Det finns få saker inom musikproduktion som omges av så många myter som kompression. Trots att kompressorer har funnits sedan 30-talet råder det fortfarande missförstånd om hur de fungerar och vad de gör. Vi har tidigare berättat om vad kompressorer är och vilka olika typer som finns. I denna artikel kommer vi att slå hål på tio vanligt förekommande myter om kompression.

 

1. Proffsen använder särskilda superhemliga proffsinställningar

På YouTube finns 4 295 567 (vi har inte räknat) videos som hävdar att de kan avslöja de bästa och proffsigaste inställningarna för att komprimera olika ljudkällor. Om det hade funnits en uppsättning inställningar som var de universellt bästa skulle alla dessa videos rekommendera samma inställningar – men det gör de inte. Vad de egentligen säger är “dessa inställningar funkar för mig och de kan också funka för dig”. Proffs vet tillräckligt mycket om kompressorer för att justera inställningarna själva för att skapa den effekten de vill ha.

 

2. Lita på att presets gör vad de säger

En preset (förinställning) kallad “Female Vocal” kan låta bra för kvinnoröster. Eller så gör den inte det. I vilket fall som helst kan du inte veta om du hör det tänkta resultatet, såvida inte input-signalen är precis samma som när denna preset designades. En högre input-signal skulle överstiga thresholdnivån oftare och bli mer komprimerad än en lägre signal. Det skulle hjälpa om presets specificerade mängden gain reduction, för då skulle du få en uppfattning om hur du kan justera input-nivån och threshold.

 

3. Att höja ratio gör kompressorn till en limiter

På olika forum finns oändliga debatter om detta, men det finns sällan någon som kan bidra med de exakta definitionerna av limiter och kompressor. En språkpolis skulle säga att en limiter måste ha en oändlig ratio, medan andra skulle säga att en ratio på 20:1 är, för alla praktiska ändamål, att begränsa (“limit”) ljudet. Så egentligen är myten att det skulle finnas officiella och universellt accepterade definitioner – men det gör det inte. Om du behöver en limiter, använd en limiter. Om du inte har en limiter, skruva upp kompressionen så högt du kan. Enkelt!

 

4. Om dynamiknivån är dålig är kompression lösningen

Detta är sällan sant. Rätt mickteknik, såsom att låta sångaren flytta sig närmare eller längre ifrån micken, hjälper till att fixa variationer i dynamiknivå hos ljudkällan. Att smälla på en kompressor för att justera ojämn volym kommer sannolikt inte låta proffsigt. Men trots hur väl du spelat in kommer du fortfarande med största sannolikhet behöva göra volymjusteringar i efterhand.

Ett förslag på arbetsflöde kan vara att (efter en bra inspelning) justera volymen regionvis, alltså höja eller sänka volymen på hela inspelningen så den passar ditt projekt. Detta följs sedan upp med volymautomatisering, vilket betyder att du manuellt talar om för ditt musikprogram när, var och hur mycket volymen ska höjas eller sänkas. Avslutningsvis kan du använda en eller flera kompressorer och/eller limiters efter smak.

 

5. Sång + snabb attack = sant

Snabb attack passar ofta med sång, men inte alltid. Till exempel kommer inte konsonanter i början av ord låta lika tydliga med en snabbt attack. I rapmusik kan kompressorns attacktid göra skillnad mellan en effektiv, begriplig sång och en sång som saknar punch.

 

6. Väldigt snabb attacktid på trummor = dött ljud

Ett sätt att bevara transienter hos trummor är att förlänga attacktiden, men ofta ger parallellkompression ett mer naturligt ljud – den ena signalen komprimeras, medan den parallella originalsignalen bevarar transienter med högsta möjliga noggrannhet. Att använda en transient shaper som Smack Attack (Waves), Spiff (oeksound) eller SplitEQ (Eventide) på originalsignalens transienter kan ta detta ännu längre – antingen genom att betona transienterna eller tighta till trumljudet genom att dämpa det som kommer efter transienterna.

 

7. kompressionen tar bort sångens mänskliga karaktär

Ja, opassande kompression kan göra att en röst låter onaturlig. Men också nej, eftersom måttlig kompression kan förstärka andetag och andra ljud som får sången att låta mer intim. Sång är sällan inspelad i ett naturligt sammanhang (en studio utan reflektioner), så en kompressor kan hjälpa till att få sången att låta mer konsekvent i volym. Detta kan i sin tur hjälpa till att få rösten låta mer naturlig än den gjorde utan kompression. Ofta kan det vara klokt att använda mer än en kompressor och/eller en limiter. Testa dig fram och se vad du föredrar!

 

8. Bara okunniga nybörjare lägger till EQ efter kompressionen

Det finns inga regler kring om kompressorn ska vara före eller efter EQ. Vanligt är att ha en EQ både innan och efter kompressorn. Sen kanske en kompressor till?! Det bästa valet är det som låter bäst, och det är bara du som vet vad som låter bäst i din låt.

 

9. Följ lagarna om vilken typ av kompressor som bör användas

Även fast en del typer av kompressorer har blivit populära för särskilda typer av ljud bör du inte ignorera andra alternativ. Vissa tror exempelvis att en Opto-kompressor som LA-2A alltid låter bättre på sång. Men aggressiv sång kan t.ex. dra nytta av en FET-kompressor som 1176, medan en Opto-kompressor kan hjälpa till att mjuka upp releasen hos ett trumljud i en lugnare låt… eller inte. Lyssna och avgör själv! Att inte använda standardkompressorn för varje tillfälle kan dessutom ge din musik ett mer unikt sound än den musik som görs av de som följer trenden.

 

 

10. Mycket kompression får din musik att låta spektakulär när den streamas

Detta är inte sant längre. Streamingtjänster justerar ljudnivåerna efter LUFS (Loudness Unit Full Scale). Låtar med samma LUFS-värden har samma upplevda ljudstyrka. Överdrivet komprimerad musik kommer inte låta högre än musik med normal dynamik, utan riskerar snarare att låta livlös i jämförelse. Att lägga på kompression på hela mixen både under mixning och mastering för att “limma ihop” spåren är vanligt, men det finns ingen regel som säger att du måste göra det varje gång.

 

Vi hoppas denna guide var till nytta för dig som vill lära dig mer om kompression och dess myter. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om digitala kompressorer i Logic Pro X eller om olika typer av reverb.

Guider & Tips

Loudness i Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide

Den här artikeln är för dig som vill ta reda på mer om hur mätning [...]

Exportera masterfiler från Atmos-projekt i Logic Pro

Den här artikeln ger dig mer information om hur man exporterar masterfiler från Logic Pro [...]

Mixa i Dolby Atmos: Workflow från början till slut

Vill du jobba med Atmos i Logic? Är du nyfiken på hur man på ett [...]

Skillnad mellan Singel, EP och Album

Funderar du på att släppa din musik? Kanske är den första frågan om du ska [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS

Kom ihåg att du måste för att skicka formulär. Skicka ett mail direkt till info@killandermusicrecords.com om du inte vill acceptera cookies.


VÅR PORTFOLIO

KMR Studios har under de senaste åren gett ut hundratals låtar åt ett stort antal artister. För att göra det enklare för dig att hitta det du söker, har vi organiserat musiken i olika spellistor. Klicka på länken nedan för att utforska vår musik efter format (stereo eller Dolby Atmos) eller genre.

Portfolio