En introduktion

Det här är en artikel skriven för dig som nyligen blivit intresserad av Dolby Atmos. Vi skriver om skillnader och möjligheter i formatet, översiktligt om utrustningen och annan användbar information. För mer avancerade användare så rekommenderar vi att ni kontaktar oss direkt så kan vi hjälpa er vidare i er process att konvertera er studio till Atmos. Vi erbjuder även kurser både på distans och på plats. 

Boka möte

Skillnader och möjligheter i Dolby Atmos

För att kunna ge ut sin musik för Dolby Atmos-formatet behöver musiken också vara mixad och anpassad för formatet. Det som skiljer mixning i Dolby Atmos mot traditionell mixning i stereo är främst upplevelsen av att man som lyssnare befinner sig i rummet där musiken är. Stereo innebär att ljudet kan komma från två källor (höger och vänster). Vad Dolby Atmos nu tillåter är att du kan placera ljuden i din låt vart du vill runt lyssnaren som så kallade ”objekt”. Dessa objekt kan vara placerade bakom, framför, höger om, vänster om eller ovanför lyssnaren – 360 grader av frihet.

I skrivande stund har Dolby Atmos stöd för 128 objekt i en och samma låt. Detta möjliggör att du kan ha gitarrerna bakom lyssnaren, sången och trummorna framför lyssnaren, och i taket har du en kör och ett åskväder som rör sig ovanför lyssnaren. Möjligheterna är oändliga!

Läs mer KMR:s tjänster i Dolby Atmos

Utrustning för att arbeta i Dolby Atmos

För att kunna lyssna på Dolby Atmos krävs ett 7.1.4-system, det vill säga en högtalarkonfiguration bestående av sju högtalare i öronhöjd runt om lyssnaren, en subwoofer samt fyra takmonterade högtalare. Det är dock möjligt att skapa en mix med ett par vanliga hörlurar tack vare en teknik som heter binauralt ljud. Tekniken lurar öronen att tro att de hör ljud ”utanför” hörlurarna. Det är en teknik som fortfarande är under utveckling och blir allt bättre med tiden.

Att mixa en låt helt i hörlurar är dock inte rekommenderat, eftersom det finns saker som binauralt ljud inte kan återskapa lika väl som ett 7.1.4-system kan. Däremot kan det vara ett bra alternativ för personen som vill testa att mixa i Dolby Atmos. Det är även klokt att som mixare hålla koll på hur mixen låter i hörlurar eftersom majoriteten av lyssnarna kommer uppleva musiken på det viset.

Utöver att ha den rätta hårdvaran (högtalarsystem 7.1.4 och ljudkort med stöd för Dolby Atmos) krävs även rätt programvara. Idag finns det musikprogram som t.ex. Logic Pro X som har stöd för formatet, men att införskaffa Dolbys egna programvaror (framförallt Dolby Atmos Renderer) är fortfarande ett klokt beslut.

 

Det enklaste och billigaste sättet att arbeta i Dolby Atmos

  • Ett musikprogram med stöd för Dolby Atmos
  • Dolby Atmos Renderer
  • Hörlurar

Det är inte ett rekommenderat sätt att arbeta i hörlurar om du gör arbete på professionell nivå. Men det är ett fantastiskt bra sätt att börja tänka kring formatet. Använder du Logic så behöver egentligen inte Dolby Atmos Renderer, men vi rekommenderar det ändå för att verktyget gör att du kan skapa versioner av din mix som du kan lyssna på i din mobil. Samt en rad andra smarta funktioner. 

Vill du lära dig mer så får du gärna kontakta oss så berättar vi mer. Och håll utkik på vår hemsida för vi kommer fortsätta dela med oss av artiklar om Atmos!

 

KMR är certifierade av Dolby

Hos KMR Studios hanteras all musik i programmet Logic Pro X, som har fullt stöd för Atmos-formatet. Vi har utöver det också de verktyg och program som Dolby själva utvecklat för att kunna bearbeta ljud i Dolby Atmos.
Dolby har själva varit med och designat vårt rum Studio A. De har även kalibrerat rummet så du kan alltid vara trygg med att resultatet från KMR Studios når upp till en internationellt hög kvalitetsnivå.

Läs mer KMR:s tjänster i Dolby Atmos

 

Läs mer om Dolby Atmos

Dolby Atmos Certifikat

I den här artikeln kommer vi ta oss en närmre titt på vad certifikatet innebär [...]

Hur fungerar Apple Spatial Audio?

Apple Spatial Audio är en banbrytande ljudteknologi på Apple Music som skapar en imponerande och [...]

Upptäck Dolby Atmos

Utforska den banbrytande ljudtekniken Dolby Atmos och upplev musik på en ny nivå. Upptäck fördelarna [...]

Från stereo till Atmos

Del 3 av vår Atmos i Logic Pro-serie kommer handla om hur du kan göra [...]

Kontakta oss

Ta kontakt med oss!    Portfolio

    Lyssna vart du vill