Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 1

Miljonfrågan som alla artister och låtskrivare vill ha svar på: Hur blir man en bättre låtskrivare? I den här artikelserien kommer vi gå igenom många olika tips som vi samlat från erfarna låtskrivare för att försöka besvara just den frågan!

Tips till låtskrivare

Skriv skriv skriv!

Vi börjar med det mest uppenbara tipset för att bli en bättre låtskrivare och det är att skriva mängder med låtar. Kvantitet behöver inte betyda kvalité men det är som att träna på gymmet. Ju oftare du gör det desto bättre blir du. Skriv ofta, oavsett om du känner för det eller inte! Som Ed Sheeran har sagt det – skriv en låt varje dag. Du behöver få ut alla dåliga låtar innan de bra låtarna kommer!

Sätt mål och rutiner

Vad vill du uppnå? Vill du skriva låtar åt världens största artister? Vill du själv bli artist? Vi vill sätta mål och tydliga riktlinjer för att veta vilket håll vi vill gå åt. Efter detta kan vi sätta rutiner som vi gör varje vecka för att utvecklas och närma oss målet. Vill du skriva klassisk musik kanske du måste öva mer på ditt pianospelande. Vill du bli nästa Avicii då kanske du måste öva mer på att producera på datorn.

Skriv med andra

Det är som psykologerna säger – du blir som du umgås. Sätt dig i rum med mer erfarna låtskrivare för att utmana dig och ditt sätt att skriva låtar. Om du ofta sitter med låtskrivare som pushar dig till att bli bättre istället för att du hela tiden måste ta låtarna framåt själv kommer du utvecklas snabbt.

Utvecklas genom feedback

Oavsett vilken nivå du är på är det viktigt med feedback. Här är det viktigt att den som ger feedback är 100% ärlig, annars betyder det ingenting. Vi vill inte ha feedback som bara höjer våra egon. Spela dina låtar för familj, vänner och kollegor i branschen. Utifrån feedback kan du tydligare se vad du behöver förbättra och vad du redan gör väldigt bra. Det finns även forum online där du kan skicka in dina låtar för feedback från proffs.

Vill du bli en bättre låtskrivare?

I del 2 kommer vi prata mer om varför du borde analysera låtar, bygga struktur i kaoset, inte fastna i detaljer och vilka låtar som faktiskt är för lyssnaren. Läs mer om det här.

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning att komma igång med dina sociala medier? Eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. 

Boka coachning Kontakta oss

Artiklar om låtskrivning

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 3

Vad gör en låtskrivare till en riktigt bra låtskrivare? Är det talang? Hårt arbete? I [...]

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 2

Hur skriver man egentligen en bra låt? Vad gör en låt till en HIT? Det [...]

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 1

Miljonfrågan som alla artister och låtskrivare vill ha svar på: Hur blir man en bättre [...]

Hur man kommer förbi skrivkramp

Det finns många olika anledningar till varför skrivkramp kan dyka upp. Prestationsångest eller brist på [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO