En cover är en låt som framförs eller spelas in av en annan artist än den som ursprungligen skrev låten. En remix använder en befintlig inspelning för att sedan redigera den till ett annat verk. Att släppa en cover eller remix är ett utmärkt sätt att få mer erfarenhet av musikskapande och att presentera dig själv för en redan etablerad publik. I den här artikeln hittar du därför information om hur du kan släppa musik som använder någon annans verk.

Så här släpper du en coverlåt

Till skillnad från vad som allmänt tros så behöver du normalt sett inte tillstånd från den ursprungliga artisten för att släppa en cover. Detta beror på något som kallas ”tvångslicensiering”. Det innebär att låtens ägare inte kan förhindra släppet av en coverlåt. Du måste dock skaffa en licens för att strömma och sälja din cover.

Andra viktiga saker att notera:

  1. I allmänhet måste den ursprungliga låten ha släppts kommersiellt.
  2. En cover måste faktiskt vara en cover. Det innebär att texten bland andra element inte får ändras. Om du vill sampla eller remixa en låt gäller vanligtvis andra regler.
  3. Vissa låtar kan redan vara offentlig egendom, vilket innebär att du inte behöver en licens.

Att skaffa en licens

Det finns olika alternativ för att skaffa en licens, beroende på hur och var du planerar att släppa din cover.

Först och främst beror det på hur du vill släppa din cover:

För att sälja din cover:

För att släppa din cover i onlinebutiker för digitala nedladdningar eller i fysiskt format behöver du en mekanisk licens. Detta kan skaffas antingen genom att kontakta upphovsrättsinnehavarna direkt eller genom att använda tjänster som SongFile. Detta beror också på regionen. Till exempel kan detta göras genom Harry Fox Agency för Förenta staterna.

För strömningstjänster:

För att distribuera din cover till strömningstjänster som Spotify och Apple Music är det troligt att du använder en online-distributör som Distrokid, CDBaby eller Tunecore. De brukar erbjuda möjligheten att markera din release som en cover, för vilken de sedan skaffar rätt licens mot en avgift. Det är också möjligt att skaffa din egen licens oberoende av en distributör via webbplatser som EasySong och Soundrop.

För det andra beror det på var du vill släppa det:

Flera regioner kräver licenser:

  • USA
  • Kanada
  • Mexiko
  • Pakistan 
  • Indien

Emellertid kan vissa strömningstjänster som Spotify, Deezer, Pandora, iHeartRadio, Saavn, Nuuday, Anghami, Tidal och KKBox betala för sina egna licenser för coverlåtar. Om du bara planerar att släppa din cover där behöver du ingen licens.

Vad gäller för en översatt cover?

När du vill släppa en cover som inkluderar översatta texter, till exempel från engelska till svenska, är processen annorlunda. En översättning av en låt är nämligen en typ av derivatverk. Detta avser kreativa verk som använder befintligt material för att skapa en ny inspelning eller komposition. Samplings, remixar och mashups ingår också i denna kategori. Eftersom innehållet ändras och betydelsen av låten kan ha förändrats, behöver du tillstånd från de ursprungliga upphovsrättsinnehavarna och måste kontakta dem eller deras representanter direkt. Detta kan göras genom att hitta vilka upphovsrättsinnehavarna är (t.ex. krediter på Spotify) och kontakta dem eller genom att gå via ett sällskap för upphovsrätt.

Släpp en cover genom Distrokid

Distrokid är en av de mest använda online-musikdistributörerna i världen. En av de tjänster som du kan inkludera när du släpper en låt genom dem är att skaffa en licens för din coverlåt. De tar ut en årlig avgift på $12 för att skaffa denna licens. När du laddar upp din låt till Distrokid, markerar du helt enkelt rutan som anger att låten är en cover istället för en originalsång. 

Distrokid anger även att om du redan har skaffat en (mekanisk) licens på egen hand så måste du oavsett välja deras årliga avgift för att ge ut via dem. Detta görs så att de kan säkerställa att artisten för den ursprungliga låten får sin andel.

Hitta mer information om att ladda upp en låt till Distrokid och vad du kan eller inte kan ladda upp här.

För en rabatt på din Distrokid-prenumeration, använd den här länken!

Så här släpper du en remix

Till skillnad från en cover, som är ett återskande av ett verk, är remixar omarbetade versioner av en redan befintlig inspelning. Båda anses vara derivatverk. Så, likt en översatt cover, behöver du också direkt tillstånd från de som innehar upphovsrätten till den ursprungliga låten, eller en så kallad masterlicens. Detta är annorlunda än licensen som krävs när du släpper en cover. Detta beror på att båda typer av upphovsrätt för en låt är involverade:

  • den ursprungliga inspelningen
  • upphovsrätten till låten (komposition och text)

För att kunna ta någons verk och remixa det är det viktigt att få ett avtal från den ursprungliga artisten eller deras representanter om under vilka förhållanden deras inspelning kan användas och släppas. Återigen kan detta göras genom att hitta vilka upphovsrättsinnehavarna är (t.ex. krediter på Spotify) och kontakta dem eller genom att gå via ett sällskap för upphovsrätt.

 

Intäktsdelning för royalty

De royalties som genereras från en cover (eller en remix) kommer att delas mellan alla som är involverade i arbetet, inklusive den ursprungliga artisten, en musikförläggare och dig själv, men det beror helt på det avtal som gjordes mellan parterna. En av de viktigaste delarna är att få allting skriftligt. Oavsett om det handlar om ett stort skivbolag eller en vän du bestämde dig för att samarbeta med. För att säkerställa att du får rätt betalningar, vill du också vara registrerad hos rätt upphovsrättssällskap, som ASCAP (USA) eller STIM (Sverige). 

Mer vanligt är dock en ”buy-out” eller ”fast avgift” tillämplig för remixar. Det innebär att remixaren får en engångsbetalning för sitt arbete och inga fortsatta royalties. Återigen beror detta helt på avtalet som gjordes mellan parterna.

KMR Studios kan hjälpa dig med både inspelning och utgivning av din cover

Läs mer om distribution

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Se alla guider om distribution

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO