Del 1 – Dolby Atmos i Logic Pro

Atmos är ett format som fler och fler känner igen och blir medvetna om. Det har funnits på biosalonger och inom film under många år men under senare åren har formatet även börjat ta plats i musikbranschen. Denna artikel kommer handla om hur man kommer igång med Atmos i Logic Pro och blir del 1 i serien ”Atmos i Logic Pro”.

Läs fler av våra artiklar om Atmos!

Sätta upp Atmos i Logic Pro

För att öppna upp Spatial Audio/Dolby Atmos i Logic Pro behöver man först gå in på projektets inställningar. När du kommit dit trycker du på ljudkategorin för att sedan välja Dolby Atmos i listan ”Spatial Audio”. 

Projektets inställningar → Ljud → Spatial Audio = Dolby Atmos

När du har gjort detta kan du se Logics egna ”Monitoring Plug-in” på din Master-kanal. Denna hjälper dig se ditt virtuella rum. Du kommer även kunna byta mellan renderingsformaten vilket kan förklaras som olika format för att översätta ljudet till surround.

Tips! Om du har Apple-hörlurar eller Beats, testa Spatial Audio, annars kan du börja med Dolby Atmos.

Spatial Audio är Apples egna ”översättning” för Surround i Atmos och Dolby Atmos är Dolbys format. Dolbys format finns på plattformarna Tidal, Amazon Music medan Spatial Audio används på Apple Music. 

Dolby Atmos i Logic Pro

För att kunna ha Atmos i Logic behöver Spatial Audio vara inställd på Dolby Atmos.

Sätt upp Atmos i rummet

Det finns två alternativ för att sätta upp en rigg för produktion, mixning och mastring i Atmos.

Hörlurar

Ifall du har Logic Pro och ett par hörlurar så är du i princip ”good to go”. Detta är ett perfekt sätt för dig att testa Atmos då det inte kostar något extra utan är en del av Logic Pro. Ifall du har Apples egna hörlurar (eller Beats) kan du dessutom testa deras egna Spatial Audio som är optimerade för deras egna produkter. En cool effekt som du kan testa är ”Head Tracking” vilket skapar ett virtuellt rum runt ditt huvud och låter dig röra dig innanför det. Detta finns även i Logic-projektet vilket gör att du kan arbeta direkt i det.

Ifall du använder Apples telefoner och hörlurar kan du också skanna ditt eget ansikte vilket skapar en unik lyssnings-profil optimerad för just dig.

Högtalare

Ifall man vill övergå till ett högtalarsystem krävs det lite mer arbete än vid användning av hörlurar. Det man behöver är flera (12 st) högtalare, ett ljudkort med tillräckligt många utgångar. Dessutom behövs mjukvara mot fasfel och för kalibrering av högtalarnas frekvensåtergivning. SubWoofer är inte obligatoriskt men rekommenderas för att få en bra återgivning i de låga frekvenserna.

Vissa soundbars och homepods är kompatibla med Atmos vilket gör att om du redan har en sådan kan du använda den som kvalitéts-check när man mixar i hörlurar.

Fas och frekvensåtergivning

Något som är viktigt när man har fler högtalare som spelar upp ljud mot samma punkt är att inte få fasfel eller felkalibrering i frekvenserna. För att undvika detta behöver man ett program som kan analysera och justera detta för dina högtalare. Man kan göra egna analyser och använda Logics egna EQ och Sample Delay för detta. Däremot rekomenderar vi att man investerar i ett program som tex Sonarworks. De hjälper dig med detta och kalibreringen sätts på utljudet på din dator, istället för i Logic Pro.

KMR:s tjänster & utrustning

På KMR har vi Atmos-tjänster i produktion, mixning och mastring. Ifall du vill ha hjälp med något av dessa stegen är det bara att kontakta oss!

Detta var del 1 av serien ”Atmos i Logic Pro”. Nu har vi gått igenom vad som krävs för att börja testa Atmos i dina hörlurar. 

Läs mer artiklar inom Atmos

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

3D objekt i Logic Pro

I denna artikeln kommer vi prata om Dolby Atmos 3D objekt och hur man använder [...]

Surround Panner i Logic Pro

I denna artikel kommer vi att tips om hur man börja arbeta med panorering i [...]

Se alla guider & tips

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO