Hur man kommer förbi skrivkramp

För de flesta låtskrivare och lyriker kommer det en punkt där det tar stopp. Det känns som att det inte finns något att skriva om. Inga ord kommer ut på pappret. 

Det finns många olika anledningar till varför skrivkramp kan dyka upp. Prestationsångest eller brist på inspiration är två klassiska exempel. I den här artikeln kommer vi inte grotta ner oss i varför skrivkrampen kommer utan vi kommer ge dig praktiska tips på hur du kan ta dig ur denna skrivblockering. 

8 tips för att bota skrivkramp

  1. Skriv något – vad som helst! Du kan kopiera en annan text, skriv ner texten på din favoritlåt eller skriv nonsens som ploppar upp i huvudet. Det viktiga är bara att komma igång.
  2. Gör något annat. Va i nuet och gör något helt annat. Ta en promenad i skogen eller träffa vänner. Gör något där du är helt i nuet. Kom sen tillbaka till din arbetsplats och försök igen.
  3. Träna. Stick ut och spring eller kör några knäböj. Få igång pulsen! Fysisk aktivitet stimulerar hjärnan och därmed kreativiteten.
  4. Läs andras texter! Titta igenom citat och dikter. Det kan vara att en specifik dikt eller ett ord får igång din glöd igen.
  5. Inspireras av andra kreativa grenar: film, böcker eller andra musikstilar.
  6. Slappna av. Drick en kopp kaffe eller té och ta det lugnt en stund. Koffeinet bidrar dessutom till att stimulera hjärnan.
  7. Ta en öl! Vi rekommenderar inte att du sitter och blir full i studion men någon öl kan hjälpa dig att släppa på eventuella spärrar du satt upp för dig själv och ditt låtskriveri. 
  8. Samarbeten! Den här tror vi stenhårt på. Om du har fastnat – ta hjälp. Skriv låtar tillsammans med andra. Prata igenom vad ni vill få ut/förmedla. Detta kan ofta sätta igång allt!

Har du fortfarande svårt att skriva låtar, då kommer här ett extratips! Bestäm ett tydligt tema eller utgå från en tydlig struktur på hur du ska skriva. 

I den här artikeln har vi skrivit ner 51 olika låtidéer för att du ska kunna komma igång med din låt.

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning att komma igång med dina sociala medier? Eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. 

Boka coachning Kontakta oss

Kontakta oss

Ta kontakt med oss!    Portfolio