Resan till den stora duken

När KMR Studios blev Uppsalas första certifierade Dolby Atmos-studio väcktes en tanke, ambition och nyfikenhet. Dessa rörde hur våra artisters musik skulle kunna låta i en biograf. En av de största fördelarna med atmos-formatet är just det; skalbarhet och anpassning. Nyfikna började vi funderar kring hur ett sådant event skulle kunna utformas.

Vi började med att prata med våra vänner på Dolby och msonic, och senare även Avid och Genelec. Med deras hjälp och erfarenhet insåg vi att eventet vi hade i åtanke skulle kräva långt mer tid och uppmärksamhet än vad vi kunnat förutse. Men nu när så mycket av planeringen redan var gjord så var vi alldeles för taggade för att kunna stoppa den här snöbollen. Så vi bestämde oss; ”The Dolby Atmos (Music) Experience” kommer bli av. 

Ett nordiskt samarbete

För att kunna spela upp en atmos-ljudfil i en biograf så behöver man ha exporterat filen hos en så kallad ”mix stage”. Enkelt förklarat är det en liten biograf anpassad för att kunna mixa musik i. Visst låter det spännande? I norden finns det bara några få totalt. I Sverige finns det en i Stockholm och en i Göteborg – som givetvis är fullbokade. 

Dolby var väldigt generösa och tillät oss att använda deras mix stage i London! Detta inkluderade även hjälp från deras personal på plats. Vi fick då hjälp att förbereda de färdigmixade låtarna för om-mixningen, men även support under dagen i studion. Slutligen bidrog de även med att hjälpa exportera, paketera och skicka vidare till nästa part i kedjan; Nordisk Film

En biograf med fokus på besökare

Vi hade pratat och planerat eventet ihop med våra vänner på Nordisk Film Bio i Uppsala långt innan vi flög över till London för att mixa musiken. Det var viktigt för oss att det var just hos Nordisk Film eventet hölls. Detta var viktigt av flera anledningar. De delar KMR:s syn på att det inte finns någonting viktigare än kundernas upplevelse. Samtliga av deras salonger är utrustade med välkalibrerade Dolby Atmos-anläggningar. Utöver det erbjuder de även fantastisk bild och väldigt sköna stolar. Framförallt så är människorna som arbetar där öppna, snälla och serviceinriktade. 

Så när musiken var optimerad och klar i London (av Filip Killander och Jake Fields) så skickade Dolby över samtliga filer till Nordisk Films huvudkontor i Danmark. Hos dem kontrollerades filerna och sorterades upp. Strukturen på denna sortering bestämd i förväg mellan KMR och Nordisk Film i Uppsala. Allt från ljussättning, pauser, ordning av musikvideos, och bilder med information behövdes programmeras i förväg. Detta för att kvällen skulle kunna bli så bra som möjligt. 

dolbyexperience_ workshop with kmr studios dolby and msonic

En premiärkväll med toppbetyg

Skulle man summera vägen från vardagsrummet till biografen så skulle det se ut så här: 

  • Låtidén kläcktes i respektive hem hos de åtta deltagande artisterna.
  • De tog med låtidén till Filip på KMR Studios som hjälpte dem arrangera, spela in, mixa och mastra musiken. Samt även filma och redigera deras musikvideos. 
  • När musiken och tillhörande videos var godkända så åkte vi till London och optimera dem för uppspelning på biograf.
  • De optimerade filerna ihop med introduktioner om event-kvällen skickades till Danmark för att sys ihop som ett program.
  • På premiärkvällen för eventet så höll vi först en workshop där andra studioägare kunde komma och lära sig om hur de kan komma igång att mixa musik i atmos. Sedan kom resten av gästerna och vi fyllde salongens 70 platser.
  • Kvällen inkluderade åtta musikvideos och insyn i skapandeprocessen bakom respektive låt. Korta men innehållsrika tal av Dolby och msonic hölls också. Fokus låg i dessa tal på Dolby Atmos och hur utvecklingen artar sig både i och utanför Sverige. 

Det är onekligen en priviligerad sits vi är i som har så många fantastiska vänner och samarbetspartners som möjliggör omöjliga event som dessa. Det är svårt att beskriva hur glada och tacksamma vi är över det. För att inte tala om möjligheten att helt utan extra kostnad kunna erbjuda artisterna vi arbetar med fördelar som detta!

Framtidsplanerna för The Dolby Atmos (Music) Experience är inte konkreta än, men de existerar definitivt. Vi ser mycket fram mot att få göra liknande events i framtiden.

Senaste nyheterna

The Quadraphonic Leslie Experience

Den 24 maj 2024 bjuder Andreas Hellqvist in entusiaster av [...]

Från vardagsrum till biograf

KMR Studios i Uppsala hjälpte artister att spela in, ge [...]

KMR Studios lanserar: Fotostudion

Läs om KMR Studios nya stora satsning; Fotostudion. En plats [...]

Gamla Uppsala Kyrka i Dolby Atmos

Under produktionen av singeln "Va dig själv" med hiphop-artisten Mujinga [...]

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO