Den vanligaste frågan vi får är hur man lägger upp musik på Spotify på egen hand. Därför har vi skapat denna guide som förklarar varje steg för att ladda upp musiken. Om du har en färdig låt med omslag är det bara att följa stegen – sedan finns din musik överallt!

5 steg för att släppa din musik

1. Bli medlem hos DistroKid – din blivande distributör

En distributör är någon som hjälper dig att ladda upp din musik till alla stora plattformar (Spotify, Apple Music, etc). Detta är ingenting du kan göra själv, du behöver en distributör. Via länken ovan får du rabatt på medlemskapet hos DistroKid. Utöver årsavgiften på c:a 200 kr är det helt gratis att släppa hur mycket musik du vill.

Om du släpper musik via oss på KMR behöver du inte vara medlem hos DistroKid – den kostnaden står vi för!

Distrokid Plattformar

På dessa plattformar släpps din musik på när du använder Distrokid!

2. Artistnamn och releaseinformation

När du blivit medlem är det dags att ladda upp musik. Det gör du genom att trycka på ”Upload” i menyraden när du loggat in. 

    1. Välj vad du vill göra, vill du släppa en singel eller ett album? Klicka i hur många låtar du vill släppa.
    2. Skriv in information om ditt släpp. Detta inkluderar titel, artistnamn, datum för släpp, genre.

När du skriver in ditt artistnamn kommer Distrokid kolla ifall det finns andra artister med samma namn och berätta det direkt för dig. Om du släppt musik förut behöver du ange din Spotifylänk för att låten ska hamna rätt. Om du inte har en artistsida kommer Distrokid skapa en åt dig.

3. Ladda upp din omslagsbild

När du valt artistnamn och datum för release är det dags att ladda upp din omslagsbild. Det är viktigt att du möter kriterierna om storlek på bilden (3000×3000 px) och ett tips är att skapa en mall i t.ex. Photoshop som är i rätt storlek. Sedan kan du bara släppa den bilden du vill ha som omslag i mallen, rätta till storleken, sätta dit den text du vill och sedan exportera som .jpg.Då vet du att det blir rätt varje gång.

Detta är något som vi fixar åt dig om du släpper musik via oss på KMR.

4. Ladda upp låten

Nu är det dags att ladda upp och döpa din låt. Här skriver du in låtens namn, och om du har någon gästartist på din låt så anger du det här också. Distrokid beskriver dessa reglerna tydligt på deras hemsida. Här anger du också vilka som varit med och skrivit låten. Det är viktigt att du håller dig till DistroKids rekommendationer, annars kan din låt bli nekad. Det ända som händer då är att du får försöka igen, men mer noggrant. Ljudfilen som du laddar upp behöver även vara i rätt format (wav, 44,1khz, 24bit). Detta är något som personen som mastrar åt dig har stenkoll på (läs mer om mastering), alternativt om du släpper via oss så hjälper vi dig med detta.

Släppa musik i Dolby Atmos

Om du vill släppa din musik i det avancerade ljudformatet Dolby Atmos genom DistroKid, behöver du göra följande:

    1. Förbered din Atmos-mix: Först och främst måste du skapa en Atmos-mix av din musik. Detta innebär att du skapar ett speciellt ljudspår som tar full nytta av Dolby Atmos unika möjligheter. 
    2. Ladda upp din musik: På uppladdningsidan, hitta sektionen som heter ”Dolby Atmos med rumsligt ljud” och ladda upp atmosmixen.

Och kom ihåg, om du behöver hjälp eller har frågor, tveka inte att kontakta oss. Vi är experter på att hantera Dolby Atmos-musik och är mer än villiga att svara på dina frågor och hjälpa dig med din Atmos-mix.

Apple Digital Master

Apple Digital Masters är ett kvalitetscertifieringsprogram som säkerställer högsta ljudstandard för musik på Apple Music-plattformen. Detta bevarar ljudkvaliteten och detaljerna i dina låtar, vilket ger lyssnarna en överlägsen upplevelse. Med Apple Digital Masters kan musik höras så som den var avsedd att vara, med all dess känsla och kraft intakt. Vi har skrivit mer om detta i vår artikel Vad är Apple Digital Master?

Denna kvalitetsstämpel har vi på KMR Studios. Detta betyder att ifall du vill släppa musik med oss kommer dina låtar ha denna stämpel! 

Distrokid har en sektion på uppladdningssidan där man som certifierad kan kryssa i ”ja” samt skriva in den mail-addressen som bevisar din certifiering.

Aktivera Apple Digital Master på ditt DistroKid-konto

5. Skicka in låten

Nu är allt klart. Tilläggstjänsterna som Distrokid har är valbara. Dessa är inte obligatoriska för att släppa musik men vi rekommenderar starkt att du investerar 260 kr/låt i det som kallas ”Leave a Legacy”. Detta gör att din låt förblir uppladdad överallt även efter att du avslutar ditt medlemskap på DistroKid. Detta är en kostnad som ingår när du släpper musik via KMR.

Summerat

Att släppa musik på Spotify kan kännas som ett oövervinneligt berg, men vill man bara släppa sin musik är det inte så knepigt. Vi på KMR jobbar med att ge alla våra artisters släpp optimala förutsättningar, vilket inkluderar mycket mer än att bara ladda upp låten till Spotify. Vi ser till att låten finns överallt, med rätt information, med snygga omslagsbilder, Canvas på Spotify, hjälper dig pitcha låten till både radio och Spotify och mycket annat. Du kan läsa mer om detta på vår undersida om distribution.

Vi har även skrivit en mer övergripande guide om att släppa musik samt en guide om hur du blir verifierad artist på Spotify.

Våra tjänster

 

Guider & tips

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Se alla guider och tips

 

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO