Vill du att din musik ska både synas och höras mer? Drömmer du om att din musik ska gå viral på TikTok? Influencers sitter på en stor del av makten gällande vad som blir viralt eller inte, men det kan vara svårt att få deras uppmärksamhet, särskilt om det gäller influencers med stora följarantal. I den här artikeln vägleder vi dig genom processen att nå ut till influencers via SubmitHub. Vill du läsa mer om hur man använder plattformen så har vi även publicerat en artikel med 5 tips för att komma igång med SubmitHub.

 

Nå ut till influencers med SubmitHub – en steg-för-steg guide

SubmitHub har en funktion som tillåter dig skicka din musik direkt till influencers. Detta kräver att du har köpt så kallade ”credits” via SubmitHubs hemsida, men kan vara värt mycket i förhållande till den relativt låga kostnaden. För att få ut så mycket som möjligt av denna funktion rekommenderar vi att du följer dessa fyra steg: 

 

1. Välj noga ut vilken musik du skickar in

Det här första steget kan tyckas uppenbart, men vi vill ändå att du som artist tänker efter lite extra här. Vi vill helt enkelt uppmana till att tänka aktivt kring vilken av din musik som bäst lämpar sig för delning och/eller interaktioner på sociala medier.

Olika musikgenrer drar till sig olika mycket trafik. Ett exempel på detta är att rap och pop drar till sig mer uppmärksamhet än exempelvis klassisk musik och jazz. Det går absolut att hitta en nisch i en mindre uppmärksammad genre, men detta är generellt sett svårare. Det är helt enkelt klokt att prioritera de låtar som passar in i populärare genrer, om du inte redan etablerat en distinkt nisch!

2. Skapa ett koncept

När du har valt ut en låt du tror skulle kunna uppmana till interaktion kommer nästa steg – skapa ett koncept. Du behöver nu fundera över hur olika TikToks eller Instagram Reel-videos som innehåller din låt skulle kunna se ut. Ett koncept innebär i det här sammanhanget ett sätt som din låt är tänkt att interageras med. Detta kan innebära en massa olika saker. Några exempel är att lipsync:a till någon del av låten, att ha på sig ett särskilt plagg, vara i någon särskild miljö, eller dansa/röra på sig på ett särskilt sätt. Ett tips här är att göra det så enkelt som möjligt för de som ska interagera. En allt för komplicerad danskoreografi, exempelvis, kan avskräcka influencers från att spela in videos till din musik. Det kan också vara smart att komma på något som går att upprepa med variation. Ett koncept som både är enkelt och har ett mått av kreativt utrymme för tolkning är alltså det man vill sikta på!

3. Välj noga ut vilka du skickar din musik till

Steg 3 är till stor del kopplat till steg 1, på så vis att båda handlar om din kännedom om din musiks mottagande. Precis som det är viktigt att välja rätt låt för inskickning till influencers, är det alltså lika viktigt att välja rätt influencers att skicka låten till. 

När din låt är uppladdad och klar får du välja vilka influencers du skickar in din låt till. Vilka det blir beror förstås till stor del på din budget, då större influencers är dyrare än mindre. Om du har en liten budget rekommenderar vi att du fokuserar på så kallade ”mid-tier” influencers. Dessa är alltså influencers som kostar ungefär 5-50 credits att skicka in en låt till. I takt med att din budget växer bör du fokusera på större och även mindre influencers. 

Det är också mycket viktigt att tänka på vilken sorts profil den influencern du skickar in din låt till har. Tror du att den här personen skulle gilla din musik? Vissa influencers anger genrer som de inte är så intresserade av. Om dessa genres innefattar någon genre som du klickat i för din låt kommer det dyka upp på influencerns profil. Det är då kanske klokt att välja en annan influencer att skicka din låt till istället, då detta ökar dina chanser att få interaktioner med din låt. Ett till tips är att kontrollera hur många låtar en influencer delat under sin tid som aktiv på SubmitHub. Detta säger en hel del om influencerns aktivitetsgrad. Har hen delat ett par hundra låtar på ett år som aktiv är det ett ganska gott tecken. Rör det sig istället om tjugo under samma tidsperiod är det kanske bättre att skicka din låt till någon annan.

 

4. Interagera med interaktionerna!

När din musik har börjat nå ut till influencers och folk som interagerar med och delar den kommer vi till nästa steg: interagera med interaktionerna!

Det finns flera olika sätt du kan göra detta på. Ett exempel är att svara på kommentarer och delningar. Det kan vara klokt att göra detta på ett engagerat och genuint sätt; du kan förslagsvis skriva något skämtsamt eller trevligt som svar, tillsammans med ett tack för en komplimang/delning. Det här visar inte bara att du aktivt interagerar med folks reaktioner på din musik, utan även att du gör detta med glädje! Ett annat tips är att filma en reaction-video på när folk interagerar med din musik. Detta påminner följare inte bara om att du utgör en aktiv närvaro på sociala medier, utan även att du växer. Som följare kan det upplevas som positivt och validerande av att de valt att följa dig!

 

Sammanfattningsvis

Det kan vara svårt att veta var man ska börja om man vill försöka gå viral med sin musik. I den här texten har vi beskrivit hur kontakt med influencers kan vara en väg in. Vi hoppas därför att den här artikeln förser dig med en strategi för hur man kan nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub!

Om du har fler frågor om musikskapande, artisteri eller marknadsföring kan du alltid kontakta oss!

 

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO