Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 2

Miljonfrågan som alla artister och låtskrivare vill ha svar på: Hur blir man en bättre låtskrivare? I den här artikelserien kommer vi gå igenom många olika tips som vi samlat från erfarna låtskrivare för att försöka besvara just den frågan!

Tips till alla låtskrivare

Analysera bra låtar

Vilka låtar gillar du och vad för typ av låtar vill du göra? Analysera liknande låtar som du tycker är bra och lär dig ifrån det. Några exempel på vad du kan kolla på:

  • Hur är låten strukturerad?
  • Finns det enbart instrumentala delar i låten?
  • Vilka instrument/ljud är i fokus (långt fram i mixen)?
  • Vilka instrument/ljud är med i låten men inte i fokus (långt bak i mixen)?
  • Vad för ackord används i låten? Byter artisten ackord ofta eller sällan?
  • Läs igenom texten på låten. Hur skiljer sig verserna från refrängerna? Hur är texten skriven (vanliga/ovanliga ord, rim/inte rim och så vidare)?
  • Finns det något speciellt som du kan ta inspiration ifrån?

Låtar för lyssnaren

Bra låtskrivare har lyssnaren i åtanke. Om du skriver låtarna om något som har hänt dig, ställ dig frågan hur lyssnaren ska kunna relatera till det? Vad använder dina lyssnare/din målgrupp för ord? Riktar du dig mot en äldre målgrupp kanske du inte ska skriva med så mycket slang till exempel.

Bygg struktur i kaoset

Beroende på vilken genre du skriver i finns det olika konventioner man kan välja att antingen följa eller bryta. Hur långt brukar introt vara, har du med låtnamnet i refrängen, hur bygger du upp intensiteten i låten, vilka ackord-följder är vanliga?

Lyssnaren är van vid och förväntar sig att låtarna är uppbyggda på vissa sätt (även om de kanske inte vet om det). Genom att bygga upp låtarna utefter vad lyssnaren gillar skapar du bättre förutsättningar för att lyssnaren ska tycka om låtarna.

Fastna inte i detaljer
Det viktigaste sitter inte i detaljerna. Skriv klart låten, övertänk inte, utan börja istället på nästa låt. Är du en independent-artist som inte jobbar tillsammans med ett skivbolag är detta extra viktigt. Få ut låtarna! Låt världen få höra vad du har gjort istället för att ständigt försöka göra låten lite bättre. Det finns ingen perfekt låt!

Vill du fortsätta utvecklas som låtskrivare?
I del 3 kommer vi prata mer om varför det är så viktigt att göra klart låtar, när du borde ta paus från musiken, rutiner och vanor, samt varför det är så viktigt med variation.

Läs mer om det här. 

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning att komma igång med dina sociala medier? Eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. 

Boka coachning Kontakta oss

Artiklar om Låtskrivning

Skapa och optimera din: TikTok-profil

TikTok, plattformen där du kan gå från totalt okänd till viral över en natt. För [...]

Slå igenom som artist med Tiktok 2024

2024 är här och Tiktok är fortfarande det bästa sättet för artister att slå igenom. [...]

Hur man gör musik som blir viral på TikTok

Varje dag är det nya artister som får sitt stora genombrott genom att en video [...]

Hur du blir en bättre låtskrivare – Del 3

Vad gör en låtskrivare till en riktigt bra låtskrivare? Är det talang? Hårt arbete? I [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO