När plattformar som Spotify lägger allt mer tyngd på sociala medier-liknande funktioner och nekar sina kunder möjligheten att lyssna på högupplöst musik sveper utmanare som Apple Music in och erbjuder oss lyssnare en premiumupplevelse i högre upplösning och i nya format (Dolby Atmos). I den här artikeln kommer vi presentera Apple Music som streamingtjänst och varför det sannolikt är aktuellt för dig som lyssnare, artist eller tekniker att byta. 

En plattform för framtiden

Pris & tillgänglighet

Först av allt kan vi börja med pris. Apple Music priser: 

  • Standard: 119 kr/mån
  • Familj (6 personer): 189 kr/mån (32kr / person)
  • Student: 65 kr/mån

Tjänsten finns utöver på alla Apple-produkter även på Android och Windows.
Här ligger Spotify väldigt likt. Priser är samma för Standar och Student. Men Spotifys familjeplan kostar 199kr. 

Ljudkvalitet & Prestanda

Apple Music erbjuder lyssnare den bästa möjliga ljudkvalitén på marknaden. För att spela upp med den absolut högsta kvalitén, ”lossless”, krävs det en digital-till-analog konverterare. Däremot använder Apple Music ett filformat som heter AAC vilket är ett ”lossy” format som du enkelt kan ta del av utan extra utrustning. Vilket gör det möjligt att ha filer som har 24 i bitdjup och 48 kHz. Läs mer om detta här!

September 2021 släppte Apple en nytt format; Spatial Audio. Som enkelt förklarat är en ”översättning” av formatet Dolby Atmos till hörlurar. Detta gör att du som lyssnare kan höra din musik i surround – med din vanliga telefon och hörlurar – vilket skapar helt nya sätt att utforska musik! Detta gjorde Apple i samband med att de ökade ljudkvalitet till det förlustfria formatet de använder idag. 

I stark kontrast så erbjuder Spotify sina lyssnare möjligheten att (om man självmant går in i inställningar och finlirar) lyssna i ”mycket hög kvalité”. Vilket i praktiken nästan motsvarar en helt vanlig MP3 fil. Detta finns dokumenterat på deras egna hemsida. Tyvärr använder sig inte Spotify av mp3, eller ännu bättre hade varit AAC-formatet. De använder ett format som heter OOG som är känt för att kunna skapa små filer (vilket är praktiskt) mot en större förlust av information från originalfilen – alltså lägre ljudkvalité. 

Varför ska jag bry mig om Apple Music…

… som lyssnare?

Du som lyssnare ska bry dig om Apple Music ifall du vill lyssna på din favoritmusik i högsta möjliga kvalité. Utöver det kan du även se intervjuer och musikvideos som finns lättillgängliga på artistprofiler. En del av dessa videos är endast för de som använder Apple Music! Deras revolutionerande format Spatial Audio (Dolby Atmos), gör att du som lyssnare kan höra musik på ett nytt sätt, istället för att uppleva musik som publik hamnar du mitt i musiken. Läs mer om vad som behövs för att lyssna på Dolby Atmos här. Ett extra med Apple Music är deras Karaoke-funktion som gör att du som lyssna enkelt kan sänka volymen på sångaren i låten för att själv eller ihop med vänner sjunga karaoke!

… som artist?

Du som artist vill hitta sätt att nå ut med ditt budskap och beröra lyssnaren. På Apple Music får du ljudkvalitet som är märkbart bättre vid jämförelse med sina konkurrenter. Möjligheten att ha din musik i Atmos skapar ytterligga sätt att nå ut med din musik. Även när en atmos-mic spelas upp i stereo så kan man tydligt göra skillnaden mot vad en stereomix kan erbjuda när det kommer till klarhet, höjd och bredd.
Apple Music har även speciella spellistor för artister som släpper musik i Atmos vilket gör det lättare för dig att kunna sprida din musik då konkurrensen inte blir lika stor. 
Dina intäkter för streams är även bättre på Apple Music, jämfört med Spotify och Youtube. För att läsa mer om royalties kan du läsa artikeln Hur fungerar royalties?

… som tekniker?

Som tekniker vill du att ditt arbete ska låta så bra som möjligt. Apple Music kan spela upp musiken i lossless-format vilket gör att det kommer låta likadant som det gör i ditt studioprojekt på ett sätt som är omöjligt hos Spotify. Som tidigare nämndes är Apple Music bland de bäst betalande tjänsterna på marknaden. Att arbeta i Atmos är något som Apple, tillsammans med Amazon Music och Tidal, har gjort möjligt med sina tjänster. Vi är många som är övertygade om att formatet kommer bli den nya standarden för musik, precis som den är för film och spel. Läs mer hur du kan mixa i Atmos i vår artikel kring ämnet och testa det nya formatet redan nu!

Hur flyttar jag över spellistor från Spotify till Apple Music?

Det har aldrig varit enklare att byta från en streamingtjänst till en annan. Med tjänster som Soundiiz, som är helt gratis, går det snabbt och smärtfritt att flytta alla din spellistor och sparade låtar från Spotify till Apple Music. 

KMR har en certifierad studio för Dolby Atmos!

Vi på KMR har en studio som är certifierad av Dolby för produktion i Atmos! Med vår kvalitetstämpel – Apple Digital Masters, vet du att dina produktioner kommer vara högsta möjliga kvalitet utan brus, distorsion eller klippning. Kontakta oss gärna!

Dolby Atmos loggo Horizontal

Ta del av fler artiklar om Apple Music

Hur fungerar Apple Spatial Audio?

Apple Spatial Audio är en banbrytande ljudteknologi på Apple Music [...]

Varför Apple Music?

I den här artikeln kommer vi presentera Apple Music som streamingtjänst [...]

Vad är Apple Digital Masters?

Apple Digital Master är en certifierad utgivning av Apple Music [...]

Se alla artiklar om Dolby Atmos

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO