Del 2 – Lyssna på Dolby Atmos 

I Atmos i Logic Pro – del 1 pratade vi om hur man kan starta upp ett Atmos-projekt i Logic Pro för att börja testa formatet. I del 2 kommer vi prata mer om Dolby Atmos i högtalare men också om hur man sätter upp Atmos som ljudformat för hela systemet på datorn. Utforska alla artiklar om Dolby Atmos!

Konfigurera högtalare

För att kunna spela upp musik i Atmos från din Mac behöver du sätta upp rätt konfiguration. Så här gör du det:

Öppna Ljud-/Midi-inställningar  →  Välj ditt ljudkort  →  Tryck på ”Konfigurera högtalare”  →  Konfiguration: 7.1.4 Atmos Surround

När du kommit hit behöver du sätta rätt utgång, från ljudkortet, till rätt högtalare. Ifall du är osäker kan du använda knappen ”test” för att få ett testljud från utgången på ljudkortet. Då är det bara att lyssna ifall det kommer till rätt högtalare!

När man använder mjukvara för att förebygga fasfel och justera frekvensåtergivning (tex Sonarworks) behöver man sätta programmet som sitt ljudkort, inte det fysiska ljudkortet.

Atmos på Apple Music

Desktop
När man ska lyssna på Dolby Atmos på Apple Music behöver två saker vara gjorda innan:

 1. Prenumerera på Apple Music
 2. Dolby Atmos behöver vara aktiverat

För att aktivera Dolby Atmos i Apple Music appen behöver du öppna appens inställningar och klicka i ”Always on” eller ”Automatic” i rutan ”Dolby Atmos”. Detta gör att Apple Music väljer Atmos-filen när det går. Med ”automatic” kommer programmet känna av ifall högtalarna/hörlurarna är kompatibla med Atmos och anpassa sig till det. Vi rekommenderar att låta inställningen vara automatisk, då det ibland uppstår problem med always on. Men testa vad du tycker funkar bäst. Du ser när Atmos är aktiverat på den lilla symbolen till höger om låttiteln. 

Oberoende på din konfiguration på din dator och högtalare så kommer det sannolikt behövs lite finlir för att få Apple Music att samarbeta perfekt med ditt system. Vi rekommenderar att du använder dig av ett program som Loopback. Där kan du styra om systemljud och leda dem dit du vill att de ska spelas. Detta är ett ämne vi inte kommer fördjupa oss inom i denna artikel. Om du vill lyssna på Dolby Atmos i AirPods så ordnar Apple Music automatiskt så du får Spatial Audio versionen av låten. 

När du lyssnar i din mobil behöver du inte ställa in några inställningar utan appen känner av när du lyssnar i hörlurar eller i ljudsystem med stöd för Atmos. Om appen inte vill spela upp musiken i Atmos i dina hörlurar så kan du testa att aktivera ”always on”. 

Har du problem med uppspelning?

Det är svårt att säga exakt vad som kan vara problemet när man riggar upp detta system men här är några korta tips som kan hjälpa när man inte får ljud:

 • Byt fram och tillbaka på ljudenheterna (se ljudlistan i menyraden)
 • Stäng av och öppna Apple Music appen
 • Om ditt ljudkorts sample rate nyligen ändrats (t.ex. från 48khz till 44,1) så se om du kan byta tillbaka till 48khz. Ett sätt att göra det på är att starta ett Logic-project i 48khz.
 • Se hur utmatningen är konfigurerad på din ljudenhet (se i appen ”Ljud-/Midi-inställningar). Om du har fler utgångar än 16 på ljudenheten så skickar inte Apple Music-appen Atmos-ljud. Testa att ändra till 12 eller 14 istället och starta sedan om Apple Music appen. 
 • Starta om datorn
 • Starta om ljudkort
 • Anlita en expert. Vi rekommenderar varmt msonic. Som är certifierad affärspartner till Dolby. De kan även hjälpa dig med kalibrering och inköp. 

TIPS! Använd Dolbys Apple Music-spellista ”Functional Testing” när du riggar upp och testar!

Vidare läsning inom Dolby Atmos

På KMR har vi Atmos-tjänster i produktion, mixning och mastring. Ifall du antingen vill ha din musik producerad i Atmos, har frågor eller vill ha din musik mixad och mastrad i formatet är det bara att kontakta oss!

Detta var Del 2 av serien ”Atmos i Logic Pro”. Nu har vi gått igenom första delarna och nu kan du börja leka runt i Dolby Atmos och skapa coola ljudmiljöer!

Artiklar om Dolby Atmos

Dolby Atmos Certifikat

I den här artikeln kommer vi ta oss en närmre titt på vad certifikatet innebär [...]

Hur fungerar Apple Spatial Audio?

Apple Spatial Audio är en banbrytande ljudteknologi på Apple Music som skapar en imponerande och [...]

Upptäck Dolby Atmos

Utforska den banbrytande ljudtekniken Dolby Atmos och upplev musik på en ny nivå. Upptäck fördelarna [...]

Från stereo till Atmos

Del 3 av vår Atmos i Logic Pro-serie kommer handla om hur du kan göra [...]

Se alla guider & tips
Ta kontakt med oss!  Portfolio

  Lyssna vart du vill