I dagens digitala värld är det lätt att bli förvirrad av alla tillgängliga ljudformat och hur de påverkar musiken vi skapar och lyssnar på olika. Denna artikel handlar om de 10 vanligaste ljudfilformaten med fokus på deras förhållande mellan kvalitet, filstorlek samt spelbarhet på olika plattformar och operativsystem. 

Artikelns innehåll

  • Formatgrupper (3 olika)
  • Ljudformat (10 olika)
  • Summering

Formatgrupper

1) Okomprimerat format

Det okomprimerade formatet tar ofta stor plats och är främst använt i professionellt arbete inom ljud, då den återskapar din master exakt. Den har ett bitdjup och samplingfrekvens på minst 16 bitar och 44.1 kHz. Då får man ett dynamiskt omfång på 96 dB samt en frekvensåtergivning på 22.5 kHz. Vi rekommenderar att arbeta i 48khz och 24 bit om det inte finns en specifik anledning till att använda sig av en högre eller lägre. Om du är osäker på vilken format som är rätt för dig så är 48/24 en bra utgångspunkt då det funkar bra i både musik och filmsammanhang. Pulse-Code-Modulation (PCM) är metoden som används för att skapa okomprimerade filer.

2) Komprimeringsformat utan förlust (Lossless)

Det här formatet tar mindre plats utan att förlora ljudkvalitet. Formatet delar upp repeterande och överflödig data samt “skriver instruktioner” för dessa delar vid uppspelning. Filstorleken blir upp till 70% mindre utan att tappa någon kvalitet och information. Ett exempel på detta är .zip. En zip-fil är utmärkt för att snabba på upp och nerladdning av filer från plattformar som WeTransfer och Dropbox. Zip-filer kan inte spelas upp men tar väldigt lite plats. Ett exempel på Lossless-format som går att spela upp oavsett plattform är ALAC som används av Apple Music. 

3) Komprimeringsformat med förlust (Lossy)

Lossy är ett kompressionsformat där en del information i filen raderas för att minska filens totala storlek – vilket i sin tur gör att det går snabbare att dela eller spela upp filen. Streamingtjänster använder ofta detta då snabbhet prioriteras över ljudkvalité. Ljudfilen komprimeras genom att analysera informationen i filen och radera den information som ligger utanför majoriteten av lyssnarnas hörselspektra. 

Den upplevda kvalitén av lossy-filer kan variera mellan att vara oskiljbar från det okomprimerade formatet till att vara mycket tydligt. Anledningen till skillnaderna kan beror på en rad olika faktorer som vi kommer diskutera i den här artikeln. 

 

10 vanligaste formaten

Nedan beskriver de vi vanligaste ljudfilformaten uppdelat respektive formatgrupp.

Lossy

10. Ogg Vorbis

Ogg Vorbis är ett lossy-format som erbjuder hög ljudkvalitet i förhållande till filstorleken. På grund av dess bra design kan storleken variera mellan 16-128 kbps/fil (ca 3MB för en 3min lång låt). Här är kompromissen att man tummar på kvalitén av ljudet för att det ska gå att spela upp filen snabbt även om användaren har en dålig internetuppkoppling.

Formatet används inte i en stor utsträckning vilket kan grunda sig i att man behöver tredjepart-program för att kunna spela den. Förvånande nog använder Spotify detta formatet för deras streamingtjänster. Så om du använder Spotify har du lyssnat på Ogg Vorbis! 

9. Windows Media Audio (WMA)

För att ursprungligen ha förväntats bli det främsta lossy-filformatet så har WMA förlorat den spänning som var runt dem. Objektivt sett har den bättre ljudkvalité än många andra lossy-format men inte tillräckligt för att uppmärksammas bland de flesta lyssnare. Filformatet fungerar dock endast att spelas upp på windows enheter. Så ifall du har en windowsdator kan detta vara ett bra sätt att spara lagring utan att behöva använda tex MP3. Men det är inget vi rekommenderar om du delar musik med andra.

8. MP3

MP3 är med störst sannolikhet det mest populära ljudfilformatet på listan. Populariteten ligger mest i dess flexibilitet då den fungerar på majoriteten av plattformar och operativsystem utan att behöva någon extra mjukvara.

MP3 är ett lossy format vilket betyder att filen komprimeras. Den är även relativt oförlåtande i vilken information som raderas vilket gör att man kan uppleva en avsaknad av kvalitet vid jämförelse med högre kvaliteter. Däremot, om du är villig att offra kvalité för en mindre filstorlek och för lättare användning är MP3 något för dig.

För dig som gör musik så rekommenderar vi att du helt undviker formatet då det finns liten till ingen vinning med det då det idag är enkelt att dela stora filer via sms, mail och tjänster som WeTransfer och Dropbox. 

