Fältinspelningar i Dolby Atmos

Något vi gör flera gånger om året här på KMR Studios är att vi ger oss ut på inspelningar utanför studion. Detta är både spännande och lärorikt, för att inte nämna en trevligt sätt att göra musikproduktionsyrket lite mer fysiskt rörligt! Genom att göra fältinspelningar av olika slag lär vi även känna artisterna vi jobbar med i nya miljöer. Detta leder i stort sett alltid till nya perspektiv som bara kan gynna musiken som skapas.

KMR Simon Forslund Gamla Uppsala 03

Stillhetens Kapell i Dolby Atmos 

Under början av 2024 stod det klart att artisten Simon Forslund skulle spela in och ge ut sin nya singel ”Hälften av han” i samarbete med KMR Studios. Vi alla här i arbetslaget kände oss förstås mycket förväntansfulla inför detta! Simon tog också beslutet att låten skulle produceras i Dolby Atmos, vilket förstås gjorde det hela ännu mer spännande. I takt med att låten växte fram kläcktes idéen att spela in en kör i en livesituation. Det enda som behövde bestämmas nu var vilken kör som skulle få bidra med sång. Damkören Bella Donna kändes helt rätt för den här inspelningen, så efter att ett körarrangemang hade skrivits ihop återstod endast själva fältinspelningen!

KMR Simon Forslund Gamla Uppsala 01

Hur inspelningen gick till

Med Filip Killander som huvudtekniker, tog sig hela KMR teamet ut till Stillhetens Kapell i Gamla Uppsala. Där riggade vi sedan upp mikrofoner på strategiska platser i rummet. Det var allt ifrån småmembrans-mikrofonpar till en Ambisonic som valdes ut för att på bästa sättet kunna återge känslan av att stå på plats i rummet och lyssna på körsången. Allt detta behövde förstås också vara anpassat för en Atmosproduktion, vilket ju låten skulle bli. När vi alla kände oss nöjda med hur ljudet lät på inspelningen, började processen av att vägleda kören genom inspelningen. Detta skötte körens dirigent, vår huvudtekniker Filip Killander och Simon Forslund gjorde tillsammans. Det är förstås mycket att tänka på i en inspelningssituation som denna, men inga utav hindren är oöverstigliga – någonstans ska man börja! Om du är nyfiken på att lära dig mer så kan du läsa mer här i våra artiklar om Atmos och Ambisonic.

Ett annorlunda sätt att jobba på

Vi på KMR Studios tycker alltid det är superspännande att få ge oss ut i fält och spela in musik. Som ett komplement till att jobba i studio finns det i stort sett bara fördelar med det. Man får träffa artisten i en annan miljö, man får ett nytt perspektiv på musik man tidigare jobbat med, och man får sträcka på benen efter många stillasittande timmar i studion – ja, listan kan göras lång! Om du är nyfiken på att göra en fält- eller studioinspelning med oss på KMR Studios får du jättegärna höra av dig genom att klicka på kontakt-knappen här nedanför.

Senaste nyheterna

KMR Studios ny partner med internationell distributör Kontor New Media

Under april 2024 skrevs avtalen på och partnerskapet mellan KMR [...]

Inspelning av en Malmsjöflygel i Dolby Atmos

KMR Studios spelade in Johan Sundelöfs nya skiva "Peace in [...]

Dolby Atmos fältinspelning i Stillhetens Kapell

KMR Studios spelade in Bella Donna damkör i Dolby Atmos [...]

The Quadraphonic Leslie Experience

Den 24 maj 2024 bjuder Andreas Hellqvist in entusiaster av [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO