Dollarsedlar på pianotangenter

 

Vad är royalties?

Så här säger Patent- och registreringsverket på sin hemsida: ”Royalty är den ersättning en innehavare av immateriella rättigheter får, när rättigheterna licensieras ut”. Låter det krångligt? Enkelt förklarat är immateriella ting sådant som man skapar men som inte går att ta på, t.ex. musik. Immateriella rättigheter innebär att om du skriver en låt så äger du rätten att göra vad du vill med den. Du kan exempelvis licensera ut den genom att ladda upp den på Spotify. Då måste Spotify betala royalties, det vill säga ersättning, till dig när folk streamar din låt. Det är så royalties fungerar.

Nedan kan du läsa mer om hur det fungerar med royalties från organisationerna STIM, SAMI och IFPI samt från distributionsbolag.

 

STIM

Från STIM kan du som låtskrivare få royalties när dina låtarna spelas i ett offentligt sammanhang. Det kan vara t.ex. på en radiostation, på en konsert eller som bakgrundsmusik i en butik. Men först måste du ansluta dig till STIM som musikskapare eller musikförlag och sedan skicka in ett signerat anslutningskontakt. När STIM har godkänt din anslutning kan du logga in på Mina sidor där du kan anmäla dina låtar.

STIM får automatiskt in rapporter när dina låtar har spelats på radio, TV eller via streaming. Om din musik däremot har spelats live så rapporterar du eller den som spelat musiken in det via Mina sidor. Ersättningen beräknas utifrån var och hur mycket dina låtar har spelats och betalas ut vid åtta tillfällen per år. Registrera ditt kontonummer på Mina sidor för att få ersättningen direkt på ditt konto.

Royalties från STIM finansieras med hjälp av licenser från olika verksamheter som använder musiken.

 

SAMI

Om du är musiker och medverkar på inspelningar kan du få royalties från SAMI när musiken spelas i olika verksamheter, såsom butiker, gym och restauranger. Hälften av ersättningen går också till musikbolagen via IFPI.

För att få ersättning från SAMI behöver du ansluta dig. Du behöver också registrera de inspelningar som du medverkat på genom att skicka in så kallade SAMI-listor. Där anger du komplett information om vilka låtar du har medverkat på, vilka andra som medverkade och vilka roller ni hade på inspelningen. Du kan lägga till personer via SAMI:s register eller manuellt med personnummer.

När du är ansluten får du utbetalningar fyra gånger per år. Du får också tillgång till Mina sidor där du kan redigera uppgifter om dina inspelningar och lägga till kontonummer. Ersättningen baseras på vilken roll du haft under inspelningen, hur mycket låten har spelats samt hur mycket pengar SAMI totalt har samlat in under året. Pengarna kommer från musikavgifter som verksamheterna betalar.

 

Figur som visar hur royalties fungerar mellan SAMI, IFPI, musikanvändare, musikbolag och artister

 

IFPI

Som musikbolag kan du få royalties från IFPI när musiken som du äger rättigheterna till används på TV, radio och internet. Hälften av ersättningen går också till artisterna via samarbetet med SAMI.

För att få ersättning behöver du registrera ditt musikbolag samt inspelningarna som du äger rättigheterna till i IFPI:s rättighetsdatabas. Via en skriftlig ansökan till IFPI kan du också ”ID-märka” dina låtar genom en så kallad ISRC-kod (International Standard Recordning Code). Varje låt får en unik kod som du kan registrera på webbkontot som du får tillgång till när du anslutit dig till IFPI.

Ersättningen kommer från bl.a. radio- och TV-stationernas licenser och betalas ut kvartalsvis.

 

 

Distributionsbolag

För att återgå till exemplet i inledningen: royalties från Spotify-streams betalas ut till artister via den licensgivare som levererade musiken. Licensgivaren är vanligtvis artistens musikförlag eller distributionsbolag. Ett distributionsbolag, även kallat distributör eller aggregator, är ett företag som har avtal med streamingtjänster för att få publicera musik där. Artister får sällan ladda upp musik själva på dessa tjänster och behöver därför vända sig till ett distributionsbolag för att få hjälp med detta.

När distributionsbolaget får in pengar från streamingtjänsterna delar de ut royalties till sina artister utifrån det avtal som finns mellan dem. Avtalen kan se olika ut från fall till fall. Många distributionsbolag behåller en viss procent av intäkterna från streamingtjänster, medan andra har mer generösa avtal. Vi på KMR använder distributören DistroKid. De tar ut en liten avgift per år för att man har sin musik hos dem, men 100 % av intäkterna från streamingtjänsterna går till artisterna. För att få royalties från DistroKid behöver du ha ett konto hos dem.

 

Vi hoppas att denna artikel var till nytta för dig som vill lära dig mer om hur royalties fungerar. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om STIM, SAMI och IFPI eller få hjälp med distribution via oss på KMR.

Guider och tips

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO