Vill du kunna leva på musiken?

Att turnera som artist är bara ett sätt, men det finns också många andra sätt som man kanske inte tänker på. Här kommer en mängd olika förslag på hur du kan tjäna pengar i musikbranschen, utan inbördes ordning. Vi uppdaterar listan löpande.

 

1. Skapa ljudexempel för plugin-företag

Plugin-utvecklarna är sällan de bästa musikerna och de hänger inte alltid med i genreutvecklingen. Därför är de villiga att betala för din hjälp med proffsiga ljudexempel. Skicka mail och/eller ring till plugin-företag som du är bekant med och som du gärna äger en eller flera plugins av.

 

2. Översätt tutorials och användarmanualer

Detta är perfekt för dig som kan flera språk, men tänk på att du måste ha koll på alla tekniska ord. Ett plus är att du lär dig samtidigt!

 

3. Royalities

Få pengar i form av royalties från dina streams på plattformar som t.ex. Spotify. Om du dessutom sköter distributionen själv kommer du att tjäna mer.

 

4. Arbeta som voice-over-artist

Allt du behöver är en mikrofon, ett akustikbehandlat rum och kunskap om hur man spelar in och bearbetar inspelningen. Du kan också arbeta som inläsare av ljudböcker, men tänk på att det är många timmars arbete per bok. Kontakta olika produktionsbolag som ger ut ljudböcker, fråga företag som du sett har voice-overs i sin marknadsföring som inte låter proffsiga och glöm inte att skapa en hemsida (eller liknande) där du kan skriva om dig själv, tjänsterna du erbjuder och hur andra kan kontakta dig.

 

5. Marknadsföring på Youtube

Om du låter YouTube ha annonser på dina videor får du betalt varje gång någon tittar på dem. Tänk dock på att detta genererar 10-100 % mindre än om du arrangerar något själv genom sponsorer. Detta bygger på att du har minst 1 000 prenumeranter och 4 000 visningstimmar.

 

6. Sälj egenskrivna användarmanualer för plugins

Skriv bättre användarmanualer för plugins och sälj dem till utvecklare. Många företag har väldigt dåligt skriftligt material.

 

7. Skapa content för företag

Skapa något som kan användas för att marknadsföra ett företags produkter. Ett bra sätt att tjäna pengar är att hjälpa någon annan att tjäna pengar. Det kan vara bilder, ljud och texter. Var kreativ och maila ett förslag till ett företag och se om de nappar.

 

8. Skapa tutorials med hjälp av existerande material

Skapa tutorials i ett medium, t.ex. podcast eller video, utifrån en källa i ett annat medium. Exempelvis Abletons användarmanualer täcker nästan allt och är extremt välskrivna. Därav skulle det vara ganska lätt att göra om dem till ljud eller video.

 

9. Influencer/Affiliate

”Bli” en influencer och visa upp musikprodukter för publiken. En bra regel är att alltid presentera sponsorn på ett positivt sätt, men att bara rekommendera produkten om du verkligen tycker att den är bra. Detta bygger på att du har en stabil följarskara på en eller flera sociala medier. Om någon säljer något via din hemsida/plattform får du en viss procent av säljkostnaden. Amazon har ett affiliate-system, men också företag som säljer digitala saker som Loot Masters och Splice.

 

10. Arbeta med ljuddesign för TV-spel film eller TV

Leta upp mindre spelutvecklare, filmregissörer eller TV-stationer och lyssna på deras musik/ljuddesign. Finns det något som du kan bidra med? Skapa ett exempel och skicka till dem ihop med ett förslag på hur din tjänst skulle kunna se ut.

 

11. Skapa skräddarsydd musik för vloggare och youtubers

De vill inte använda samma royaltyfria musik som alla andra. Satsa på de största kanalerna eftersom de kan betala dig bra. Eller börja med mindre/mellanstora och arbeta dig uppåt!

 

12. Sälj dina samples och halvfärdiga spår

Du kan tjäna pengar i musikbranschen genom att sälja samples och halvfärdiga spår. Om du har en hårddisk full av egengjorda samples eller halvfärdiga spår men inte vill göra om det till ett sample pack själv – kolla om några ljuddesigners eller sample pack-bolag vill köpa det från dig. Det är deras jobb att göra om sådana saker till säljbara produkter.

 

13. Filma en turné

Åk på turné med en framgångsrik artist och filma eller ”vlogga” deras liv. Artisten Sav från FIGHT CLVB fick sitt stora genombrott genom att erbjuda sig att resa runt och filma Skrillex på turné. Det skadar aldrig att fråga. Skicka till både stora och små artister/band och se vad du får för svar.

 

14. Uppträd live

Om ditt namn säljer biljetter kan du i stort sett leva på ett gig i veckan (om du lever ganska billigt), men det är inte alla artister som har den förmånen. Men du får ersättning av bl.a. STIM när du framför dina egna låtar live (om du kommer ihåg att registrera spelningarna!), även om det är en open mic eller annan typ av gratiskonsert. Du kan även sälja merch eller be om ”dricks” via swish under dina spelningar, men var noga med att det inte blir för påstridigt – det kan få motsatt effekt.

 

15. Coacha andra

Ett annat sätt att tjäna pengar i musikbranschen är genom att coacha enskilda personer med hjälp av t.ex. Skype eller Zoom. Du behöver bara kunna lite mer än personen du lär ut till. Fundera ut vad du skulle kunna bidra med och formulera det som en tjänst/produkt som du kan sälja via dina sociala medier eller hemsida.

 

16. Skaffa ett vanligt jobb inom musik

Om du som frilansare jobbar på något som inte visar sig fungera så kommer du inte få betalt. Den risken blir betydligt mindre om du är anställd hos ett företag, t.ex. Ableton. Eller kanske i en musikaffär, där du är omgiven av musiker och instrument hela dagarna.

 

17. Patreon

Patreon är ett bra community och för många är det en betydelsefull inkomstkälla. Här kan dina följare/lyssnare/fans ge dig en liten summa pengar i månaden mot att du ger dem något – du väljer själv vad. Det kan vara online-framträdanden som endast de som backar dig på Patreon kan se. Eller bilder och videor ”behind the scenes” under inspelningar som du endast publicerar där. Kika på hur andra artister gjort och dra lärdom av dem. Var kreativ!

 

18. Arrangera ett evenemang för artister och kreatörer

Tänk dig en ”meet and greet”-workshop för artister (eller andra kreativa personer som är relaterade till musikbranschen). En bra dag för alla involverade, där du också har chans att knyta bra kontakter.

 

Lycka till med din musikkarriär!

Vi hoppas att denna guide var till nytta för dig som vill tjäna pengar i musikbranschen. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om hur du optimerar din Spotify-profil.

Guider och tips

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO