Vill du också släppa en singel?

Den absolut vanligaste frågan som vi får är ”hur släpper jag min musik på Spotify?”. Så vi bestämde oss för att skriva ihop en kort guide som tar upp de viktigaste stegen från idé till en färdig låt på Spotify. Du har aldrig varit så nära att släppa din första singel!

Vi kan hjälpa dig genom samtliga steg i skaparprocessen. Klicka på något av dessa steg för att läsa mer om hur vi kan hjälpa dig med just det:

(1) Låtskrivning: Skiva text och musik
(2) Produktion: Spela in musik och sång
(3) Mixning: Mixa det du spelat in
(4) Mastering: Gör projektet redo för streaming
(5) Distribution: Se till att din låt laddas upp på bl.a. Spotify
(6) Promotion: Marknadsför din singel så fler hittar och lyssnar på din låt

Har du redan färdig musik?

Känner du att du inte behöver hjälp från ett skivbolag för att släppa din musik? Du kanske redan har färdig musik som du bara vill lägga upp nu direkt? Då kan du istället läsa mer om hur du släpper din musik med hjälp av DistroKid. Annars kan du läsa mer om varje steg här nedanför.

Ta kontakt
KMR Studios Musikproduktion i Uppsala

1. Låtskrivning

Det första steget är att skriva låten! Det finns oändligt många sätt att skriva en låt på och inget av dem är mer rätt än ett annat. Det som funkar för dig är bra! Däremot kan det vara en klok idé, om låtskrivning är något du vill utvecklas inom, att testa andra sätt att skriva på än det du är van vid.

Om du har frågor kring låtskrivning, vill ha feedback på dina texter eller hjälp att skriva en låt får du gärna kontakta oss. Du kan också läsa våra tips på hur du utvecklar ditt låtskrivande eller få tips på hur du skriver en låttext.

2. Produktion

Vissa skriver sina texter först och musik sedan, vissa gör tvärt om, vissa gör det samtidigt. Oavsett börjar man producera förr eller senare. Produktion innefattar alltifrån att skapa ett ljud eller att sätta ihop ett beat till att spela in sång och gitarr. Det handlar om att producera, alltså skapa!

Det finns inga rätt eller fel när det kommer till att skapa musik – tycker du det låter bra så är det bra. Däremot finns det tips och tricks som kan underlätta att ha koll på. Är du intresserad av att ta en kurs inom musikproduktion, vill ha hjälp att producera ett beat eller har andra frågor så kontakta oss gärna!

Musikstudio Uppsala KMR Studios studio A datorskärm

3. Mixning

Steg tre tar sin början när du producerat/skapat klart. Du har spelat in den sång och de instrument du vill ha i din låt som du skrivit och ska nu börja mixa. Du ska alltså mixa/blanda ihop de inspelningar du producerat så att det låter som en enda låt. Detta görs med hjälp av effekter som reverb, eko/delay, saturation och verktyg som EQ eller kompressor!

Behöver du hjälp att mixa ihop din sång över ett beat du köpt, eller kanske är du intresserad av att få en utbildning inom mixning? Läs mer om mixning

4. Mastering

Först skrev vi låten, sedan skapade vi ljuden vi ville ha, sedan mixade vi ihop dem till en låt och nu är det dags att mastra låten. Syftet med mastering är att säkerställa att det låter lika bra överallt – i mobilen, i bilen och i dina högtalare på jobbet. Det är det fjärde och sista steget innan ditt projekt är redo för streaming!
Mastering görs främst med kompressor, EQ och limiter. Fokus är på detaljerna och den vanligaste skillnaden som ett otränat öra hör är att volymen blivit högre eller mer balanserad. Mastering handlar också om att exportera projektet till rätt format så att streamingtjänsterna tar emot filen.

Vill du få din mix mastrad av oss? Kontakta oss eller läs mer på vår hemsida.

5. Distribution

Alright. Din låt är redo att streamas. Men hur får du upp den på t.ex. Spotify? Detta görs med hjälp av en så kallad distributör. Det behöver inte kosta pengar om du använder dig av t.ex. Amuse. Däremot får du inte samma fördelar som hos t.ex. DistroKid (som är distributören som vi rekommenderar och använder oss av). Det du behöver är en ljudfil som är mastrad och i rätt format (WAV, 24-bit, 44,1 kHz) samt en omslagsbild och information om låten överlag. Men det varierar lite beroende på var du laddar upp den
Om du är signad hos Killander Music Records får du hjälp med distributionen, men du kan även beställa det som en engångstjänst. Utöver detta bör du även registrera låten hos organisationer som STIM, SAMI och IFPI. Ta gärna kontakt för mer information!

6. Promotion

Steg sex handlar om att få maximalt med folk att lyssna på det du skapat! Det kan t.ex. röra sig om att se till att hemsidor som Genius har texten till din låt, att du har skickat in låten till Spotifys kuratorer så du har en chans att bli tillagd på deras spellistor eller att du hör av dig till musikbloggar och lokaltidningar. Du bör också skapa inlägg och släppa teasers på plattformar som Facebook, Instagram eller YouTube. Det kan vara ”vanliga” inlägg och betalda/marknadsförda inlägg. Vi rekommenderar också att du blir verifierad som artist på Spotify.
Det bör alltid finnas en plan för hur marknadsföringen ska gå till, så det finns en tydlig tanke med vad man gör och varför. Vi brukar dela upp det i tre delar: (1) Upptakt, (2) Release och (3) Eftermarknadsföring. Vill du ha hjälp med detta eller vill du veta mer? Kontakta oss gärna! Du kan också läsa våra marknadsföringstips för Spotify.

KMR studios Filip Killander studio A

Sammanfattning

För att summera stegen en sista gång:
(1) Låtskrivning: Skiva text och musik
(2) Produktion: Spela in musik och sång
(3) Mixning: Mixa det du spelat in
(4) Mastering: Gör projektet redo för streaming
(5) Distribution: Se till att din låt laddas upp på bl.a. Spotify
(6) Promotion: Marknadsför din singel så fler hittar och lyssnar på din låt

Vi kan hjälpa dig i samtliga steg för att starta eller utveckla din musikkarriär.

Lycka till med att släppa din singel!

Vi hoppas att denna artikel var till nytta för dig som vill släppa din första singel. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss!

Guider & tips

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO