan en mer allvarlig och formell ton kan passa till musik som signalerar djup. Var kreativ och tänk på bion som ett extra lager till lyssnarupplevelsen.

2. Berätta en historia

Här har du chansen att fånga fansens uppmärksamhet. Du kan antingen berätta kortfattat och övergripande om din musikkarriär eller välja ett smalare fokus och berätta om ditt senaste projekt. Eller varför inte blanda båda formerna? Här är några exempel på vad du kan fråga dig själv om ditt musikskapande:

 • Var kommer du ifrån? Hur hamnade du där du är nu? Vart är du på väg?
 • Vad är bakgrunden till ditt nuvarande musikskapande? Varför valde du att skriva just den där låten eller den där skivan?
 • Hur hittade du ditt nuvarande artistiska uttryck?
 • Vilka teman utforskar du i din musik överlag eller i din senaste release?

3. Glöm inte bort publiken

Tänk på vem som ska läsa bion och kom ihåg att läsaren kanske inte vet något om dig. Därför bör du berätta den mest grundläggande informationen om dig och din musik:

 • Var befinner du dig geografiskt?
 • Vilken är din senaste release och vad kan du berätta om den?
 • Vad är du för typ av artist?
 • Vilka har du samarbetat med i ditt musikskapande?
 • Om ni är ett band: vilka är bandmedlemmarna?

Du bör undvika internskämt eller smala referenser som kräver förklaringar. Använd dina 1 500 tecken väl!

4. Bjud in hela gänget

Utnyttja möjligheten att tagga andra i din bio. Det kan röra sig om artister eller producenter som du har samarbetat med, musiker som inspirerar dig eller artister som finns på samma skivbolag som du. På så sätt ger du dina lyssnare möjligheten att hitta relaterade artister och förstå dina influenser, samtidigt som du hjälper andra artister att nå ut med sin musik.

5. Håll dina lyssnare uppdaterade

Använd din bio till att uppdatera dina lyssnare om vad som händer i din karriär, såsom att berätta om nya releaser eller kommande samarbeten. Ett bra sätt att göra detta på är att dela upp bion i två delar, där den första är statisk och innehåller grundläggande information, medan den andra uppdateras regelbundet som ett nyhetsflöde. På så vis kan du ha löpande kontakt med dina lyssnare!

6. Var kreativ och uppfinningsrik

Se på de föregående punkterna som riktlinjer, som går att tänja på och experimentera med. Ibland kan en kortare bio vara mer minnesvärd än en längre och ibland kan det vara mer värt att sticka ut än att “go with the flow”. Kan du formulera din bio som en dikt eller kanske som ett recept? Möjligheterna är oändliga!

Bilder

Utöver skivomslag har du möjlighet att ladda upp tre olika typer av bilder till din Spotify-profil:

 • Avatarbild är den runda bilden som syns när du t.ex. söker efter en artist på Spotify eller om du går in på artisten i mobilappen. Den måste vara minst 750 x 750 pixlar.
 • Rubrikbild eller omslagsbild är den avlånga bilden som syns överst på din Spotify-profil på datorn eller i webbspelaren. Den måste vara minst 2660 x 1140 pixlar.
 • I bildgalleriet erbjuds du som artist att ladda upp bilder som visas tillsammans med texten i din artistbiografi. Här kan du passa på att visa upp vem du är med bilder från exempelvis livespelningar, replokalen eller studion. Som mest kan du ladda upp 125 bilder och välja själv i vilken ordning de ska visas. Bilderna måste minst vara minst 690 x 500 pixlar.

Spotify ger fyra tips för dina bilder:

1. Visa upp din personlighet

Dina bilder hjälper till att bygga ditt varumärke på Spotify och bör därför spegla din identitet som artist. Var kreativ och våga sticka ut!

2. Få dina bilder att synas

Ljusa bilder med rena och färgstarka bakgrunder gör att dina bilder syns mot Spotifys mörka användargränssnitt. Det får också artistsidan att se ren och snygg ut.

3. Tänk på storlek och format

Dina bilder ska gärna vara högupplösta, men inte större än 20 MB, och i formaten jpeg, gif eller png. Du bör undvika text, logotyper eller röriga bakgrunder.

4. Följ Spotifys riktlinjer

Innan du publicerar en bild kan det vara bra att ha läst Spotifys riktlinjer för bilder. Sammanfattningsvis ska bilden inte strida mot upphovsrätten, varumärkesskydd eller namn- och bildlagen.

Länkar

Under “Mer info” på Spotify for Artists kan du länka till Instagram, Twitter, Facebook, Wikipedia och Soundbetter genom att klistra in länkar i rutorna för respektive plattform. Detta kommer då att synas i vänsterkanten (dator) eller under bion (mobil) i avsnittet “Om” på din profil.

Källor

Läs mer om våra tjänster

Läs mer artiklar om Spotify

Skapa och optimera din: Spotify-profil

Din Spotify-profil är det första intrycket dina potentiella fans får av dig som artist. I [...]

Spotify gör stora förändringar: Det här är allt du behöver veta

Spotify kommer snart göra sin största uppdatering på länge och det här medför stora möjligheter [...]

10 tips för att optimera din Spotify-profil

Det viktigaste med en artistprofil på Spotify är så klart musiken, men efter att ha [...]

Varför du inte ska betala för streams

Googlar du ”betala för Spotifyföljare” eller ”betala för streams” kommer en del reklam om hur [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO