Fall inte för frestelsen

Googlar du ”betala för Spotifyföljare” eller ”betala för streams” kommer en del reklam om hur din musikkarriär kan nå nya höjder. Såklart låter det väldigt frestande och som en lätt lösning, men tyvärr är det inte så enkelt.

Absolut, det låter väldigt frestande att få hundratals fler ”lyssnare” och att köpa streams kan ge det. Men det är just det – det kan göra det, men det betyder inte att det händer. De lyssnare du får blir inte äkta lyssnare, vilket rent av kan innebära problem för dig. Enligt en artikel från DiGital stämde Sosa Entertainment Spotify på miljarder dollar för anklagelser om att Spotify hävdat att deras strömningar var falska. Därför raderade Spotify deras låtar från plattformen och betalade inte för musiken som spelats tidigare.[1] Så dina streams kan alltså rent av försvinna om Spotify bedömer dina streams som oäkta.

Om vi skulle se detta från en annan sida, är det som om någon skulle säga till dig: ”Jag betalar dig 100 kr för att bli min vän”. Känns det som en äkta vän? Eller skulle du göra så själv? Förmodligen inte. Ställ även dig själv frågan om det är så du vill bygga din fanbase. Vill du få uppmärksamhet från fejkade streams och fejkfans, eller vill du ha äkta streams och äkta följare som verkligen uppskattar din musik och som vill följa dig långsiktigt?

 

Tips på hur du kan göra istället

Det kan kännas som att det tar lång tid att bli upptäckt och att det är en svår väg att gå, vilket det kan vara. Vi kan dock erbjuda några tips på vad du kan göra för att bygga en fanbase istället för att betala för streams:

  1. Gigga, gigga, gigga! Gå ut i världen och spela på barer, på klubbar eller var du nu än vill. Men ta dig ut i världen och stå framför människor som kan bli dina nästa fans. Ser de dig ”in action” finns det en större chans att de kommer lyssna på dig.
  2. Tro på ordspråket ”tålamod är en dygd”. Det kommer hända om du anstränger dig, kämpar på och har tålamod.
  3. Tro på det andra ordspråket ”kvalitet över kvantitet”. Fokusera på att skapa musik med kvalitet som du kan stå bakom under lång tid. Var kreativ och var dig själv, det når man långt på!
  4. Sociala medier! Vare sig man gillar sociala medier eller ej är det något man får tänka på om man vill bygga en fanbase. Det är där du kan ha kontakt med dina fans, meddela var du spelar nästa gång, berätta om kommande låtsläpp m.m.

 

Lycka till i din musikkarriär!

Vi hoppas våra tips var till nytta för dig som vill nå ut med din musik utan att betala för streams. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om hur vi kan hjälpa dig i din musikkarriär:

 

Källor

Karlsson, Johannes (2019) Spotify stäms på 9,6 miljarder kronor. I DiGital.  Hämtad 16 juni 2021: https://www.di.se/digital/spotify-stams-pa-9-6-miljarder-kronor/


[1] Karlsson, Johannes (2019) Spotify stäms på 9,6 miljarder kronor. I DiGital.

Guider & tips

Musiksamarbeten

Att samarbeta med andra artister kan vara mycket fördelaktigt för din musikkarriär av flera skäl. [...]

Släppa en Cover eller en Remix

I den här artikeln hittar du information om vad en cover och vad en remix [...]

Skapa och optimera din: TikTok-profil

TikTok, plattformen där du kan gå från totalt okänd till viral över en natt. För [...]

Skapa och optimera din: Spotify-profil

Din Spotify-profil är det första intrycket dina potentiella fans får av dig som artist. I [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO