Få din musik streamad överallt!

Den vanligaste frågan vi får är hur man lägger upp musik på Spotify på egen hand. Därför har vi skapat denna guide som med hjälp av skärmbilder förklarar varje steg för att ladda upp musiken. Om du har en färdig låt med omslag är det bara att följa stegen – sedan finns din musik överallt!

Vi har även skrivit en guide om att släppa musik som är mer övergripande, samt en guide om hur du blir verifierad artist på Spotify.

5 steg för att släppa din musik

DistroKid guide 1

1. Bli medlem hos DistroKid – din blivande distributör

En distributör är någon som hjälper dig att ladda upp din musik till alla stora plattformar (Spotify, Apple Music, etc). Detta är ingenting du kan göra själv, du behöver en distributör. Via länken nedan får du rabatt på medlemskapet hos DistroKid. Utöver årsavgiften på c:a 200 kr är det helt gratis att släppa hur mycket musik du vill.

Om du släpper musik via oss på KMR behöver du inte vara medlem hos DistroKid – den kostnaden står vi för!

DistroKid guide 2

2. Skapa ett artistnamn

När du blivit medlem är det dags att ladda upp musik. Det gör du genom att trycka på ”Upload” i menyraden när du loggat in. Sedan följer du instruktionerna: välj hur många låtar du ska ladda upp, välj sedan ditt artistnamn. Om du har laddat upp musik tidigare på t.ex. Spotify så får du alternativet att ange din spotifylänk så att din release hamnar på rätt ställe. Om du aldrig släppt musik tidigare kommer en artistsida att skapas automatiskt när du laddat upp din musik.

 

DistroKid guide 3

3. Ladda upp en omslagsbild

När du valt artistnamn och datum för release är det dags att ladda upp din omslagsbild. Det är viktigt att du möter kriterierna om storlek på bilden (3000×3000 px), och ett tips är därför att skapa en mall i t.ex. Photoshop som är i rätt storlek. Sedan kan du bara släppa den bilden du vill ha som omslag i mallen, rätta till storleken, sätta dit den text du vill och sedan exportera som jpg. Då vet du att det blir rätt varje gång. Detta är något som vi fixar åt dig om du släpper musik via oss på KMR.

 

DistroKid guide 4

4. Ladda upp låten

Nu är det dags att ladda upp och döpa din låt. Här skriver du in låtens namn, och om du har någon gästartist på din låt så anger du det här också. Dessa regler är bra beskrivna av DistroKid på deras sida. Här anger du också vilka som varit med och skrivit låten. Det är viktigt att du håller dig till DistroKids rekommendationer, annars kan din låt bli nekad att laddas upp. Det är inget farligt med det (du kan försöka igen) men det är bra att vara noggrann. Ljudfilen som du laddar upp behöver även vara i rätt format (wav, 44,1khz, 24bit). Detta är något som personen som mastrar åt dig har stenkoll på (läs mer om mastering), alternativt om du släpper via oss så hjälper vi dig med detta.

 

DistroKid guide 5

5. Skicka in låten

Nu är allt klart. De sista alternativen du får är valbara. Det är som tidigare nämnt helt gratis att ladda upp musik via DistroKid. Däremot rekommenderar vi starkt att du investerar 260 kr i det som kallas ”Leave a Legacy”, vilket gör att din låt förblir uppladdad överallt även efter att du avslutar ditt medlemskap på DistroKid. Detta är en kostnad som ingår när du släpper musik via KMR.

Summerat
Att släppa musik på Spotify kan kännas som ett oövervinneligt berg, men vill man bara släppa sin musik är det inte så knepigt. Vi på KMR jobbar med att ge alla våra artisters släpp optimala förutsättningar, vilket inkluderar mycket mer än att bara ladda upp låten till Spotify. Vi ser till att låten finns överallt, med rätt information, med snygga omslagsbilder, Canvas på Spotify, hjälper dig pitcha låten till både radio och Spotify och mycket annat. Du kan läsa mer om detta på vår undersida om distribution.

 

Kontakta oss

Ta kontakt med oss!    Portfolio