Hur Instagrams algoritm fungerar!

Känns det som att aldrig får fler följare, gilla-markeringar och visningar? I den här artikeln går vi på KMR igenom och förklarar hur Instagrams algoritm fungerar.

Algoritmen

Algoritmen undersöker flera olika saker. 

Dina följare
Vilka användare interagerar med dina inlägg? Vad brukar samma användare interagera med för andra inlägg? Med hjälp av följarna kan Instagram matcha ditt innehåll med andras. Till en början visas inlägget till en liten grupp (främst dina följare). Sedan, utifrån hur följarna reagerar och interagerar med inlägget, bestämmer Instagram vilka och hur många som ska få se inlägget härnäst. Detta resulterar i att ju fler som interagerar med inlägget, desto fler kommer inlägget visas för.

Instagram vill ha en tydlig bild på vad du medför till plattformen. Därför är det viktigt att ha en tydlig riktning på ditt konto och inte byta mellan ämnen.

Visningstid
Hur länge spenderar Instagrams användare på ditt inlägg? Instagram vill att sina användare ska spendera så mycket tid som möjligt på appen. Därav kommer du dyka upp i fler användares flöden om du kan se till att de som visar dina inlägg tittar på dem under en längre stund.

Därför är en enskild bild det sämsta du kan lägga upp för algoritmen. Så, om du vill lägga upp bilder rekommenderar vi på KMR att du lägger upp flera i samma inlägg (i en karusell).

Extra – information om videon
Den här delen var viktigare förut men vi tar ändå med den för att minimera frågetecken.
Att lägga till hashtags och plats på dina inlägg hjälper Instagram att förstå vad ditt content handlar om men det är inte detta som kommer avgöra hur många som ser dina inlägg.

Telefon visar statistik Instagram

KMRs tips för att få en video att gå viral

Just nu är det lättare än någonsin att gå viralt på Instagram. Detta då Instagram försöker ta tillbaka uppmärksamheten kring korta videor från TikTok. Med denna avsikt har Instagram introducerat Reels.

Lägg upp korta Reels, med en tydlig hook och leverera värde (underhållning, utbildning etc.) så kommer dina videor gå viralt. Läs mer om hur du kan gå viralt via Instagram Reels här.

Förändringar i algoritmen

Instagram anpassar sig och uppdateras ofta. Exempelvis när Snapchats Stories blev stora så implementera Instagram precis samma funktion. Vidare har TikToks framfart påverkat Instagram mycket. Just nu är det lättare än någonsin att få mängder med visningar på videos via Instagram Reels. Mycket tyder på att Instagram kommer göra fler förändringar för att kunna konkurrera med TikTok. Vårt tips är att hålla koll på detta. När nya funktioner lanseras – använd dem! Läs mer om hur, när och vad du borde lägga upp på Instagram just nu här.

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning att komma igång med dina sociala medier? Eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. Vi har även fler guider om hur du som artist kan använda dig av instagram som du hittar här.

Boka coachning Kontakta oss

Artiklar om TikTok

Skapa och optimera din: TikTok-profil

TikTok, plattformen där du kan gå från totalt okänd till viral över en natt. För [...]

Slå igenom som artist med Tiktok 2024

2024 är här och Tiktok är fortfarande det bästa sättet för artister att slå igenom. [...]

Hur man gör musik som blir viral på TikTok

Varje dag är det nya artister som får sitt stora genombrott genom att en video [...]

Hur fungerar TikToks algoritm?

I den här artikeln kommer vi gå in på TikToks algoritm fungerar samt hur du [...]

Kontakta oss

KONTAKTA OSS


VÅR PORTFOLIO

LYSSNA I DOLBY ATMOS

LYSSNA I STEREO