Varför Dolby Atmos?

Att Dolby Atmos finns och blir mer tillgängligt med tiden kan verka spännande för den som är intresserad av teknik, men varför skulle du vilja ha din låt mixad för Dolby Atmos-formatet själv?

Se det lite som ytterligare en del i den kreativa processen. Precis som hur du i en stereomix kan välja om du vill att tamburinen ska höras till vänster, höger eller centrerat kan du med Atmos-formatet välja att ha tamburinen snett bakom dig, ovanför dig eller under stolen du sitter på, tack vare den ökade 3D-känslan i ljudet. Formatet skapar helt nya dimensioner i musiken och ger dig friheten att skapa en uppslukande berättelse med låten.

Det finns även marknadsföringsaspekten: streamingstjänster som Apple Music och Tidal har nyligen börjat stödja Dolby Atmos och är nu på jakt med bra musik som är mixad i formatet. Chanserna att få sin musik placerad på en ”Dolby Atmos-lista” är enormt mycket större, eftersom konkurrensen är så mycket mindre. Ett klokt råd till alla artister som vill bredda sin publik är att se till att deras musik finns tillgänglig i det nya formatet. Det är bara en tidsfråga innan Spotify börjar stödja formatet och då lär efterfrågan stiga exponentiellt i Sverige.

 

Hur kan artister dra nytta av Dolby Atmos?

Föreställ dig att du skulle vilja ha en låt innehållande en hel orkester. I en traditionell mix kan du absolut skapa en separation mellan de olika sektionerna och få en känsla av bredd i musiken, men föreställ dig att kunna skapa känslan av att stå mitt i orkestern som lyssnare. Att du själv är en del av violinisterna med alla andra musiker omkring dig, i en realistisk 3D-rymd. Tänk vilka möjligheter detta öppnar för ljuddesignen i din låt!

Med den ökade friheten i ljudbilden kan du på ett helt annat sätt förmedla de känslor som du förknippar med ditt verk. Som vi nämnde i vår tidigare artikel ”Vad är Dolby Atmos?” behöver du inget mer än ett par vanliga hörlurar för att uppskatta denna utökade känsla av rymd, trots att formatet är konstruerat med större högtalarsystem i åtanke. Lyssnar du sedan på din musik på ett fullt utrustat Atmos-system finns all information där för att återge din musik genom alla högtalare, för den ultimata lyssningsupplevelsen.

 

Stig in i framtiden

Med hjälp av Dolby har vi designat och kalibrerat vårt premium-rum Studio A. Rummet är nu ett av få certifierade rum i Sverige. Samtliga högtalare är från Genelec och resterande utrustning håller samma internationella kvalitetsnivå. 
Vi erbjuder tjänster i Atmos-formatet för musik, film, TV och spel. Läs mer på vår hemsida eller boka ett möte med oss där vi kan diskutera vad vi kan hjälpa er med

Arbeta i Dolby Atmos Postproduktion

Mer om Dolby Atmos

Film och serie-streamingplattformar som stödjer Dolby Atmos

Information för dig som vill veta mer om Dolby Atmos och vilka film/serie–streamingplattformar som egentligen [...]

3D objekt i Logic Pro

I denna artikeln kommer vi prata om Dolby Atmos 3D objekt och hur man använder [...]

Surround Panner i Logic Pro

I denna artikel kommer vi att tips om hur man börja arbeta med panorering i [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO