Kom igång med musiken

Så du vill komma i gång och skapa lite musik? Kul! Det kan kännas som att det finns mycket att tänka på och att det är svårt att komma i gång. Eller att man behöver vara ett musikteorisnille för att kunna sätta sig och skapa musik. Men nej, så är det inte! Vem som helst kan skapa musik.

Här nedan kommer lite tips för dig som vill börja skapa men kanske inte riktigt vet var du ska börja:

 

1. Spela in

Det finns två alternativ för dig som vill börja spela in musik. Du kan börja med att sätta dig vid ett instrument om du har det hemma eller så kan du börja med instrumentsamples eller VST i din DAW (Digital Audio Workstation), som till exempel Logic Pro eller Ableton.

Annars kan du göra musik med din egen röst och spela in ljud och sång du skapar via ett röstmemo, vilket definitivt funkar till en början. Det finns bland annat en smart app som heter BandLab, där du kan göra just detta och mycket mer!

 

2. Lär dig från andra

När du börjar spela ett instrument kan det vara en bra idé att lära sig från proffsen. Om du lyssnar på stora artister lär du märka att det dyker upp vissa mönster, låtstrukturer och melodier. Det är bevisat att dessa strukturer fungerar, och att följa dessa mönster själv gör att du lättare lär dig hur du kan skriva musik.

Ett exempel på ett mönster i en låt kan vara en låts uppbyggnad, som oftast brukar se ut såhär:

3. Tålamod

En sak man bör komma ihåg när man börjar skapa musik är att utrustning inte är allt – viktigare är det med ihärdighet, d.v.s. att fortsätta skapa. Kreativitet och skapande kommer från personen och inte utrustningen, så det spelar ingen roll om du sitter med en gammal gitarr eller om du sitter i en splitterny hemmastudio. Dyr utrustning kan rent av leda till fler problem än lösningar om man inte vet hur eller varför man använder den, vilket leder till det sista och viktigaste tipset vi kan ge…

 

4. Att ha kul

Kom ihåg att det viktigaste är att ha kul! Det är ju därför musiken existerar från första början. När du kommit igång och börjar lära dig kommer det bara kännas lättare och lättare!

 

Lycka till i ditt musikskapande!

Vi hoppas denna guide var till nytta för dig som vill börja göra din egen musik. Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss! Du kan också läsa mer om hur vi kan hjälpa dig i ditt musikskapande.

Guider och Tips

Musiksamarbeten

Att samarbeta med andra artister kan vara mycket fördelaktigt för din musikkarriär av flera skäl. [...]

Släppa en Cover eller en Remix

I den här artikeln hittar du information om vad en cover och vad en remix [...]

Skapa och optimera din: TikTok-profil

TikTok, plattformen där du kan gå från totalt okänd till viral över en natt. För [...]

Skapa och optimera din: Spotify-profil

Din Spotify-profil är det första intrycket dina potentiella fans får av dig som artist. I [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO