Tre enkla knep för hur man skriver en låttext
Hur skriver man en låttext? Det finns inget enkelt svar på den frågan. Att skriva låttexter är något väldigt personligt som kan göras på många olika sätt. Därför går det inte att säga “exakt så här gör du”, för det riskerar bara att sätta käppar i hjulet för de som försöker hitta sitt sätt att skriva på. Däremot finns det några smarta och enkla knep att ta till för att underlätta själva skrivprocessen. Här följer tre sådana knep som hjälpa dig med hur man skriver en låttext:
1. Jaga inte inspirationen – låt den komma till dig istället!
Utan inspiration blir skapandeprocessen krystad och det blir svårt att komma igång, så försök istället att ta till vara på den inspiration som kommer till dig. Det kanske låter flummigt, men låt oss ta ett exempel: Du ser ett inslag på nyheterna om någon orättvisa i världen som gör dig arg eller upprörd, eller kanske till och med får dig att säga något högt för dig själv. Skriv ner precis vad du känner!
Inspiration kan komma vid de mest oväntade tillfällena – när du är på språng, när du ska sova eller när du står i duschen – och därför gäller det att ta vara på den så gott det går. Ha anteckningsblock och penna bredvid sängen eller använd anteckningsfunktionen på telefonen och skriv ner vad du kommit på. Det kan vara bara ett ord som du tycker låter fint, ett rim som klingar bra eller en fras som fångar en känsla du har. Har du ett instrument i närheten kan du alltid prova att sjunga det till några ackord eller en melodi. Eller varför inte spela in dig själv när du sjunger det? Det finns inga rätt eller fel, vilket leder oss in på nästa tips…
2. Hitta ditt sätt att börja skriva på!
När du skriver en text kan du börja i olika ändar: med en melodi eller ett beat, ett ämne du vill skriva om, några enskilda fraser eller ord, eller på något helt annat sätt. Se bara till att hitta innebörden i texten tidigt! En text som inte betyder något blir sällan bra, utan riskerar att fastna i meningslösa klichéer. Om du har en melodi att utgå ifrån, se till att spela in den eller skriva ner den på något sätt så att du kommer ihåg den när du ska sätta text till den. Var också beredd på att ändra texten eller melodin för att få dem att passa ihop.
Ett lite udda sätt att börja på, men som faktiskt kan fungera väldigt bra, är att utgå ifrån en redan existerande melodi som du skriver en ny text till. Det kan vara en känd låt eller något du själv har skrivit tidigare. När du väl har texten på plats kan du ge den en ny melodi och plötsligt har du en helt ny låt.
Kom ihåg att skrivandet är en process och att det inte behöver vara välformulerat och perfekt på en gång – det är ju ingen annan som ska läsa dina anteckningar! Detta leder oss in på nästa tips…
3. Skriv förutsättningslöst – du kan alltid ändra det senare!
Ett vanligt problem är att så fort man skrivit något kryper självkritiken fram och får en att slänga utkastet i papperskorgen. Men då gäller det att komma ihåg att det är just ett utkast. Du har all tid i världen att gå tillbaka och ändra, lägga till eller ta bort tills du känner dig nöjd. Ibland kan slutresultatet bli något helt annat än det du först hade tänkt dig. Tänk om det du nyss kastade bort skulle ha blivit det bästa du skrivit om du bara gett det lite mer tid.
Prova dig fram när du skriver om din text. Säger den det du vill ha sagt? Flyter det på när du läser den eller fastnar du någonstans? Har den rytm? Går det att sätta en melodi till den? Läs den högt eller sjung den! Testa att byta ut ord eller gör flera versioner och jämför dem.
När du börjar känna dig klar med texten kan du alltid be någon annan att läsa den och komma med feedback. Det kan hjälpa dig att förstå hur andra uppfattar och tolkar din text. Däremot ska du komma ihåg att det är just din text – det absolut viktigaste är att du är nöjd!
Lycka till i ditt musikskapande!
Vi hoppas denna guide var till nytta för dig som vill lära dig hur man skriver en låttext. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om hur du formaterar en låttext eller om hur vi kan hjälpa dig i ditt musikskapande.
Guider och Tips
Loudness i Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide
Den här artikeln är för dig som vill ta reda på mer om hur mätning [...]
Exportera masterfiler från Atmos-projekt i Logic Pro
Den här artikeln ger dig mer information om hur man exporterar masterfiler från Logic Pro [...]
Mixa i Dolby Atmos: Workflow från början till slut
Vill du jobba med Atmos i Logic? Är du nyfiken på hur man på ett [...]
Skillnad mellan Singel, EP och Album
Funderar du på att släppa din musik? Kanske är den första frågan om du ska [...]
Kontakta oss
KONTAKTA OSS
Kom ihåg att du måste för att skicka formulär. Skicka ett mail direkt till info@killandermusicrecords.com om du inte vill acceptera cookies.
VÅR PORTFOLIO
KMR Studios har under de senaste åren gett ut hundratals låtar åt ett stort antal artister. För att göra det enklare för dig att hitta det du söker, har vi organiserat musiken i olika spellistor. Klicka på länken nedan för att utforska vår musik efter format (stereo eller Dolby Atmos) eller genre.
Portfolio