Vill du också släppa en singel?
Den absolut vanligaste frågan som vi får är ”hur släpper jag min musik på Spotify?”. Så vi bestämde oss för att skriva ihop en kort guide som tar upp de viktigaste stegen från idé till en färdig låt på Spotify. Du har aldrig varit så nära att släppa din första singel!
Vi kan hjälpa dig genom samtliga steg i skaparprocessen. Klicka på något av dessa steg för att läsa mer om hur vi kan hjälpa dig med just det:
(1) Låtskrivning: Skiva text och musik
(2) Produktion: Spela in musik och sång
(3) Mixning: Mixa det du spelat in
(4) Mastering: Gör projektet redo för streaming
(5) Utgivning: Se till att din låt laddas upp på bl.a. Spotify
(6) Marknadsföring: Marknadsför din singel så fler hittar och lyssnar på din låt
Har du redan färdig musik?
Känner du att du inte behöver hjälp från ett skivbolag för att släppa din musik? Du kanske redan har färdig musik som du bara vill lägga upp nu direkt? Då kan du istället läsa mer om hur du släpper din musik med hjälp av DistroKid. Annars kan du läsa mer om varje steg här nedanför.
1. Låtskrivning
Det första steget är att skriva låten! Det finns oändligt många sätt att göra det på, och inget sätt är mer rätt än något annat. Det som kan vara klurigt är att hitta det arbetssätt som fungerar bäst för just dig. Ett bra sätt att utforska och hitta metoder som passar dig är att prova hur andra låtskrivare arbetar. Genom att testa deras sätt kan du upptäcka vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra för dig. Efter bara några låtar kommer du börja se ett mönster i hur du skriver. Var uppmärksam på det mönstret och reflektera över det – på så vis kommer du kontinuerligt att utvecklas.
Om du har frågor kring låtskrivning, vill ha feedback på dina texter eller hjälp att skriva en låt får du gärna kontakta oss. Du kan också läsa våra tips på hur du utvecklar ditt låtskrivande eller få tips på hur du skriver en låttext.
2. Produktion
Vissa skriver sina texter först och skapar musik och melodi senare, andra gör tvärtom, och några gör allt samtidigt. Oavsett vilket tillvägagångssätt du väljer, börjar du förr eller senare producera – förutsatt att målet är att skapa en färdig låt. Produktion kan innebära allt från att skapa ett ljud eller sätta ihop ett beat, till att spela in sång och gitarr. Det handlar om att hitta de ljud som bäst passar din vision för låten och sedan spela in dem.
Det finns inga rätt eller fel när det kommer till att skapa musik. Oavsett om du väljer att spela in i en professionell studio eller hemma i ditt vardagsrum är det viktigaste att du är nöjd med hur det låter. Det finns däremot tips och tricks som kan vara bra att känna till, och att arbeta i en välutrustad studio tillsammans med en producent du klickar med kan ofta förbättra slutresultatet.
Är du intresserad av att gå en kurs inom musikproduktion, vill ha hjälp att producera ett beat eller har andra frågor? Kontakta oss gärna!
3. Mixning
Steg tre tar sin början när du producerat/skapat klart. Du har spelat in den sång och de instrument du vill ha i din låt som du skrivit och ska nu börja mixa. Du ska alltså mixa/blanda ihop de inspelningar du producerat så att det låter som en enda låt. Detta görs med hjälp av effekter som reverb, eko/delay, saturation och verktyg som EQ eller kompressor!
Behöver du hjälp att mixa ihop din sång över ett beat du köpt, eller kanske är du intresserad av att få en utbildning inom mixning? Läs mer om mixning
4. Mastering
Först skrev vi låten, sedan skapade vi ljuden vi ville ha, sedan mixade vi ihop dem till en låt och nu är det dags att mastra låten. Syftet med mastering är att säkerställa att det låter lika bra överallt – i mobilen, i bilen och i dina högtalare på jobbet. Det är det fjärde och sista steget innan ditt projekt är redo för streaming!
Mastering görs främst med kompressor, EQ och limiter. Fokus är på detaljerna och den vanligaste skillnaden som ett otränat öra hör är att volymen blivit högre eller mer balanserad. Mastering handlar också om att exportera projektet till rätt format så att streamingtjänsterna tar emot filen.
Vill du få din mix mastrad av oss? Kontakta oss eller läs mer på vår hemsida.
5. Utgivning av musik
Distribution kan enkelt förklaras som “att ge ut musiken på streamingplattformar”. Det är viktigt att förstå att det finns företag, kallade distributörer, som hjälper artister att ta den färdiga produktionen (musik, omslag och information om medverkande) och ladda upp den till tjänster som Apple Music och Spotify. Som artist, band eller bolag tar vi hjälp av dessa distributörer eftersom de har en direkt relation till streamingplattformarna.