Curiosa om namnet är att det är flera förkortningar gömda i förkortningen MP3. 
MPEG-1 Audio Layer III. Där 3 syftar på ”Audio Layer III”. MPEG är en förkortning för företaget som skapade formatet: Moving Picture Experts Group. MPEG-3 är alltså inte samma sak som MP3. 

7. Advanced Audio Coding (AAC)

AAC lossy-formatet debuterade precis efter MP3 med intentionen att vara en bättre och en mer populär version av det tidigare formatet. Trots att AAC-formatet har en påtagligt bättre kvalité så lyckades den inte ”slå igenom” på samma sätt som MP3. Formatet togs fram av Apple, Dolby och Fraunhofer.

AAC har ungefär samma support som MP3 har på plattformar men den använder en mer komplex kompressionsalgoritm vilket betyder att mindre information raderas. Detta formatet används på Apple Music för dem som har sämre uppkoppling eller som vill spara på surf på sin mobil. Standard hos Apple Music är det förlustfria formatet (sedan 2021).

Apple Digital Master Badge

Lossless

6. Windows Media Audio (WMA)

Windows Media Audio (WMA) har både ett förlustfritt och ett lossy-format och har utvecklats av Microsoft. Formatet kan ha upp till 24 bitar och 96kHz i samplingsfrekvens och återskapar ljudet exakt. Komprimeringsalgoritmen skapar dock en större filstorlek än de förlustfria ”konkurrenterna”.

Då formatet är endast för Windows operativsystem behöver du detta för att lyssna på det. Detta format kan vara bra för att spara dina backupfiler utan att ta upp samma plats som till exempel okomprimerade filformatet gör. Fördelen mot t.ex. en zip-fil är att du inte behöver packa upp den för att lyssna på den. Däremot så kan bara windows-enheter lyssna på den. Så detta är inget format vi rekommenderar för dig som delar musik med andra. 

5. Apple Lossless Audio Codec (ALAC)

ALAC-formatet är Apples förlustfria ljudfilformat. Trots att den från början bara utvecklades för Appleprodukter så släpptes koden för ALAC som open-source 2011 vilket lett till att filformatet idag enkelt kan spelas upp på alla operativsystem.

Ungefär som den förlustfria WMA-filen så komprimerar ALAC ljudet utan att radera information. Istället kategoriseras överflödig information för att packas upp när den behövs. ALAC kan dock ha ett bitdjup på 32 bitar och en samplingsfrekvens upp till 384 kHz vilket är bättre en WMA.

Formatet är ett bra alternativ för att reducera filstorlek men fortfarande ha bra ljudkvalitet. All musik på Apple Music erbjuds i denna förlustfria upplösning så länge man inte använder bluetooth-hörlurar. Detta då bluetooth-teknologin inte stödjer förlustfria format. Dock använder sig Apple Music av ett format (AAC) som gör att även med trådfria hörlurar så är musikkvalitén påtagligt högre än hos konkurrenter som Spotify. 

4. Free Lossless Audio Codec (FLAC)

FLAC ger den högsta kvaliteten i förhållande till filstorlek på denna lista. Den kan återskapa filer upp till 32 bitar och 192 kHz i samplingsfrekvens samtidigt som den kan reducera storleken uppemot 70% i många fall. 

Värt att tänka på är att formatet inte har support hos Apple Music. Den kan spelas på QuickTime vilket är Apples förhandsvisningsprogram. Detta visar på att formatet ändå kan spelas på både PC och Max vilket kan vara ett alternativ för den som vill skicka mindre förlustfria ljudfiler. Men det finns ingen större vinst med det så vår rekommendation är att man håller sig till det okomprimerade formatet Wav när man arbetar med musik, om det inte finns en specifik anledning att låta bli.

Okomprimerat

3. Audio Interchange File Format (AIFF)

AIFF är det professionella filformatet på Apple OS. Detta betyder att det är ett PCM (Pulse-Code-Modulation) format som varken komprimerar eller raderar ljud. Tillsammans med WAV är formaten främst i världen i ljudkvalitet. Dessa används inom professionell mixning och mastring idag. Enda anledning varför AIFF kommer efter WAV är att denna inte blev lika populär i början av den ”digitala musik”-eran. AIFF-filer är identiska med WAV-filer när det gäller kvalitet.

2. Waveform Audio File Format (WAV)

WAV-filer är välanvänd inom inspelning, mixning och mastring då den inte är begränsad när det kommer till bitdjup och samplingsfrekvens. WAV är ansedd som DET professionella ljudformatet då formatet står för majoriteten av uppladdningarna hos Apple Music, Spotify och andra streamingtjänster.

