Eftersom Dolby Atmos fortfarande är ett relativt nytt fenomen finns det många frågor som cirkulerar på nätet men få svar. En fråga som ofta ställs är om en mix i Dolby Atmos behöver mastering. Det korta svaret är ja, men för att förstå varför behöver vi ta en närmare titt på vad det innebär att mastra en låt.

Vad innebär det att mastra sin musik?

Mastering innebär i grund och botten två saker. Först och främst är det en objektiv lyssning och kreativ behandling av ljudfilen utförd av en extern ljudingenjör. För det andra utgör mastering en sista möjlighet att säkerställa att en låt är redo att släppas samt att den är fri från defekter som klippning, distorsion samt att den följer formatstandarder. På grund av dessa viktiga funktioner har mastring varit en integrerad del av musikproduktion i över 50 år.

Varför behöver man mastra i Dolby Atmos?

Mastering i Dolby Atmos fungerar på ett något annorlunda sätt jämfört med traditionell mastering. I ett Dolby Atmos-projekt består av över hundra separata kanaler (till skillnad från stereo som har två) som kallas ljudobjekt. Ljudobjekten är individuella kanaler och finns därför inte samlade på en gemensam masterbuss som ett vanligt stereoprojekt. Dessutom skapar Dolby Atmos en unik mix för varje uppspelningssystem, allt från mobil till en biograf. När man mastrar i Dolby Atmos liknar det mixning där man under processen öppnar samma mixningssession men fokuserar istället på att förbereda låten för släpp.

Vad innebär det att mastra i Dolby Atmos?

Att mastra en Dolby Atmos fil fungerar som en sista förfining av mixen. Vid en Dolby Atmos mastering utför vi följande åtgärder:

 • Kvalitetetssäkrar mixen i en Dolby Atmos-certifierad studio
 • Justerar om nödvändigt “loudness” eller volymen till den korrekta nivån enligt kraven (-18 LUFS)
 • Kontrollerar att instrument inte överlappar eller krockar med varandra
 • Utvärderar och anpassar rörelser och placering av ljudobjekt för att skapa ett övertygande rum runt lyssnaren
 • När masteringen är klar så säkerställer vi att översättningen till hörlurar (stereo, binaural och spatial audio) är en god representation av atmosmixen
 • Av atmosmixen skapar vi även, utan extra kostnad, en stereomaster

Våra leveranser innehåller alltid:

 1. ADM-Master (Dolby Atmos-versionen)
 2. Stereo-Master (inkl. Apple Digital Master)
 3. Binural-version (för kvalitetskontroll)
 4. Spatial Audio-version (för kvalitetskontroll)

Vem är Dolby Atmos Mastering för?

Vår tjänst är främst ämnad för två kategorier av ljudtekniker:

 • 1) En Dolby Atmos certifierad studio som vill ha ett objektivt öra och kvalitetssäkra mixen innan den skickas iväg för utgivning
 • 2) En mixtekniker utan tillgång till ett certifierat system. Detta kan till exempel vara någon som arbetar i Dolby Atmos helt i hörlurar som vill säkerställa att mixarna når en professionell nivå även utanför hörlurarna

KMR Studios- En certifierad Dolby Atmos studio

KMR Studios är en certifierad Dolby Atmos studio. Vår erfarna och kompetenta personal är väl bekanta med de utmaningar och möjligheter som Dolby Atmos erbjuder. Om du är intresserad av att få din låt mixad och/eller mastrad i Dolby Atmos tveka inte att kontakta oss! 

Tjänster i Dolby Atmos

 

Läs mer artiklar inom Dolby Atmos

Behövs Dolby Atmos Mastering?

Då Dolby Atmos är ett relativt nytt fenomen finns det många frågor som cirkulerar på [...]

Var kan jag lyssna på Dolby Atmos?

Vad behövs för att lyssna på Dolby Atmos? Att lyssna på musik i Dolby Atmos [...]

Varför Dolby Atmos?

Varför Dolby Atmos? Att Dolby Atmos finns och blir mer tillgängligt med tiden kan verka [...]

Vad är Dolby Atmos?

Kanske har du hört talas om Dolby Atmos i samband med att du gått på [...]

Läs alla artiklar om Dolby Atmos
Ta kontakt med oss!  Portfolio