Med tjänster som Avid Play eller DistroKid kan vem som helst ladda upp obegränsat med låtar för en fast årskostnad. Det du behöver är en mastrad ljudfil i rätt format (minst WAV, 24-bit, 48 kHz), en omslagsbild och information om låten.
När ordet distribution används syftar man ofta även på närliggande uppgifter som registrering hos myndigheter (STIM, SAMI, IFPI) och grafisk formgivning (omslagsbild, videos). Dessa uppgifter ligger egentligen närmare tjänsten “Exekutiv Produktion”, som innefattar allt arbete med låten som inte är direkt relaterat till själva “ljudet”.
Istället för att använda distribution för att beskriva hela arbetsprocessen föredrar vi att använda termen “Utgivning av musik”. Det är kanske inte lika kort och smidigt, men det är mer korrekt eftersom det även inkluderar det grafiska och administrativa arbetet.
6. Marknadsföring
Låten är skriven, inspelad och klar. Omslagsbilden är fixad, alla medverkande är registrerade, och låten har laddats upp till distributören. Releasen är planerad om fyra veckor, och nu är det dags för det sjätte steget: marknadsföring.
Vi rekommenderar att börja med de grundläggande stegen och ser till att du givit din låt de bästa av förutsättningar. Se till att låttexten finns på MusixMatch (och att den är synkroniserad med musiken), att låten minst är pitchad till kuratorerna på Spotify, Apple Music och Musikportalen, samt att du har kontaktat musikbloggar (som PopMuzik eller SubmitHub) och lokaltidningar.
Vidare rekommenderar vi att du skapar och delar innehåll (text, bilder och videor) på plattformar som Facebook, Instagram eller YouTube – både “vanliga” och betalda/marknadsförda inlägg. Innehållet behöver inte alltid vara direkt relaterat till den kommande releasen för att vara användbart. Att fördjupa relationen med dina befintliga följare är viktigare än att bara hitta nya, men i en perfekt värld kan du både bredda och fördjupa din spridning. Vi rekommenderar också att du blir verifierad som artist på Spotify så att du kan optimera din närvaro och följa låtens statistik.
Det är alltid bra att ha en tydlig plan för marknadsföringen, så att det finns en genomtänkt strategi för vad som görs och varför. Vi brukar dela upp planen i fyra delar: marknadsföring före, under och efter releasen, samt en utvärdering av hela projektet.
Vill du ha hjälp med detta? Kontakta oss gärna! Du kan också läsa våra marknadsföringstips för Spotify.
Sammanfattning
Stegen ovan skulle i teorin kunna genomföras på en dag. Låten skrivs på morgonen, spelas in snabbt och slarvigt, laddas upp, och dagen efter kan den dyka upp på vissa plattformar. Det är möjligt, men det är inget vi skulle rekommendera. När vi bokar in musikprojekt är tidsramen noggrant planerad för att ge de bästa förutsättningarna för ett tillfredsställande resultat.
Från första dagen i studion (förutsatt att text och en ungefärlig melodi redan finns) tar det i genomsnitt 10 veckor innan låten finns tillgänglig på streamingplattformar. Ibland går det snabbare, ibland långsammare, beroende på en rad olika faktorer. Nyckeln till framgång är tålamod, ihärdighet och nyfikenhet.
En summering av stegen:
(1) Låtskrivning: Skiva text och musik
(2) Produktion: Spela in musik och sång
(3) Mixning: Mixa det du spelat in
(4) Mastering: Gör projektet redo för streaming
(5) Utgivning: Se till att din låt laddas upp på bl.a. Spotify
(6) Marknadsföring: Marknadsför din singel så fler hittar och lyssnar på din låt
Vi hoppas att denna artikel var till nytta för dig som vill släppa din första singel. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss!
Guider & Tips
Loudness i Dolby Atmos i Logic Pro: En steg-för-steg-guide
Den här artikeln är för dig som vill ta reda på mer om hur mätning [...]
Exportera masterfiler från Atmos-projekt i Logic Pro
Den här artikeln ger dig mer information om hur man exporterar masterfiler från Logic Pro [...]
Mixa i Dolby Atmos: Workflow från början till slut
Vill du jobba med Atmos i Logic? Är du nyfiken på hur man på ett [...]
Skillnad mellan Singel, EP och Album
Funderar du på att släppa din musik? Kanske är den första frågan om du ska [...]
Kontakta oss
KONTAKTA OSS
Kom ihåg att du måste för att skicka formulär. Skicka ett mail direkt till info@killandermusicrecords.com om du inte vill acceptera cookies.
VÅR PORTFOLIO
KMR Studios har under de senaste åren gett ut hundratals låtar åt ett stort antal artister. För att göra det enklare för dig att hitta det du söker, har vi organiserat musiken i olika spellistor. Klicka på länken nedan för att utforska vår musik efter format (stereo eller Dolby Atmos) eller genre.
Portfolio