Det man behöver tänka på när man använder detta format är att den tar mer på lagringsutrymmet. Ifall du behöver ett format som inte kompromissar i kvalitet och är brett ansett som det bästa, mest professionella formatet är WAV ditt bästa val. Då vi idag har nästan obegränsat med utrymme i molnet och lagring inte längre är speciellt kostsamt så finns det få argument mot att inte helt hålla sig till detta format hela vägen från att arbeta med musik, dela ljudfiler och lyssna på musiken.

1. Audio Defintion Model (ADM)

ADM är formatet som används för att lyssna på Dolby Atmos. Formatet är i verkligheten som en sammanslagning av flera wav-filer som tillsammans hjälps åt att återskapa en rum av ljud runt lyssnaren. Ljudfilen innehåller väldigt mycket information och är därför förbluffande stor. En 3 minuters låt som i stereoformat är 50MB kan utan problem bli 3GB stor efter att den mixats i Dolby Atmos. Men med den storleken kommer också många fördelar. 

Ofta används förkortningen ADM ihop med BWF (Broadcast Wave Format) som enkelt förklarat innebär att filen också innehåller meta-data som behövs vid t.ex. uppspelning ihop med rörlig bild.

Vi på KMR Studios är helt övertygade om att detta kommer vara det dominerade ljudformatet i framtiden då det gör saker inget annat ljudformat, eller filformat, har kunnat göra. Tack vare all information i ADM-filen så kan filen anpassa sig efter den tillgängliga tekniken för uppspelning. Den kommunicerar med spelaren, tar reda på vilka högtalare som finns tillgängliga och vart i rummet de är. Sedan spelas ljudet upp på det sätt som teknikern och artisten bestämma i studion. Oavsett om du spelar upp musiken via en soundbar hemma i vardagsrummet, i dina mobilhörlurar eller i en biograf så ser ADM-filen till att ljudet spelas upp på bästa sätt. 

Musikvärlden står idag inför en revolution större än den som uppstod när stereo introducerades. Som tekniker och artist är detta något man verkligen inte vill vara sen med att förstå och dra nytta av. KMR Studios är en av få certifierade Dolby Atmos studios i Sverige och erbjuder artister och företag hjälp med att skapa, mixa och ge ut musik, film och spel i framtidens ljudformat – Dolby Atmos.

Dolby Atmos loggo Horizontal

Summering

Även ifall denna artikeln har listat formaten mer utifrån tekniska faktorer är det din egen åsikt som i längden blir bäst för dig. Men det kan vara bra att tänka på ditt operativsystem, lagringsutrymme och vilka som kommer lyssna på ljudfilen då detta kan hjälpa dig välja ett format.

Ifall du ska spela in, mixa eller mastra är det en självklarhet att använda det okomprimerade formatet WAV. Även om det kan uppfattas som att MP3 är ett vanligt använt format och att dess lilla filstorlek kan tyckas lockade så rekommenderar vi att du hittar ett arbetsflöde som helt låter dig undvika formatet.

Apple Digital Masters

Att Apple älskar musik är tydligt med initiativ som Apple Digital Masters. För att säkerställa att musiken som släpps ska vara av högsta kvalitet har Apple lanserat specifikationen Apple Digital Master som visar att studios följer kraven som Apple ställer på dem. Vi på KMR Studios är stolta över att vara en av dessa certifierade studios! 

För att djupdyka i vad det betyder för dig kan du läsa artikeln Vad är Apple Digital Masters? eller gå kurs hos oss!

Utbildningar Musikstudio

Ta del av alla artiklar

Loudness i Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide

Den här artikeln är för dig som vill ta reda på mer om hur mätning [...]

Exportera masterfiler från Atmos-projekt i Logic Pro

Den här artikeln ger dig mer information om hur man exporterar masterfiler från Logic Pro [...]

Mixa i Dolby Atmos: Workflow från början till slut

Vill du jobba med Atmos i Logic? Är du nyfiken på hur man på ett [...]

Skillnad mellan Singel, EP och Album

Funderar du på att släppa din musik? Kanske är den första frågan om du ska [...]

Se alla guider och tips

Kontakta oss

KONTAKTA OSS

Kom ihåg att du måste för att skicka formulär. Skicka ett mail direkt till info@killandermusicrecords.com om du inte vill acceptera cookies.


VÅR PORTFOLIO

KMR Studios har under de senaste åren gett ut hundratals låtar åt ett stort antal artister. För att göra det enklare för dig att hitta det du söker, har vi organiserat musiken i olika spellistor. Klicka på länken nedan för att utforska vår musik efter format (stereo eller Dolby Atmos) eller genre.

Portfolio