Hur man kommer förbi skrivkramp

För de flesta låtskrivare och textförfattare kommer det en punkt där det tar stopp och det känns som att det inte finns något att skriva om. Inga ord hamnar på pappret.

Det finns många olika anledningar till varför skrivkramp kan dyka upp – prestationsångest eller brist på inspiration är två typiska exempel. I den här artikeln kommer vi inte grotta ner oss i varför skrivkrampen kommer utan vi kommer ge dig praktiska tips på hur man kommer förbi den.

8 tips för att bota skrivkramp

  1. Skriv något – vad som helst! Du kan kopiera en annan text, skriv ner texten på din favoritlåt eller skriv nonsens som ploppar upp i huvudet. Det viktiga är bara att komma igång.
  2. Gör något annat. Var i nuet och gör något helt annat. Ta en promenad i skogen eller träffa vänner det vill säga, gör något där du är helt i nuet. Kom sen tillbaka till din arbetsplats och försök igen.
  3. Träna. Stick ut och spring eller kör några knäböj. Få upp pulsen! Fysisk aktivitet stimulerar hjärnan och därmed kreativiteten.
  4. Läs andras texter! Titta igenom citat och dikter. Det kan vara att en specifik dikt eller ett ord får igång din glöd igen.
  5. Inspireras av andra kreativa grenar: film, böcker eller andra musikstilar.
  6. Slappna av. Drick en kopp kaffe eller té och ta det lugnt en stund. Koffeinet bidrar dessutom till att stimulera hjärnan.
  7. Ta en öl! Vi rekommenderar inte att du sitter och blir full i studion men någon öl kan hjälpa dig att släppa på eventuella spärrar du satt upp för dig själv och ditt låtskriveri. 
  8. Samarbeten! Den här tror vi stenhårt på. Om du har fastnat – ta hjälp. Skriv låtar tillsammans med andra och prata igenom vad ni vill få ut/förmedla. Detta kan ofta sätta igång allt!

Har du fortfarande svårt att skriva låtar? Här kommer ett extratips! Bestäm ett tydligt tema eller utgå från en tydlig struktur på hur du ska skriva. 

I den här artikeln har vi skrivit ner 51 olika låtidéer för att du ska kunna komma igång med din låt.

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning att komma igång med dina sociala medier? Eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. 

Boka coachning Kontakta oss

Artiklar om TikTok

Skapa och optimera din: TikTok-profil

TikTok, plattformen där du kan gå från totalt okänd till viral över en natt. För [...]

Slå igenom som artist med Tiktok 2024

2024 är här och Tiktok är fortfarande det bästa sättet för artister att slå igenom. [...]

Hur man gör musik som blir viral på TikTok

Varje dag är det nya artister som får sitt stora genombrott genom att en video [...]

Hur fungerar TikToks algoritm?

I den här artikeln kommer vi gå in på TikToks algoritm fungerar samt hur du [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO