När man kollar på musikbranschen idag kan man se att det sker ett skifte i maktbalansen. Med format som Dolby Atmos tar Apple Music, som är den främsta förespråkaren för formatet, allt mer plats.

I den här artikeln kommer vi presentera Apple Music som streamingtjänst och varför det kan vara aktuellt för dig som lyssnare, artist eller tekniker att överväga att byta till den. 

En plattform för framtiden

Pris & tillgänglighet

Först av allt kan vi börja med pris. Apple Music kostar 119 kr/mån. Men de har andra alternativ som 189 kr/mån för en familj upp till 6 personer samt 65 kr/mån som student. Tjänsten finns även på de flesta plattformar som till exempel Android och Windows, utöver deras egna produkter så klart.

Ljudkvalitet & prestanda

Hur plattformen presterar, alltså din upplevelse av snabbhet vid användning, går lite hand i hand med ljudkvalitet då bättre ljud innebär större ljudfiler. Detta påverkar också hur snabb tjänsten upplevs. 

Apple Music har en den bästa kvaliten på marknaden när det kommer till ljud. För att spela upp detta ”lossless” format de har behöver du däremot en digital-till-analog konverterare, vilket alla inte har. De använder ett filformat som heter AAC vilket är ett ”lossy” format. Detta gör det möjligt att ha filer som har 24 i bitdjup och 48 kHz. Läs mer om detta här!

Även ifall tjänsten stundtals kan upplevas lite långsamare behöver man komma ihåg att den stödjer filformat som ger en bättre upplevelse som lyssnare. Dessutom har de under 2021 släppt sitt spatial audio, i samarbete med Dolby Atmos. Detta gör att du som lyssnare kan höra din musik i surround vilket skapar helt nya sätt att uttrycka sin musik. 

 

Varför ska jag bry mig om Apple Music…

… som lyssnare?

Du som lyssnare ska bry dig om Apple Music ifall du vill lyssna på din favoritmusik i bästa kvalitet. Utöver det kan du även se videos som finns på artistprofiler. En del av dessa videos är endast för de som använder Apple Music!

Deras nya format spatial audio, baserat på Dolby Atmos, gör att du som lyssnare kan höra musik på ett nytt sätt, istället för att uppleva musik som publik hamnar du mitt i musiken. Läs mer om vad som behövs för att lyssna på Dolby Atmos här.

Ett extra med Apple Music är deras Karaoke-funktion som gör att du som lyssna enkelt kan dra ner sångaren i låten för att själv eller med vänner sjunga!

… som artist?

Du som artist vill hitta sätt att nå ut med ditt budskap och beröra lyssnaren. På Apple Music får du ljukvalitet som är märkbart bättre vid jämförelse med sina konkurrenter. Möjligheten att ha din musik i Atmos skapar ytterligga sätt att nå ut med din musik. Att konvertera Atmos ner till stereo har även visats vara bättre än mix direkt i stereo, alltså om mixen i atmos är bra så klart.

Apple Music har även speciella spellistor för artister som släpper musik i Atmos vilket gör det lättare för dig att kunna sprida din musik då konkurrensen inte blir lika stor. 

Dina intäkter för streams är även bättre på Apple Music, jämfört med Spotify och Youtube. För att läsa mer om royalties kan du läsa artikeln Hur fungerar royalties?

… som tekniker?

Som tekniker vill du att ditt arbete ska bli så bra som möjligt. Apple Music kan spela upp musiken i lossless-format vilket gör att det kommer låta likadant som det gör i ditt studioprojekt. 

Som tidigare nämndes är Apple Music bland de bäst betalande tjänsterna på marknaden. 

Att arbeta i Atmos är något som Apple, tillsammans med Amazon Music och Tidal, har gjort möjligt med sina tjänster. Många anser att formatet kan bli den nya standarden för musik, precis som för film och spel.  Läs mer här om hur du kan testa det redan nu!

 

KMR har en certifierad studio för Dolby Atmos!

Vi på KMR har en studio som är certifierad av Dolby för produktion i Atmos! Med vår kvalitetstämpel – Apple Digital Masters, vet du att dina produktioner kommer vara högsta möjliga kvalitet utan brus, distorsion eller klippning. Kontakta oss gärna!

Dolby Atmos loggo Horizontal

Ta del av alla våra artiklar

Dolby Atmos Certifikat

I den här artikeln kommer vi ta oss en närmre titt på vad certifikatet innebär [...]

Musiktävlingar för nyetablerade artister

Som nyetablerad artist i Sverige och Norden finns det flera musiktävlingar och tävlingsliknande evenemang som [...]

Hur fungerar Apple Spatial Audio?

Apple Spatial Audio är en banbrytande ljudteknologi på Apple Music som skapar en imponerande och [...]

Upptäck Dolby Atmos

Utforska den banbrytande ljudtekniken Dolby Atmos och upplev musik på en ny nivå. Upptäck fördelarna [...]

Se alla guider & tips
Ta kontakt med oss!    Portfolio

    Lyssna vart du vill