I den här artikeln presenterar vi 5 viktiga punkter som du som producent eller artist bör tänka på när du skickar in ditt projekt för mixning. Detta för att optimera förutsättningarna för att mixningen blir som du förväntat dig. Genom att följa dessa steg och rekommendationer kommer du utöver att uppfattas som proffsig och vänlig, även öka chanserna att mixningen lever upp till dina förväntningar.

Boka mixning

1. Exportera stems

Oavsett om man arbetar i samma DAW (ljudprogram som t.ex. Logic Pro X eller Ableton) eller inte så är det vanligt att du som producent skickar mixaren stems från ditt projekt. Stems är spåren som tillsammans bildar din låt. Alla DAW’s fungerar olika, men vårt råd är att du söker på ”Exporting stems in [ditt musikprogram]” på YouTube. Då kommer du med säkerhet hitta en bra video som visar dig hur du ska gå tillväga. Om du inte hittar det, kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

1.1 Timing

Även om inte varje spår i låten börjar ”låta” direkt i början av låten, så vill du att samtliga stems börjar där låten börjar. Detta för att mixaren inte ska behöva gissa vart du vill att alla ljud (instrument och sång) ska ta sin början. När du är klar och öppnar upp dina exporterade stems bör alla filer börja och sluta vid exakt samma tid.

1.2 Namn

Varje stem (ljudfil) ska ha ett tydligt namn så det blir enkelt för mixaren att veta vad som är vad. Detta gör att mer tid kan läggas på mixning istället för organisering. Desto bättre du lyckas med detta desto bättre förutsättningar får din musik eftersom det minimerar risken för missförstånd.
Ett exempel på namn på ljudspår: vox_lead, drm_kick, egtr_solo, str_legato. Det viktigaste är inte de exakta namnen, utan att du är konsekvent.

1.3 Effekter

Huruvida du ska skicka stems med eller utan effekter är helt upp till dig som producent eller artist. Mer effekter = mindre möjlighet för mixaren att arbeta med stems. En bra tumregel är att exportera utan effekter som reverb och echo – om du inte anser dem vara en avgörande del av soundet.
Att exportera med pitch correction på vocals och t.ex. kompressorer och EQ’s är vanligt förekommande och är helt OK – men lika ofta görs detta i mixfasen. Det viktiga är att vara tydlig i kommunikationen med mixaren för att undvika missförstånd som kan leda till att saker tar onödigt lång tid.

1.4 Format

Om inget annat är överenskommit kan du utfå från följande specifikationer när det kommer till formatet och upplösningen av ljudfilerna.

  • Filformat: wav.
  • Sample rate: 48khz
  • Bit rate: 24 bit

2. Grovmix, Referenser och Information

2.1 Grovmix / Demomix

En grovmix ihop med en kort beskrivning där du talar om vad du gillar och vad du inte gillar med grovmixen hjälper mixaren att förstå åt vilket håll du vill ta låten. Det ger oss även en insyn i vad du som producent/artist har lyssnat på innan du lämnade över låten till oss, vilket också hjälper till att undvika missförstånd och öka förståelsen av dina ambitioner för musiken.

2.2 Referenser

Det är inget krav men det är rekommenderat att inkludera minst en referenslåt som du vill att vi hämtar inspiration från när vi mixar din låt. Antingen en ljudfil av en färdig låt eller en länk till låten på Apple Music / Spotify / YouTube. Dessa kan användas för att hjälpa till att förklara t.ex. ”så här vill jag att basen ska kännas” eller ”så här högt ska trummorna låta”.

2.3 Information

För att minimera risken för missförstånd och maximera tiden som mixteknikern lägger på din tid rekommenderar vi att inkludera en PDF eller textfil. I denna fil kan du summera:

  • Dina tankar/ambitioner/förväntningar på mixen
  • BPM
  • Tonart
  • Länk till referenslåt

Här kan du även skriva in annan information som du tycker det är viktigt att vi tar hänsyn till. I alla musikprojekt hos KMR så ingår fria video/telefonmöten där du får möjlighet att utrycka detta också. Rekommendationen är att du både inkluderar dokumenten och att du tar tillvara på planeringsmötet som erbjuds. 

3. Överföring av filer

3.1 Beställning

Att vara tydlig med dina förväntningar på mixarens arbete förbättrar alltid slutresultatet – så var noga med att förklara vad du förväntar dig av mixningen redan när du lägger din beställning. Var också tydlig med om det finns deadlines eller andra önskemål om leveransdatum. På så vis kan vi i vårat första svar till dig ge dig ett preliminärt datum för leverans innan du bestämmer dig om du vill anlita oss eller inte.

3.2 Överföring

När du arbetar med KMR Studios så förser vi dig alltid med en personlig uppladdningslänk så att du tryggt och säkert kan ladda upp filer till din personliga mapp i vårt system. Vi arkiverar (sparar) alltid allt material i alla våra projekt i minst 2 år efter att projektet är slutfört, så du kan vara trygg med att ingenting försvinner. 
Vi rekommenderar att du, efter att du är klar med ovan punkter, komprimerar mappen med alla filer till en .zip fil. Det är sedan denna fil du laddar upp. Detta gör det enkelt för oss att vara säkra på att vi mottagit alla dina filer och det minimerar risken för skadade filer vid överföring. 

4. Feedback

4.1 Mastering inkluderat

När du anlitar KMR Studios för mixning så inkluderas alltid mastering om du inte valt bort vid beställning. Så när du får första utkastet av din mix är den redan mastrad och redo för release. Detta gör vi för att vi vill ge dig möjlighet att ge feedback på en färdig produkt. På så vis slipper du att behöva föreställa dig hur låten kan komma att låta senare. 

4.2 Feedback

När du ger feedback på din låt bör du göra detta skriftligen. Försök vara så specifik du kan, särskilt när det kommer till tid/tajming av ljud i mixen. Istället för att säga ”gitarren i slutet av första refrängen” – säg ”gitarren vid 02:13”.

Avslutningsvis

Följer du ovan steg och rekommendation så kan du tryggt luta dig tillbaka och känna dig stolt över att du givit ditt musikprojekt de bästa av förutsättningar. Resten är numera upp till mix- och masteringteknikern.

Några korta punker om vad mixning inte är:

 • Mixning är inte produktion. Du som beställer mixning bör inte förvänta dig att nya ljud skapas. Önskan är naturligtvis fri, men det är upp till teknikern att bedöma om det är rimligt att inkludera i ramen för vad mixning är. 
 • Mixning är inte ett bollplank. Mixning är inte tänkt att vara ett steg då du ska få ett nytt perspektiv på mixen och sedan löpande skicka in nya filer och idéer på produktionen. Produktionsfasen är platsen där utforskning och testning äger rum. Mixning handlar om att få ihop det som producerats på bästa möjliga vis. Däremot får du som producent/artist gärna skicka din grovmix till oss för kostnadsfri feedback innan du bokar mixning. På så viss kan du använda oss som bollplank. Men när mixningen är påbörjad så är det rekommenderat att låta mixteknikern mixa. 
Boka mixning

Guider och Tips

Artist Guider & Tips

Musiksamarbeten

Artist Distribution Guider & Tips

Släppa en Cover eller en Remix

Guider & Tips Marknadsföring Spotify

Skapa och optimera din: Spotify-profil

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO