Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 2

Miljonfrågan som alla artister och låtskrivare vill ha svar på: Hur blir man en bättre låtskrivare? I den här artikelserien kommer vi gå igenom många olika tips som vi samlat från erfarna låtskrivare för att försöka besvara just den frågan!

Tips till alla låtskrivare

Analysera bra låtar
Vilka låtar gillar du och vad för typ av låtar vill du göra? Analysera liknande låtar som du tycker är bra och lär dig ifrån det. Några exempel på vad du kan kolla på:

 • Hur är låten strukturerad?
 • Finns det enbart instrumentala delar i låten?
 • Vilka instrument/ljud är i fokus (långt fram i mixen)?
 • Vilka instrument/ljud är med i låten men inte i fokus (långt bak i mixen)?
 • Vad för ackord används i låten? Byter artisten ackord ofta eller sällan?
 • Läs igenom texten på låten. Hur skiljer sig verserna från refrängerna? Hur är texten skriven (vanliga/ovanliga ord, rim/inte rim och så vidare)?
 • Finns det något speciellt som du kan ta inspiration ifrån?

Låtar för lyssnaren
Bra låtskrivare har lyssnaren i tankarna. Om du skriver låtarna om något som har hänt dig, ställ dig frågan hur lyssnaren ska kunna relatera till det? Vad använder dina lyssnare/din målgrupp för ord? Riktar du dig mot en äldre målgrupp kanske du inte ska skriva med så mycket slang till exempel.

Bygg struktur i kaoset
Beroende på vilken genre du skriver i finns det olika strukturer. Hur långt brukar introt vara, har du med låtnamnet i refrängen, hur bygger du upp intensiteten i låten, vilka ackord-följder är vanliga?

Lyssnaren är van och förväntar sig att låtarna är uppbyggda på vissa sätt (även om dem kanske inte vet om det). Genom att bygga upp låtarna utefter vad lyssnaren gillar har du större chans att lyssnaren tycker om låten.

Fastna inte i detaljer
Det viktigaste sitter inte i detaljerna. Skriv klart låten, övertänk inte så mycket utan börja istället på nästa låt. Är du en independent-artist som inte jobbar tillsammans med ett skivbolag är detta extra viktigt. Få ut låtarna! Låt världen få höra vad du har gjort istället för att ständigt försöka göra låten lite bättre. Det finns ingen perfekt låt!

Vill du fortsätta utvecklas som låtskrivare?
I del 3 kommer vi prata mer om varför det är så viktigt att göra klart låtar, när du borde ta paus från musiken, rutiner och vanor, samt varför det är så viktigt med variation.

Läs mer om det här. 

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning att komma igång med dina sociala medier? Eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. 

Boka coachning Kontakta oss

Artiklar om Låtskrivning

Slå igenom som artist med Tiktok 2023

2023 är här och Tiktok är fortfarande det bästa sättet för artister att slå igenom. [...]

Hur man gör musik som blir viral på TikTok

Varje dag är det nya artister som får sitt stora genombrott genom att en video [...]

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 3

Vad gör en låtskrivare till en riktigt bra låtskrivare? Är det talang? Hårt arbete? I [...]

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 2

Hur skriver man egentligen en bra låt? Vad gör en låt till en HIT? Det [...]

Kontakta oss

Ta kontakt med oss!  Portfolio

  Lyssna vart du vill