Optimera chanserna för din release

När du har lagt ner hjärta och själ i skapandet av en låt eller ett album är nästa steg att maximera potentialen i musiken när den släpps. Det görs till största del genom förberedelse och en tydlig plan för marknadsföring på Spotify. Ett väl förberett släpp av din musik har större chans att generera fler lyssningar och följare!

Men det är lättare sagt än gjort. Denna guide bestående av 11 tips har skapats som ett hjälpmedel för att uppmärksamma dig och ditt musiksläpp. Guiden ger dig även tips på hur du upprätthåller uppmärksamheten när du väl fått den.

 

1. Pitcha din release för spellistor hos Spotify

Det finns många succéhistorier från artister som pitchat sin musik för Spotify for Artists playlist pitch tool. Artister har sett sina lyssningar och följare skjuta i höjden efter att ha blivit inkluderade i en av Spotifys redaktionella spellistor. För att maximera chansen att få med din release på en sådan spellista bör pitchen, enlitg Spotify själva, ske minst 7 dagar innan datumet för releasen. Se till att inkludera så mycket information du bara kan om ditt släpp när du pitchar din release. Lämna ingenting “tomt” bara för att du tycker det är svårt att förklara, utan ta din tid och fundera.

När vi pitchar in låtar för våra artister brukar vi göra det minst 2-3 veckor innan release, då detta ökar chansen att en kurator hinner lyssna på låten.

 

2. Uppdatera din Artistprofil på Spotify

Ett första intryck är väldigt viktigt och kan till och med vara lika kraftfullt som musiken. Tänk på vad människor söker när de tittar på din artistprofil. De vill veta vem du är, vart du kommer ifrån och vad du har gjort hittills. Se till att din artistprofil sticker ut och är uppdaterad! Det kan inkludera nya fräscha bilder och länkar till alla dina sociala medier. Detta kan göra mer skillnad än vad de flesta tror. Missa inte chansen att ge en ny lyssnare möjligheten att lära känna dig!

Läs mer om att optimera din Spotify-profil

 

3. Skapa en Canvas till din release

Funktionen Canvas är en visuell loop (som får vara upp till 8 sekunder lång) som visas istället för omslagsbilden när någon lyssnar på låten i Spotify-appen. Du kan ladda upp din canvas under fliken Music i Spotify for Artists (funkar både i appen och i webbläsare). Din valda Canvas syns också på Instagram när fans delar din release som en Story.

Läs mer om canvas

 

4. Fortsätt att samla följare på Spotify

Fans som följer dig på Spotify kommer att få dina nya releaser på deras personliga ”Release Radar”-spellista. Det är därför viktigt att du fortsätter att påminna vänner, familj, bekanta och fans att följa dig. Detta hjälper dina nya såväl som dina äldre releaser att få fler lyssningar på Spotify. Det hjälper även Spotify att klura ut vilken typ av publik som verkar resonera bäst med just din musik, vilket på sikt kan leda till att din låt hamnar i algoritmbaserade spellistor som bl.a. Discover Weekly!

 

5. Skapa spellistor för att engagera dina lyssnare

Enligt Spotify pekar statistiken på att fans är mer intresserade av vad deras favoritartister lyssnar på än vad många tror. Ett bra sätt att tillgodose det behovet och samtidigt vara aktiv på Spotify och engagera din publik är att dela en spellista som du själv skapat. Där kan du visa upp vad du själv är besatt av för tillfället, eller vad som inspirerat dig mest genom åren, eller kanske en lista som är mer säsongsbetonad som ”Sommar 2021”. Ett tips kan vara att smyga in 1-2 av dina egna låtar i någon av listorna.

 

6. Uppdatera din ”Artist Pick”

En av de första sakerna en lyssnare lägger märke till när de besöker din profil på Spotify är det som kallas Artist Pick. Med denna funktion kan du uppmärksamma din nya singel, ditt nya album eller en hel spellista (vilket kan vara användbart när du inte haft en ny release på ett tag). Du kan även ha en låt som du själv inte släppt som Artist Pick, vilket kan vara toppen när du gästat på en annan artists singel.

 

7. Dela din nya musik på sociala medier

I Spotifys app är det enkelt att dela din musik genom att använda dela-funktionen när du lyssnar på en låt eller ett album. Där finns länkar för att dela musiken via sociala medier som till exempel Instagram, Snapchat, Twitter, Facebook med flera. Ett annat tips är att dela länken till din nya release i dina sociala mediers biografi! Använder du en distributör som t.ex. DistroKid så rekommenderar vi varmt att du använder dig av funktionen HyperFollow.

Läs mer om att släppa hos DistroKid

 

8. Håll koll på dina streams i realtid med Spotifys app

Med appen Spotify for Artists kan du följa dina streams i realtid de 7 första dagarna efter din release kommer upp på Spotify. Genom tabben stats i appen ser du dina lyssningar som uppdateras var 1,5 sekund. Statistik som du får tillgång till i appen är ett värdefullt verktyg för att följa en låts eller ett albums slagkraft under de första veckorna.

Vår rekommendation är att inte stirra sig blind på streams, då de inte ger en insyn i hur mycket påverkan låten har haft på lyssnarna. Försök istället att utbilda dig om var dina lyssnare kommer ifrån och vilka områden som verkar spara låten i högst grad. Undersök om detta stämmer överens med statistiken du får från t.ex. din Instagram, Facebook, YouTube eller hemsida.

Läs mer om Spotify for Artists

 

9. Kolla din statistik en vecka efter release

En vecka efter datumet för din release är en perfekt tidpunkt att dyka ner i statistiken. På Audience-sidan på Spotify for Artists ser du hur dina lyssningar och följare påverkats av din release. Om du släppt musik på Spotify tidigare kan du jämföra din senaste release med tidigare releaser på din Music-sida. Denna statistik kan du använda som ett verktyg för att förändra och optimera din strategi för kommande releaser! Som nämnt i föregående tips så rekommenderar vi att du gräver dig djupare än antal lyssningar.

 

10. Ta vara på de olika resurser som Spotify for Artists erbjuder

De senaste åren har Spotify skapat en databas med artiklar och videos för att hjälpa dig med din musikkarriär. Videoserien The Game Plan tar upp ämnen som marknadsföring och hur du läser av din statistik, och den innehåller även en ”mini-masterclass” om att släppa din musik. Genom Co.Lab-evenemang har Spotify vänt sig till experter från hela världen för att samla deras tankar kring ämnen som att hitta din publik och att utnyttja ditt kreativa nätverk för att förstärka effekten av din release.

Vårt tips är att du håller dig uppdaterad om vad som händer, vilket gäller för alla plattformar, inte bara Spotify. Var öppen, nyfiken och kreativ!

 

11. Fortsätt vara självsäker!

Dessa steg är enkla att implementera och har det gemensamma syftet att ge dig självförtroende och förbereda dig inför en framgångsrik release. Men det är viktigt att komma ihåg att det är ett maraton och inte en sprint. Att bygga en karriär och skapa meningsfulla kontakter som konverterar dina lyssnare till fans är en process som tar tid. Håll fast vid din kreativa vision och fortsätt att jobba på! Det viktigaste är att ha roligt!

Lycka till!

Skribent:
Anastasia Sandberg och Filip Killander

 

Guider & tips

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO