En guide för att optimera din Spotify Canvas (10 tips)

 

Efter en lång tid av betatestande väljer nu Spotify att utöka vilka artister som får tillgång till den efterlängtade Canvas-funktionen. En funktion som möjliggör för artister att dela med sig av rörligt material som spelas upp när fans lyssnar på deras musik i Spotifys mobilapp.
Men det är inte bara något som ser snyggt ut. Spotify, som alltid är transparenta med statistik, har kunnat påvisa en tydlig skillnad mellan spår som använder canvas-funktionen och spår som inte gör det (källa):

  • Antal lyssnare som fortsatte lyssna på låten ökade med 5%
  • Antal användare som delade spåret ökade med hela 145%
  • Antal lyssnare som valde att spara låten till sina spellistor ökade med 20%

Den här statistiken talar för sig själv, vilket gör att vi uppmanar alla nya artister till att du som artist bör optimera din Spotify Canvas.

 

10 tips för att optimera din Spotify Canvas

1. Försök inte synka videon till din låt

Materialet du använder har inget ljud och synkar inte till musiken så var noga med att välja material. Att ha material som ser ut att vara i osynk med musiken kan ha en omvänd effekt på lyssnarna.

 

2. Överväldiga inte dina fans

Filmklipp som klipps hejvilt kommer sannolikt bara att överväldiga dina fans. Du har bara 3-8 sekunder på dig att uttrycka dig. Ett budskap som når fram är bättre än fyra som nästan gör det.

 

3. Undersök hur klippet kommer visas i appen

När du laddar upp klipp så kan du testa att se hur det ser ut på t.ex. en iPhone X. Se till att inte ha viktiga saker i den delen av skärmen som endast syns där. Se till att så många fans som möjligt kan se vad det är du vill att de ska se. När du laddat upp din Canvas kan en god idé vara att testa hur det ser ut på kompisars och bekantas telefoner. Tänk även på att nästan halva nedre delen av din Canvas kommer vara gömd under uppspelningskontrollerna (om man inte aktivt trycker på Canvas, för då ser man hela).

 

4. Var inte övertydlig

När fans ser din Canvas ser de samtidigt ditt artistnamn och låtnamn så du behöver inte ta upp extra utrymme bara för att påminna dem om det. Ta istället tillfället i akt att berätta mer om låten eller känslan du vill förmedla!

 

5. Använd olika typer av ”loop-stilar”

Att ha koll på hur man kan utnyttja loop-effekten är något du kommer ha stor nytta av när du designar din Canvas. Här är de tre vanligaste:

  • Den kontinuerliga loopen: En loop där du inte märker av när klippet börjar om, väldigt tillfredsställande att titta på då det upplevs som klippet bara fortsätter och fortsätter utan ett tydligt slut.
  • Den hårt klippta loopen: Här är det tydligt när klippet tar slut, vilket man som designer kan använda till sin fördel också – var kreativ!
  • Den studsande loopen: Ett klipp som spelas fram och tillbaka, istället för om och om igen. Detta är en typ av loop som Spotify också har sett kunnat fånga lyssnarens uppmärksamhet.

 

6. Berätta en fullständig berättelse

Att berätta en hel historia är svårt, men tillsammans med din musik är det inte omöjligt. Använd din Canvas för att komplettera eller utveckla berättelsen som din musik vill berätta. Endast kreativiteten sätter gränserna!

 

7. Ha en röd tråd

Din artistsida på Spotify ger dig redan möjlighet att visa upp bilder, att skriva en biografi om dig själv och annat kul. Canvas möjliggör någonting helt nytt – rörligt material. Ta tillfället i akt att utveckla din visuella närvaro i Spotify-appen! Något som kommer ge dig många pluspoäng hos fansen är att ha en tydlig grafisk profil genom allt du gör. Albumomslag, profil, omslagsbild, bilder på dina sociala medier och så vidare… Ha detta i åtanke när du designar din Canvas för att utstråla en tydlig identitet.

 

8. Skapa ett tema eller en berättelse genom ett helt album

Du skulle kunna skapa helt olika Canvas för alla låtarna på ditt album. Eeeelllller så skulle du kunna skapa eller förstärka den röda tråden som finns mellan dina låtar. Det kan vara en berättelse (som att det återkommer till en speciell person eller aktivitet i varje låts Canvas), eller bara att du har ett genomgående tema (t.ex. en specifik plats eller färg som finns i varje låts Canvas).

 

9. Var inte rädd att uppdatera

Det är väldigt enkelt att uppdatera din Canvas en snabb klippning i din telefon och plötsligt har du ett nytt klipp. Detta kan vara ett sätt att kommunicera med dina fans, ett sätt att utveckla låtarna eller ett sätt att hålla din grafiska profil uppdaterad. Billie Eilish är ett bra exempel. Som en hyllning till sina fans uppdaterar hon sina låtar med fan art-animationer som hennes fans skapat. Coolt va?! Var inte rädd för att experimentera!

 

10. Håll din musik relevant

På samma sätt som du kan ha en röd tråd i din grafiska profil eller mellan låtarna i ett album, så kan du med hjälp av dina Canvas matcha vad som är aktuellt just nu. Kanske vill du ha en Pride-inspirerad katalog av Canvas under juni månad eller kanske snöflingor under december? Du bestämmer!

 

Skulle du vilja bolla idéer?

Känner du, som många andra, att du vill ha hjälp med detta så kontakta oss gärna. Vi hjälper nya och etablerade artister med alltifrån låtskrivning och inspelning till distribution, marknadsföring och grafisk profilering. Ta kontakt idag för mer information.

Vill du läsa mer om stegen innan man släpper musik på Spotify? Läs vår guide ”6 steg till att släppa en singel”.

Guider och tips

Topp 7 musikstipendier att söka

Vi ger dig en lista på 7 musikstipendier att söka för dig som aktiv i [...]

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

Nå ut till influencers med hjälp av SubmitHub

Vill du att din musik ska gå viral? Du kan nå ut till influencers med [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO