Vad är mixning?

Ett exempel: en låtskrivare skriver en låt. Text och melodi. Producenten spelar sedan in sång och gitarr. Mixarens jobb blir då att mixa ihop dessa två spår så de blir en enhet. Det görs med hjälp av olika tekniker (t.ex. gain staging), verktyg (t.ex. kompressorer eller EQ’s), och effekter (t.ex. reverb eller saturation). Det finns ingen exakt gräns när produktion övergår till mixning, men det som beskrivs ovan är en bra översikt av hur det kan se ut.

 

Guide: Innan du skickar in ditt projekt för mixning

Nedan beskriver vi 5 saker som du som producent kan tänka på när du skickar in ditt projekt för mixning för att optimera förutsättningarna för att mixningen blir som du förväntat dig.

 

1. Exportera stems

Oavsett om man arbetar i samma DAW (ljudprogram som t.ex. Logic Pro X eller Ableton) eller inte så är det vanligt att du som producent skickar mixaren stems från ditt projekt. Stems är, som bilden nedan visar, spåren som tillsammans bildar din låt. Alla DAW’s fungerar olika, men vårt råd är att du söker på ”Exporting stems in [ditt musikprogram]” på YouTube, så kommer du med säkerhet hitta en bra video som visar dig hur du ska göra. Om du inte hittar det, kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

 

Blogg - Exportera Stems 1

 

Även om inte varje spår i låten börjar ”låta” direkt i början av låten, så vill du att samtliga stems börjar där låten börjar. Detta för att mixaren inte ska behöva gissa vart du vill att alla ljud (instrument och sång) ska ta sin början. När du är klar och öppnar upp dina exporterade stems bör det se ut så här:

 

Blogg - Exportera Stems 2

 

Varje stem bör ha ett korrekt namn så det är enkelt för mixaren att veta vad som är vad, så mer tid kan läggas på mixning istället för att sitta och gissa. Ju bättre du lyckas med detta desto bättre kommer slutresultatet att bli, då detta minimerar risken för missförstånd. Ett exempel: du har tre sångstems. Ett spår (stem) är huvudsången, det andra är bakgrundssångare och det tredje är ad libs. När du exporterar dina stems, namnge varje spår med dessa namn: Vocals.Main., Vocals.BGV., Vocals.AdLibs. Det viktigaste är att du är konsekvent. Är du osäker, fråga din mixare.

Huruvida du ska skicka stems med eller utan effekter är helt upp till dig som producent eller artist. Mer effekter = mindre möjlighet för mixaren att arbeta med stems. En bra tumregel är att exportera utan ”sends”. Alltså effekter som reverb och echo. Att exportera med pitch correction på vocals och t.ex. kompressorer och EQ’s är vanligt förekommande och är helt OK – men lika ofta görs detta i mixfasen. Det viktiga är att vara tydlig i kommunikationen med mixaren för att undvika missförstånd som kan leda till att saker tar onödigt lång tid. Ibland är reverbet på ett instrument en grundläggande del av ljudet. Då ska det givetvis skickas med. Kontakta oss gärna om du har fler frågor om detta.

 

2. Grovmix och referensmixar.

En grovmix hjälper mixaren att förstå åt vilket håll du vill ta låten. En grovmix ihop med en kort beskrivning där du talar om vad du gillar och vad du inte gillar med grovmixen är väldigt uppskattat.

Utöver detta är du varmt välkommen att skicka med referensmixar. Referensmixar (färdiga låtar som du tycker om) kan användas för att hjälpa till att förklara t.ex. ”så här vill jag att basen ska låta” eller ”så här högt ska trummorna låta”.

 

3. Överför filerna.

Här är det rekommenderat att komprimera samtliga filer till en .zipfil och sedan skicka med hjälp av hemsidor som t.ex. Dropbox eller WeTransfer.

 

4. Deadlines och förväntningar

Att vara tydlig med dina förväntningar på mixarens arbete förbättrar alltid slutresultatet – så var noga med att förklara vad du förväntar dig av mixningen. Var också tydlig med om det finns deadlines eller andra önskemål om leveransdatum.

 

5. Anteckningar och feedback

När du ger mixaren feedback på första utkastet av mixen bör du göra detta via mail eller liknande, då detta gör att det med enkelhet går att gå tillbaka och se vad som gjorts och sagts. Försök att vara så specifik du kan när du ger feedback, särskilt när det kommer till tid/tajming. Istället för att säga ”gitarren i slutet av första refrängen”, säg ”gitarren vid 02:13”.

Slutligen är det även varmt rekommenderat att skicka med ett dokument med låtens tonart (t.ex. C Major), BPM (tempo, t.ex. 120 BPM), sample rate (t.ex. 44,1 Khz) och bit depth (t.ex. 24 bit).

Läs mer om mixning

Kontakta oss

Ta kontakt med oss!







    Portfolio