Hur Instagrams algoritm fungerar!

Känns det som att aldrig får fler följare, gilla-markeringar och visningar? I den här artikeln går vi på KMR igenom och förklarar Instagrams algoritmer.

Algoritmen

Det är flera olika delar som algoritmen kollar på. 

Dina följare
Vilka användare interagerar med dina inlägg? Vad brukar samma användare interagera med för andra inlägg? Med hjälp av följarna kan Instagram matcha ditt innehåll med andras. Först visas inlägget till en liten grupp (främst dina följare). Utifrån hur följarna reagerar och interagerar med inlägget bestämmer Instagram sen vilka och hur många som ska få se inlägget härnäst. Ju fler som interagerar desto fler kommer inlägget visas för.

Instagram vill ha en tydlig bild på vad du medför till plattformen. Därför är det viktigt att ha en tydlig riktning på ditt konto och inte byta mellan ämnen.

Visningstid
Hur länge spenderar Instagrams användare på ditt inlägg? Instagram vill att sina användare ska spendera så mycket tid som möjligt på appen. Kan du få dom att kolla länge på ditt inlägg kommer du visas för fler.

Därför är en enskild bild det sämsta du kan lägga upp för algoritmen. Vill du lägga upp bilder rekommenderar vi på KMR att du lägger upp flera i samma inlägg (i en karusell).

Extra – information om videon
Den här delen var viktigare förut men vi tar ändå med den för att minimera frågetecken.
Att lägga till hashtags och plats på dina inlägg hjälper Instagram att förstå vad ditt content handlar om men det är inte detta som kommer avgöra hur många som ser dina inlägg.

Telefon visar statistik Instagram

KMRs tips för att få en video att gå viralt

Reels. Just nu är det lättare än någonsin att gå viralt på Instagram. Detta då Instagram försöker ta tillbaka uppmärksamheten kring korta videor från TikTok.

Lägg upp korta Reels, med en tydlig hook och leverera värde (underhållning, utbildning etc.) så kommer dina videor gå viralt. Läs mer om hur du kan gå viralt via Instagram Reels här.

Förändringar i algoritmen

Instagram anpassar sig och uppdateras ofta. När Snapchats Stories blev stora implementera Instagram precis samma. Sen TikToks framfart har den gamla plattformen som från början bara fokuserade på bild gjort stora förändringar. Just nu är det lättare än någonsin att få mängder med visningar på Reels. Mycket tyder på att Instagram kommer göra fler förändringar för att kunna konkurrera med TikTok. Vårt tips är att hålla koll på detta. När nya funktioner lanseras – använd dem! Läs mer om hur, när och vad du borde lägga upp på Instagram just nu här.

Ta hjälp av proffs

Är du intresserad av att få privat vägledning eller coachning att komma igång med dina sociala medier? Eller har du en en låt som du vill spela in och ge ut på Spotify? Ta kontakt med oss så hjälper vi dig. 

Boka coachning Kontakta oss

Kontakta oss

Ta kontakt med oss!    Portfolio