Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 3

Vad gör en låtskrivare till en riktigt bra låtskrivare? Är det talang? Hårt arbete? I den här artikelserien går vi igenom tips från erfarna låtskrivare för att hjälpa dig bli bättre!

Tips till låtskrivare

Gör klart dina låtar

Många tycker att första delen, att göra en demo är det roligaste. Delen av låtskrivandet när man får vara kreativ. Det finns allt för många låtskrivare som har 1000 bra demos på sin dator men inga som någonsin blir färdiga. Få in vanan att slutföra låtarna. Att lära dig grunder i mix och mastering kan göra mycket för din utveckling. Kanske inser du att du alltid använder för många ljudspår i dina produktioner. Kanske lär du dig hur du ska jobba med höga/låga frekvenser. Gör klart dina låtar!

Ta paus från din musik

Som du vet är det lätt att uppslukas av en låt. Ibland kan det vara bra att ta ett steg ut från studion och göra något annat. Lämna låten ifred ett tag. Många artister och låtskrivare pratar om hur viktigt detta är. Gör något annat och kom tillbaka med fräscha öron.

Rutiner och vanor

Du vill inte ha turen att lyckas göra en bra låt. Du vill göra det till en vana att skriva bra låtar. Detta gör du genom att skriva låtar även när du inte känner för det. Genom rutiner och vanor som funkar för dig kan du optimera chanserna till att skapa bra låtar. Det här ser olika ut för alla. Några exempel på situationer där du bör kolla över dina rutiner och vanor:

  • Hur du “fångar” en idé. Använder du dig av röstmemo, anteckningar eller annat? Har du sorterat dessa?
  • När du övar på ett instrument. Finns det något som kan distrahera dig? Hur och vad övar du på (skalor, ackord, låtar, etc.)?
  • I studion. Vad behöver du göra för att komma in i flow?

Mix it up!

Försök att använda och gör låter med olika ackord-följder, melodier och rytmer. En bra låtskrivare kan variera sig och leverera just det som artisten vill ha. 

Kom förbi skrivkramp

Har du fastnat? Kanske har du fått det som kallas skrivkramp? Då måste du hitta sätt för att ta dig förbi detta snabbt. För du kan inte bli en bättre låtskrivare om du inte skriver några låtar. Du kan läsa mer om våra tips mot skrivkramp här.

Vårt sista tips

I slutändan handlar det om att lägga ner tillräckligt mycket tid på det som är viktigt och fortsätta vara nyfiken. Har du vad som krävs för att lägga ner 10 000+ timmar?

Det här va sista delen av vår serie “Hur du blir en bättre låtskrivare”. Har du inte läst del 1 och 2 än?

Läs del 1 här.
Läs del 2 här.

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning att komma igång med dina sociala medier? Eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. 

Boka coachning Kontakta oss

Artiklar om låtskrivning

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 3

Vad gör en låtskrivare till en riktigt bra låtskrivare? Är det talang? Hårt arbete? I [...]

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 2

Hur skriver man egentligen en bra låt? Vad gör en låt till en HIT? Det [...]

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 1

Miljonfrågan som alla artister och låtskrivare vill ha svar på: Hur blir man en bättre [...]

Hur man kommer förbi skrivkramp

Det finns många olika anledningar till varför skrivkramp kan dyka upp. Prestationsångest eller brist på [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO