Hur fungerar Bluetooth?
De flesta människor vet idag vad Bluetooth är och använder det troligtvis dagligen men det är få som faktiskt vet hur det fungerar. För många av oss är det bara en magisk process som låter oss ansluta våra enheter till varandra trådlöst. Men vad händer egentligen när vi parar ihop våra hörlurar eller skickar filer från en enhet till en annan via Bluetooth?
I denna artikel kommer vi att ta en djupare titt på hur Bluetooth fungerar och vilken teknologi som ligger bakom det.
Historia
År 1999 lanserade företaget Ericsson den första versionen av Bluetooth. Bluetooth 1.0 var långsam med en hastighet på 721kbit/s och hade massa buggar. Trots många brister var den ändå banbrytande för sin tid och lade grunden för hur tekniken skulle komma att utvecklas. Den senaste versionen som släppts är Bluetooth 5 som har en hastighet på 50 Mbit/s och har en lägre energiförbrukning än tidigare versioner.
Namnet Bluetooth kommer från en dansk vikingakung vid namn Harald Blåtand. Blåtand levde på 900-talet och var känd för sin förmåga att förena människor från olika vikingastammar. Skaparna tyckte att hans handlingar påminde om deras teknik när olika enheter förenas med varandra. Därför, som en hyllning till kungen, blev namnet på teknologin en direktöversättning av Blåtand – Bluetooth. Bluetoothloggan är Harald Blåtands initialer i runskrift.
Hur fungerar det?
Bluetooth använder radiovågor för att skicka och ta emot data mellan enheter. Dessa radiovågor sänds ut i frekvensbandet Industrial, Scientific, and Medical (ISM). Dette frekvensområde är avsatt för användning av industriella, vetenskapliga och medicinska enheter. Bluetooth använder ett frekvensområde på 2,4 GHz till 2,485 GHz.
För att kommunicera mellan enheter använder Bluetooth en så kallad protokollstack som består av lager av mjukvara. Protokollstacken inkluderar följande lager:
- Radiolagret: Detta är det fysiska lagret som sänder och tar emot radiosignaler mellan enheter.
- Basbandlagret: Detta lager är ansvarigt för överföring och mottagning av datapaket mellan enheter. Det hanterar också hanteringen av Bluetooth-anslutningen, inklusive parkoppling och autentisering.
- Länklagret: Detta lager är ansvarigt för att upprätthålla den trådlösa länken mellan enheterna. Lagret hanterar också felhantering och återanslutning vid behov.
- Applikationslagret: Detta är det högsta lagret i protokollstacken. Det är ansvarigt för att hantera applikationsspecifika data och kommunikation mellan enheter.
För att ansluta två Bluetooth-enheter behöver de först para ihop sig med varandra. Detta innebär att de identifierar varandra och upprättar en säker anslutning. När enheterna är parkopplade kan de skicka och ta emot data mellan varandra.
Hur är det relevant för oss som lyssnar på musik
Allt eftersom Bluetooth har utvecklats har det kommit olika versioner som är anpassade för olika enheter. Hörlurar, mobiler, smartklockor och datorer kan använda olika versioner av Bluetooth det kan därför skilja i räckvidd och inteferensnivå vilket påverkar prestandan på en Bluetooth-anslutning. Att förstå hur Bluetooth fungerar kan hjälpa dig som lyssnare att felsöka problem som kan uppstå med Bluetooth. Det kan också hjälpa dig att välja rätt hörlurar och högtalare så du kan få högsta möjliga ljudkvalité.
Bluetooth och förlustfria format
Apple Music erbjuder idag förlustfri musik (ALAC). Detta innebär att du som lyssnare kan lyssna på din musik utan att gå miste om några detaljer i ljudet, näst intill som det lät i studion musiken spelades in i. Tyvärr har Bluetooth idag inte stöd för förlustfria filer. Detta resulterar i att ljudet kommer bli av lägre kvalité jämfört med hörlurar med kabelanslutning som har stöd för förlustfri musik. Lyckligtvis är utvecklingen av ett Bluetooth som stödjer förlustfria filer i full gång, vi kan knappt vänta!
Skillnaden mellan Wifi och Bluetooth
Både WiFi och Bluetooth är trådlösa tekniker, men det finns vissa skillnader mellan dem då de är skapade för olika syften.
Wifi erbjuder snabbt trådlöst internet som täcker ett större område. Du kan överföra data med hög hastighet och ansluta flera enheter till samma nätverk. En hög hastighet innebär dessvärre att Wifi har en hög strömförbrukning. Wifi kräver också en trådlös router som styr trafiken mellan enheter. Man behöver alltså hårdvara för att Wifi ska fungera men routern fungerar också som en brandvägg som höjer säkerheten på din anslutning. Genom att man kan ansluta fler enheter skapar Wifi en möjlighet att bland annat bygga ett multiroom-system. Några exempel där fler enheter är anslutna är Apples Airplay, Google Home och Spotify Connect.
Bluetooths bandbredd är lägre. Därför används det för att ansluta enheter till varandra på ett kortare avstånd, vanligtvis inom en radie på cirka 10 meter. En lägre bandbredd innebär en lägre datahastighet men det innebär också att Bluetooth är väldigt strömsnålt. Du kan alltså lyssna på musik i hörlurar många timmar utan att det drar särskilt mycket batteri. Bluetooth är begränsat när det kommer till hur många anslutna enheter du kan ha. Till skillnad från Wifi är Bluetooth enkelt att använda då det inte kräver ett trådlöst lokalt nätverk. Du kan ta med dig Bluetooth vart du än befinner dig. Idag används Bluetooth främst för trådlöst ljud mellan hörlurar och mobil men det kan användas till mycket mer. Man kan kalla Bluetooth för ett personligt nätverk där du ansluter bilstereos, klockor, hörlurar, tangentbord, handsfree, överför filer m.m.
Läs mer artiklar inom ljudteknik
Loudness i Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide
Den här artikeln är för dig som vill ta reda på mer om hur mätning [...]
Exportera masterfiler från Atmos-projekt i Logic Pro
Den här artikeln ger dig mer information om hur man exporterar masterfiler från Logic Pro [...]
Mixa i Dolby Atmos: Workflow från början till slut
Vill du jobba med Atmos i Logic? Är du nyfiken på hur man på ett [...]
En jämförelse mellan Ambisonic och Dolby Atmos
Ambisonic och Dolby Atmos är två framstående ljudtekniker som syftar till att skapa en imponerande [...]
Kontakta oss
KONTAKTA OSS
Kom ihåg att du måste för att skicka formulär. Skicka ett mail direkt till info@killandermusicrecords.com om du inte vill acceptera cookies.
VÅR PORTFOLIO
KMR Studios har under de senaste åren gett ut hundratals låtar åt ett stort antal artister. För att göra det enklare för dig att hitta det du söker, har vi organiserat musiken i olika spellistor. Klicka på länken nedan för att utforska vår musik efter format (stereo eller Dolby Atmos) eller genre.
Portfolio