Vad är EQ?

Innan vi berättar om Vintage EQ Collection i Logic Pro X är det bra att känna till vad EQ är. En EQ eller equalizer är ett verktyg som används i flera ljudrelaterade sammanhang, till exempel vid inspelning och mixning av musik eller vid en livekonsert. En EQ tillåter användaren att höja eller sänka specifika frekvensområden och på så sätt framhäva eller dölja aspekter av ett ljud.

 

Vintage EQ Collection i Logic Pro X

Som standard i Logic Pro X finns en samling plug-ins under benämningen Vintage EQ Collection. Dessa plug-ins är 3 olika typer av EQs, och som namnet antyder är dessa baserade på äldre analoga hårdvaruenheter. Denna kortfattade guide kommer att beskriva dessa plug-ins och deras karaktär samt ge exempel på några vanliga användningsområden.

 

Vintage Console EQ

Denna plug-in emulerar EQ-sektionen på den kända Neve 1073 som designades av Rupert Neve 1970. Designen är en trebands-EQ med justerbara band för low och mid, medan high inte är justerbar utan permanent satt vid 12 kHz. Utöver dessa tre band finns även ett low cut/highpass-filter. Denna EQ är känd för sin varma karaktär med ett framträdande mellanregister och en mjuk diskant. Neve 1073 anses vara en väldigt mångsidig EQ och fungerar på de flesta instrument.

 

Vintage Graphic EQ

Denna plug-in emulerar den grafiska EQ:n API 560 som introducerades 1969. Designen består av tio band där möjligheten finns att skära eller boosta ± 12 dB vid varje band. Denna EQ använder en teknologi som heter Proportional Q vilket innebär att filtrets bandbredd blir gradvis smalare ju fler dB som skärs eller boostas. EQs från API är kända för att besitta en karaktäristisk ”punch” vilket gör att de passar bra till instrument som trummor och gitarrer, men även sång.

 

Vintage Tube EQ

Denna plug-in emulerar två tub-EQs från tillverkaren Pultec: EQP-1A och MEQ-5. Dessa EQs introducerades under 1950-talet och paras ofta ihop på grund av att de kompletterar varandra på ett bra sätt. EQP-1A har filter för low och high, medan MEQ-5 har möjlighet att filtrera mid. Tillsammans har dessa EQs en förmåga att addera fyllighet i de låga frekvenserna men även ge frekvenser i mid och high en len/mjuk karaktär. Detta har gjort att det är en EQ som ofta används på masterbussen, men även på enskilda instrument som trummor och bas.

 

Drive Control

En funktion som finns i alla dessa tre EQs är Drive Control. Denna funktion är designad för att återskapa den gain/saturation som de ursprungliga hårdvaruenheterna producerade. Genom att justera reglaget drive bestäms hur mycket gain/saturation som ska adderas. Det är värt att notera att denna funktion fungerar även om inga andra förändringar med EQ:n gjorts, utan funktionen kan i sig själv alltså användas som ett verktyg vid mixning. 

Vi hoppas denna guide var till nytta för dig i valet av EQ bland Vintage EQ Collection i Logic Pro X. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om kompressorer i Logic Pro X.

Guider & tips

Dolby Atmos Certifikat

I den här artikeln kommer vi ta oss en närmre titt på vad certifikatet innebär [...]

Musiktävlingar för nyetablerade artister

Som nyetablerad artist i Sverige och Norden finns det flera musiktävlingar och tävlingsliknande evenemang som [...]

Hur fungerar Apple Spatial Audio?

Apple Spatial Audio är en banbrytande ljudteknologi på Apple Music som skapar en imponerande och [...]

Upptäck Dolby Atmos

Utforska den banbrytande ljudtekniken Dolby Atmos och upplev musik på en ny nivå. Upptäck fördelarna [...]

Kontakta oss

Ta kontakt med oss!    Portfolio

    Lyssna vart du vill