Intervju med S:mon: “Jag var inte va beredd på alla hatkommentarer”

Artisten S:mon har 90 000 följare på TikTok och över 1 miljon streams på sina låtar. En blandning av djupa ballader och hårda pop/rock-låtar på svenska. Han debuterade på Spotify år 2019 med låten ”Själv” som snabbt kom in på Spotifys Viral 50 lista. Därefter har han släppt närmare 20 låtar till och är nu till hösten aktuell med ett nytt album.

S:mon, som egentligen heter Simon Forslund, började sin musikresa i Uppsala musikklasser, i Uppsala vid 11 års ålder. Några år senare började han producera sin egna musik i från sitt pojkrum. Med texter baserade från egna erfarenheter kombinerat med en fin popröst gör att vi räknar vi med att S:mon tar stora steg framåt under åren som kommer.

Läs om hans resa i denna intervju med S:mon. Han berättar om när han la ut första videon på TikTok, hans utmaningar och hur man egentligen lyckas som artist.

KMR träffade S:mon för en intervju

Du, S:mon, började lägga upp låtar på Spotify för två år sen och har nu över 1 miljon streams på dina låtar. Vad är ditt framgångsrecept?

Tiktok. Jag fick syn på den plattformen något år innan jag började släppa musik. Innan dess hade jag aldrig sjungit framför någon men det har alltid varit min dröm att jobba med musik så jag testade att lägga upp en video. Sen en till video, och sen började jag lägga upp flera gånger i veckan och då började följarna komma. Så man kan väl säga att Tiktok förändrade allt för mig.

Just nu kör du independent, varför har du valt att inte signa med ett skivbolag?

Jag kommer från en bakgrund som egenföretagare och jag har alltid sett musiken, alltså projektet S:mon, som ett företag. Att ge bort nästan alla intäkter känns inte som rätt väg att gå just nu, även om ett skivbolag kanske skulle kunna hjälpa mig.

Förutom Tiktok, vad anser du är viktigt för någon som vill lyckas som en independent artist?

Du som artist är ett företag. Ibland är det lätt att glömma bort men det är det absolut viktigaste. Se varje låt som en investering. Vad behöver du göra för att gå med vinst på din investering? Sen gäller det att du hittar personer som kan hjälpa till med de delarna som du inte kan eller inte hinner med. Jag tog tidigt kontakt med producenter och frågade om dem ville vara med på resan. Hade inte jag haft dessa 4 producenter skulle jag inte kunna släppa så många låtar som jag vill.

Vad har varit din största utmaning än så länge?

Allt har egentligen rullat på ganska bra, men det är klart det kommer utmaningar under vägen. Till exempel, jag var inte va beredd på alla hatkommentarer. Alla som har en större följarskara kommer också att få hat, det går inte att komma runt. Det är tuffare än man tror och något jag jobbar på varje vecka. 

Till dagens sista och väldigt viktiga fråga: Hur lyckas man som artist inom musikbranschen?

Oj, det va en stor fråga. Jag tror på att man behöver jobba hårt precis som i alla andra branscher. Du behöver synas och få fans – och där har Tiktok förändrat allt. Du kan gå från 0-10 000 följare över en natt. Sen behöver du vara envis, inte ge upp för att dina första 20 låtar får lite streams, eller att du har lagt upp på Tiktok i ett år och inte fått en enda viral video. Om det är din dröm att jobba med musik är det bara att fortsätta. En låt i taget, en video i taget.

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning av S:mon? Vill du komma igång med dina sociala medier eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. 

Om du är intresserad av att läsa fler intervjuer med andra artister kan du klicka här.

Boka coachning Kontakta oss

Artiklar om TikTok

Guider & Tips Tiktok

Skapa och optimera din: TikTok-profil

Artist Guider & Tips Marknadsföring Tiktok

Slå igenom som artist med Tiktok 2024

Guider & Tips Tiktok

Hur man gör musik som blir viral på TikTok

Guider & Tips Marknadsföring Tiktok

Hur fungerar TikToks algoritm?
Se alla artiklar om TikTok

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO