Apple Spatial Audio är en banbrytande ljudteknologi tillgänglig på Apple Music som skapar en imponerande och immersiv ljudupplevelse. Läs vidare för att upptäcka hur Spatial Audio fungerar, hur man kan ta del av formatet och dess många fördelar för musikälskare.

Vad är Apple Spatial Audio?

Apple Spatial Audio är en teknik som introducerades av Apple för att förbättra ljudupplevelsen för användare av deras trådlösa hörlurar. Genom att utnyttja avancerade algoritmer och rumsuppfattningsteknik, skapar Spatial Audio en surroundljudseffekt som ger en mer realistisk och uppslukande lyssningsupplevelse.

Med Spatial Audio kan användarna uppleva ljudet som om det kommer från olika riktningar och positioner i det fysiska rummet. Detta sker genom att ljudet anpassas dynamiskt baserat på användarens huvudrörelser och position, vilket skapar en känsla av att ljudet kommer från olika håll, även när huvudet rör sig.

Tekniken fungerar genom att använda inbyggda sensorer i hörlurarna och enheterna som är anslutna till dem, tillsammans med avancerade algoritmer och positioneringsteknik. Det gör det möjligt att skapa en känsla av djup, rymd och riktning i ljudupplevelsen, vilket förbättrar användarens förmåga att höra detaljer och skapa en mer engagerande lyssningsmiljö.

Sammanfattningsvis är Apple Spatial Audio en teknik som utnyttjar avancerade algoritmer och rumsuppfattningsteknik för att skapa en mer realistisk och uppslukande surroundljudsupplevelse för användare av Apple’s trådlösa hörlurar. Det ger en känsla av att ljudet kommer från olika riktningar och anpassas dynamiskt baserat på användarens huvudrörelser, vilket skapar en mer engagerande och imponerande ljudmiljö.

 

Hur kan man lyssna i Spatial Audio?

För att kunna njuta av Apple Spatial Audio behöver man en kompatibel Apple-enhet, såsom iPhone, iPad eller Mac, med de senaste uppdateringarna samt hörlurar som stöder teknologin. Genom att prenumerera på Apple Music kan lyssnare få tillgång till ett stort antal låtar och album som är optimerade för Spatial Audio. Det finns också en dedikerad Apple Music-spellista som innehåller låtar med Spatial Audio-support.

Fördelar med Apple Spatial Audio

1. Omslutande ljudupplevelse

Spatial Audio skapar en immersiv och imponerande ljudupplevelse genom att låta ljudet röra sig runt lyssnaren. Det ger en känsla av att vara omgiven av ljudet och skapar en djupare känsla av närvaro i musiken.

2. Förbättrad rumsuppfattning

Genom att använda objektbaserad ljudmixning kan Spatial Audio ge lyssnaren en mer detaljerad och exakt rumsuppfattning. Det kan låta som om olika instrument eller sångare kommer från olika riktningar, vilket berikar musikupplevelsen och ger en större känsla av djup och dimension.

3. Personlig och anpassningsbar ljudbild

Med hjälp av hörlursanpassning och sensorer i kompatibla hörlurar kan Spatial Audio skapa en personlig och skräddarsydd ljudbild. Genom att anpassa ljudet baserat på hur användaren bär hörlurarna kan det leverera en mer exakt och optimal ljudupplevelse för varje individ.

 

Hur fungerar det?

Apple’s Spatial Audio bygger på en kombination av tekniker, inklusive head-related transfer function (HRTF), binaural rendering och accelerometrar i AirPods Pro och AirPods Max. Här är en översikt över hur tekniken fungerar:

1. Head-Related Transfer Function (HRTF)

HRTF är en metod som används för att återskapa ljudupplevelsen som en person skulle ha när ljudet når deras öron. Det tar hänsyn till faktorer som avståndet mellan öronen, formen på öronen och huvudet, och andra anatomiska egenskaper. Genom att mäta och analysera HRTF för olika individer kan Apple skapa en personlig rymdlig ljudprofil för varje användare.

2. Binaural rendering

Med hjälp av HRTF-data kan Apple skapa en binaural ljudupplevelse. Binaural rendering innebär att ljudet bearbetas på ett sätt som simulerar hur det skulle låta när det når lyssnarens öron. Genom att använda olika filtrerings- och rumsmodelleringsalgoritmer kan Apple återskapa rumsakustiken och positionera ljudet i en 3D-rymd.

3. Accelerometrar och gyroskop

AirPods Pro och AirPods Max är utrustade med inbyggda accelerometrar och gyroskop som mäter huvudets och enheternas rörelser. Genom att kombinera rörelseinformationen med ljudbehandling kan Apple justera rymdlig ljudåtergivning baserat på hur användaren rör sig eller vänder huvudet. Detta ger en mer realistisk och uppslukande ljudupplevelse som verkar följa med användaren i realtid.

4. Integration med Apple-enheter

Spatial Audio är integrerat med Apple-enheter, inklusive iPhone, iPad och Mac-datorer. Detta innebär att ljudinnehåll som är kodat med Spatial Audio-metadata kan spelas upp på enheterna och dra nytta av den rymdliga ljudupplevelsen. Det kan omfatta filmer, TV-program, musik och andra ljudinnehåll som är kompatibla med Spatial Audio.

För att summera: Apple’s Spatial Audio är baserat på tekniker som HRTF, binaural rendering och rörelsespårning med hjälp av inbyggda sensorer. Genom att kombinera dessa tekniker kan Apple skapa en imponerande rymdlig ljudupplevelse som ger en känsla av djup, riktning och närvaro för användarna av deras enheter. 

 

Fördjupning: Dekodning av ADM-fil

Apple Spatial Audio använder inte en specifik kanalversion av ljudet (t.ex. 5.1). Istället skapar tekniken en virtuell ”dynamiskt objektbaserad” ljudscen där ljudet kan positioneras och röra sig fritt runt användaren. Detta innebär att ljudet inte är begränsat till de traditionella kanalerna i ett 5.1-system (höger, vänster, center, surroundkanaler osv.), utan kan röra sig och placeras var som helst i den virtuella ljudscenen.

Den exakta processen för att konvertera ADM-filer till spatialt ljud är inte offentligt dokumenterad av Apple, men det är känt att tekniken använder avancerade algoritmer och HRTF för att skapa en uppslukande ljudupplevelse med rumsuppfattning. Nedan följer det som Apple dokumentation beskriver om processen.

1. Läsning av ADM-metadata

Först och främst läser Apple Music den inbäddade ADM-metadata som finns i filen. ADM-metadata innehåller information om ljudets kanaluppställning, positionering, effekter och rumsakustik. Denna information hjälper till att definiera hur ljudet ska vara rumsligt placerat i den virtuella 3D-rymden.

2. Kanaluppdelning och mixerjustering

Baserat på ADM-metadata och kanaluppställningen delas ljudet upp i separata kanaler. Varje kanal motsvarar en specifik ljudkälla eller ljudobjekt. Apple Music justerar sedan volymnivåer, panorering och effekter för varje kanal, enligt metadatainstruktionerna, för att återskapa ljudets positionering och egenskaper i den rymdliga ljudscenen.

3. Dekodning till flerkanalsljud

Efter att kanaluppdelningen och mixerjusteringen har genomförts dekodar Apple Music den bearbetade ljudströmmen till ett flerkanalsljudformat. Vanligtvis används format som Dolby Digital Plus eller PCM (Pulse Code Modulation) för att representera de olika kanalerna i ljudströmmen.

4. Spatial rendering

Efter dekodningen genomgår ljudet spatial rendering-processen för att skapa den rymdliga ljudupplevelsen. Här använder Apple Music HRTF (head-related transfer function) och binaural rendering-tekniker för att återskapa rumsakustiken och positionera ljudet i en 3D-rymd. HRTF används för att efterlikna hur ljudet når öronen och tar hänsyn till faktorer som avståndet mellan öronen och formen på huvudet för att ge en realistisk ljudupplevelse.

5. Anpassning till hörlurar

Slutligen anpassar Apple Music det spatialt renderade ljudet för användarens specifika hörlurar. Varje hörlurstyp har sina egna ljudkaraktäristik och egenskaper som kan påverka ljudupplevelsen. Apple Music optimerar ljudet för att passa hörlurarnas ljudprofil och förstärker den rymdliga effekten för att ge den bästa möjliga Spatial Audio-upplevelsen när ljudet spelas upp i hörlurarna.

 

Summering

Apple Spatial Audio är en revolutionerande ljudteknologi som ger lyssnare en imponerande och immersiv ljudupplevelse. Genom att använda objektbaserad ljudåtergivning och hörlursanpassning skapas en rymdliknande ljudbild som ger lyssnaren en känsla av närvaro och djup i musiken. Genom att ta del av Apple Spatial Audio på Apple Music kan lyssnare uppleva musik på ett helt nytt sätt.

Få din musik producerad eller mixad i Dolby Atmos av KMR Studios! 

Referenser:

  1. Apple Inc. (2023). ”Apple Music – Spatial Audio.” Hämtad från https://www.apple.com/apple-music/spatial-audio/
  2. Dolby. ”Dolby Atmos.” Hämtad från https://www.dolby.com/technologies/dolby-atmos/
  3. White, P. (2021). ”Understanding ADM (Audio Definition Model).” Hämtad från https://adm.ebu.io/

Senaste nyheterna

Dolby Atmos Workshop

Uppsala, [2023-08-31] – KMR Studios, Dolby, Avid, och msonic bjuder in musikfantaster att uppleva musik [...]

The Dolby Atmos (Music) Experience

Upplev Dolby Atmos-musik på Nordisk Films biograf i Uppsala - 31 augusti. [...]

KMR Studios revolutionerar musikprojekt

Upptäck KMR Studios revolutionerande musikprojekt - en komplett lösning för artister att skapa, producera och [...]

Upptäck Dolby Atmos

Utforska den banbrytande ljudtekniken Dolby Atmos och upplev musik på en ny nivå. Upptäck fördelarna [...]

Kontakta oss

Ta kontakt med oss!    Portfolio

    Lyssna vart du vill