Ambisonic och Dolby Atmos är två framstående ljudtekniker som syftar till att skapa en imponerande ljudupplevelse. Båda teknikerna strävar efter att erbjuda en överlägsen rymdlig och immersiv ljudåtergivning. Denna artikel kommer vara en jämförelse mellan Ambisonic och Dolby Atmos där vi kommer jämföra deras för- och nackdelar.
Ambisonic
Fördelar med Ambisonic
- 360-graders ljud: Ambisonic fångar upp ljudet sfäriskt – från alla riktningar – och möjliggör en fullständig 360-graders ljudbild, vilket ger en bred och realistisk ljudupplevelse.
- Flexibilitet: Ambisonic kan återges på olika högtalarkonfigurationer och stöder även uppspelning med hörlurar. Detta ger flexibilitet att anpassa ljudsystemet efter behov och budget.
- Efterbearbetningsmöjligheter: Ambisonic ger möjlighet att bearbeta och rikta om ljudet i efterhand och ger större kontroll över ljudupplevelsen.
Nackdelar med Ambisonic
- Komplex kodning och dekodning: Ambisonic kräver en specifik kodning och dekodning för att korrekt återge ljudet i ett tredimensionellt utrymme. Detta kan vara tekniskt utmanande och kräva specialiserad utrustning eller programvara.
- Begränsad kompatibilitet: Ambisonic-stöd är inte lika utbrett som Dolby Atmos och kan vara begränsat till vissa plattformar eller programvaror.
Ambisonic-mikrofon som kan användas för att spela in ljud för fler olika format
– mono, stereo och flerkanaliga format!
Dolby Atmos
Fördelar med Dolby Atmos
- Objektbaserad ljudåtergivning: Dolby Atmos använder en så kallat objektbaserad ljudteknik. Det betyder att ljudet kan placeras tredimensionellt och exakt följa objektens position på skärmen eller i rummet.
- Skalbarhet: Dolby Atmos kan skalas upp från traditionellt surroundljud till mer avancerade konfigurationer med fler högtalare, vilket ger en ännu mer exakt och uppslukande ljudupplevelse.
- Bred kompatibilitet: Dolby Atmos är mer utbrett och stöds av ett stort antal biografer, ljudsystem, DAWs, streamingtjänster och spelkonsoler.
Nackdelar med Dolby Atmos
- Kostnad: Implementering av Dolby Atmos för professionellt arbete kan vara kostsamt, både vad gäller hårdvara och licensiering av tekniken.
- Begränsningar i efterbearbetning: Dolby Atmos ger inte samma flexibilitet när det gäller att bearbeta och rikta om ljudet i efterhand som Ambisonic gör.
Avslutning
Efter vår jämförelse av Dolby Atmos och Ambisonic ser vi att de är två imponerande ljudtekniker med sina egna fördelar och användningsområden. Dolby Atmos, med sin objektbaserade ljudåtergivning, strävar efter att erbjuda en överlägsen ljudupplevelse som omsluter lyssnaren och ger en känsla av djup och närvaro. Sedan har vi Ambisonic, med sin förmåga att fånga ljud från alla riktningar vilket erbjuder en 360-graders ljudbild. Dessa formaten fokuserar på olika saker vilket gör att de i ditt skapande kan kompletera varandra väldigt bra!
Ambisonic är bra lämpad för inspelning, med sin sfäriskt-kompatibla mikrofon. Sedan kan du använda Dolby Atmos i produktion, mixning och mastring då formatet konverteras lätt till surrounduppsättningar och stereo!
Sammanfattningsvis behöver valet mellan Dolby Atmos och Ambisonic inte vara ett bestämt val. Båda kan nämligen användas i olika delar av ditt ljudskapande, både om du vill skapa en imponerande ljudupplevelse i en biograf, ett hemmabiosystem eller för speländamål!
Atmos hos KMR Studios
Vi på KMR använder oss av Dolby Atmos dagligen i vårt arbete med ljud och musik. Vi försöker hela tiden utveckla vår utrustning för att möta dagens behov när det kommer till musikskapande och kreation. Exempel på detta är att vi precis köpt in en Ambisonicmikrofon (bilden ovan) för att kunna börja spela in i Ambisonic!
Ifall du har frågor eller vill arbeta med oss i Atmos och Ambisonic är det bara att kontakta oss!
Läs mer artiklar inom Dolby Atmos
Dolby Atmos Guider & Tips Logic Pro
3D objekt i Logic Pro
Dolby Atmos Guider & Tips Logic Pro